Αγροτικά

Απεργούν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ

Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η απεργία-αποχή των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών που οφείλονται στους εργαζόμενους από τον Δεκέμβριο του 2015.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ υποστήριζε προ ημερών ότι τα προβλήματα στις πληρωμές των ανταποκριτών οφείλονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθυστερούσε να υπογραφεί. Η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε τελικά στις 4 Απριλίου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αλλά ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που είχαν ζημιές από τον πρόσφατο παγετό σε πολλές περιοχές της χώρας δεν μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις ζημιάς.

Ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν επικοινωνήσει με τη διοίκηση και το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση για το πότε τελικά θα πληρωθούν.
Σύμφωνα με  ΚΥΑ στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καταβάλλονται οι κάτωθι αποζημιώσεις:
α) Αποζημίωση για δηλώσεις ζημιάς Φυτικής Παραγωγής: 4 ευρώ για κάθε δήλωση ζημιάς.
β) Αποζημίωση για δηλώσεις ζημιάς Ζωικού Κεφαλαίου: 4 ευρώ για κάθε δήλωση ζημιάς.
γ) Αποζημίωση για προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ): 8 ευρώ για κάθε πλήρη φάκελο – αίτηση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης.

Το συνολικό μηνιαίο όριο των αποζημιώσεων καθορίζεται μέχρι του ποσού των 1.200 ευρώ το μήνα, αλλά όχι πέραν του ποσού των 2.400 ευρώ το έτος.

Οι ανωτέρω αποζημιώσεις θα καταβάλλονται στους δικαιούχους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ δύο φορές το χρόνο, με βάση τον αριθμό δηλώσεων ζημιάς – αιτήσεων οικονομικών ενισχύσεων που έχουν διεκπεραιώσει το προηγούμενο εξάμηνο.

Όλη η επικαιρότητα