Ηλεία

Απεργούν αύριο οι καθηγητές – Αγωνία μαθητών και γονέων για τη νέα Γ΄ Λυκείου

   Την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο, απαιτεί η ΕΛΜΕ Ηλείας και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΟΛΜΕ και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10:00 το πρωί έξω από το 2ο Λύκειο Πύργου και στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

   «Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης, αποτελεί δομική αλλαγή του εκπαιδευτικού μοντέλου σε αντιδραστική κατεύθυνση, εφαρμογή και υλοποίηση από την κυβέρνηση μέρους των κατευθύνσεων ΕΕ – ΟΟΣΑ για ένα σχολείο της αγοράς, με μαζικότερη και πιο πρόωρη στροφή στην κατάρτιση και στις δεξιότητες», αναφέρει η ΟΛΜΕ και η θέση της αυτή παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Ηλείας, το απόγευμα της Τρίτης, στο Εργατικό Κέντρο Πύργου.

Η νέα Γ΄ Λυκείου και η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια

Τη νέα Γ΄ Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης, παρουσίασε στο κοινό – ανάμεσα στο οποίο βρέθηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, μαθητές – ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, διαθέτοντας μάλιστα σε φωτοτυπίες, ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικόνιζε την όλη διαδικασία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ σε μια δεύτερη σελίδα, παρουσίαζε το πρόγραμμα μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου.

Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά – και παράλληλα τη θέση της ΟΛΜΕ –  συνόψισε στα παρακάτω:

  • Το Λύκειο μετατρέπεται σε ένα ακόμα πιο εξετασιοκεντρικό «σχολείο» με διπλά εξεταστικά φίλτρα στην Γ΄Λυκείου! για την κατοχή του απολυτηρίου και άρα για την εισαγωγή στις σχολές «χαμηλής ζήτησης»! και για την εισαγωγή στις σχολές «υψηλής ζήτησης»!
  • Οι ενδοσχολικές εξετάσεις παίρνουν την μορφή κεντρικών εξετάσεων με  την θεσμοθέτηση εξετάσεων σε επίπεδο Ομάδας Σχολείων για την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.
  • Προσανατολισμός στην πρόωρη ειδίκευση με εξάωρα μαθήματα! Καταργήσεις και αλλαγές στα μαθήματα χωρίς καμιά συζήτηση. Εξοβελισμός της Γενικής Παιδείας.
  • Δημιουργούνται μαθητές τριών τουλάχιστον ταχυτήτων μέσα στην ίδια τάξη: αυτοί που δεν θα πάρουν το απολυτήριο, αυτοί που θα πάρουν το απολυτήριο (πράσινες σχολές), αυτοί που θα δώσουν πανελλαδικές( κόκκινες σχολές).
  • Δημιουργούνται Πανεπιστημιακές σχολές δύο ταχυτήτων (καλές – κακές ) σχολές. Περιορίζονται δραστικά οι επιλογές των σχολών.
  • Η ύλη των μαθημάτων προσανατολισμού είναι δυσανάλογα μεγάλη για τις ώρες διδασκαλίας(!), οι οποίες αυξήθηκαν (μεγαλύτερη στροφή στα φροντιστήρια).
  • Διευρύνονται οι μορφωτικές και κοινωνικές ανισότητες.

Η αγωνία των γονέων

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος, με τους γονείς να εκφράζουν τις απορίες τους αλλά και την αγωνία τους – ειδικά εκείνοι που έχουν παιδιά που φοιτούν στην Β΄ Λυκείου – για το τι θα ισχύσει τελικά, αφού μετά τις αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί δεν έχει υπάρξει καμία νέα ενημέρωση. Μάλιστα, όπως σημείωσαν διευθυντές, ακόμα και αυτοί είναι διστακτικοί στο να δώσουν σαφείς απαντήσεις σε μαθητές και γονείς, αφού αυτές δεν υπάρχουν και μετά από κάθε Νόμο ακολουθούν μέχρι….50 !!! τροποποιητικές εγκύκλιοι. Απαντήσεις πήραν από τα μέλη του Δ.Σ κ.κ Αθανασόπουλο, Ανδρεανίδη και Παυλοπούλου.

Απεργία και διεκδικήσεις

Όσον αφορά στην αυριανή απεργία, οι διεκδικήσεις είναι οι παρακάτω:

-Ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό σχολείο  με όλη τη γνώση για όλα τα παιδιά. Όχι στους ταξικούς εξεταστικούς φραγμούς και την παραπαιδεία.

-Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

-«Ξεπάγωμα» της 2ετίας 2016-2017 και απόδοση του μισθολογικού κλιμακίου.

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

-Κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου». Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια προϋπηρεσίας  με τη συμπλήρωση του 60ου έτους.

-Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση .

Όλη η επικαιρότητα