Ζώα

Απελευθερώθηκε ο φουρόγατος στα Λευκά Όρη

Ακούστε το άρθρο

Με την ανακάλυψη του ο φουρόγατος στη Κρήτη κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου στο άγριο ζώο «φάντασμα» που ζει στα Λευκά Όρη. Ένα ζώο που άγγιζε σχεδόν τα όρια του μύθου καθώς υπήρχαν ελάχιστες φορές που κάποιος το είχε συναντήσει. Τώρα όμως έπεσε στην παγίδα ενός βοσκού και καταφέραμε να κλέψουμε κάποιες στιγμές με το μοναδικό αυτό πλάσμα.

Η παρουσία του στις ζωές μας όμως έπρεπε να είναι για λίγο. Οι εργαζομενοι του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης απελευθέρωσαν το ζώο και πάλι στη φύση. Το ζώο είχε πιαστεί σε παγίδα στην περιοχή του Ομαλού και μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο, όπου εξετάστηκε για να διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για θηλυκή γάτα βάρους 3,5 κιλών. Από την γενετική του, δε, ταυτοποίηση, που έγινε με λήψη δείγματος αίματος, προέκυψε ότι επρόκειτο για είδος αγριόγατας.

Η απελευθέρωση του ζώου έγινε σε φυσικό περιβάλλον σε περιοχή των Λευκών Ορέων. Για χρόνια ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς πραγματοποιούσε έρευνα για τον εντοπισμό τυχών φουρόγατων στα Λευκά Όρη με την χρήση τεχνολογίας, με τα αποτελέσματα μέχρι τώρα να ήταν ατελέσφορα. Ο φουρόγατος παρέμενε ένα ζώο «φάντασμα» καθώς ήταν γνωστό στην Κρητική παράδοση, άλλα δεν εντοπιζόταν εύκολα.

Δείτε το βίντεο της απελευθέρωσης:

http://webtv.ert.gr/ert1/themata/apeleftherosi-fourogatou-stin-kriti/

Πηγή: dasarxeio.com

Όλη η επικαιρότητα