Αρθρογραφία Ηλεία

Απαιτούμε το δικαίωμα στη ζωή: Άρθρο – παρέμβαση της «εφ. Πατρίς» με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη για το Πάτρα – Πύργος

Ακούστε το άρθρο

Σήμερα είναι όντως μια σημαντική μέρα για την Ηλεία, γενικότερα για τη Δυτική Πελοπόννησο. Από τις αποφάσεις της σύσκεψης που έχει προγραμματισθεί στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπό τον υπουργό κ. Χρήστο Σπίρτζη θα εξαρτηθεί αν ολόκληρη η περιοχή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην απομόνωση ή θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να μπει επιτέλους στο δρόμο της ανάπτυξης.

Για την «Ολυμπία Οδό» που μόνο «Ολυμπία» δεν μπορεί να ονομάζεται καθώς δεν φτάνει και είναι άγνωστο αν θα φτάσει ποτέ στην Αρχαία Ολυμπία, έχει χυθεί πολύ μελάνι. Αλλά και πολλά δάκρυα, άλλοτε πραγματικά και άλλοτε… κροκοδείλια.

Δικαιολογημένα έχει χαρακτηρισθεί ως το σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» καθώς εδώ και 11 χρόνια γίνεται ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Αλλά ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο μικροπολιτικής και πεδίο στείρας  αντιπολίτευσης.

Η εφ. «Πατρίς» από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η υλοποίηση του έργου και κυρώθηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο η σύμβαση παραχώρησης τον Ιούλιο του 2007, όχι μόνο παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στη διαδρομή του με τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που απορρέουν από τα 116 χρόνια της ιστορίας της, αλλά το έχει αναδείξει ως το εφαλτήριο για να αλλάξει η μοίρα αυτού του τόπου.

Επιπλέον ελέγχει και στηλιτεύει διαχρονικά όλες τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες των εκάστοτε κυβερνώντων, αλλά και την αδράνεια  των τοπικών θεσμικών παραγόντων, με συνέπεια η κατασκευή του δρόμου να παραμένει ακόμη ζητούμενο και ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης του να είναι ακόμη και σήμερα ορατός.

Ευθύνες υπάρχουν κι έχουν ονοματεπώνυμο. Αλλά σήμερα δεν είναι η μέρα της απόδοσης των ευθυνών σε όσους έχουν συμβάλλει σε αυτό το «έγκλημα». Γιατί περί εγκλήματος πρόκειται όταν εκατοντάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους, και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σοβαρά ή ελαφρά, στην κατ’ ευφημισμόν Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου που ουσιαστικά πρόκειται για ένα δρόμο – καρμανιόλα.

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες κωλυσιεργίες και πισωγυρίσματα. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλες υποσχέσεις ή για νέα χρονοδιαγράμματα. Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει, αν ήδη δεν έχει τελειώσει…   Είναι η «ώρα μηδέν».

Από τη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Σπίρτζη πρέπει να προκύψει συγκεκριμένη ημερομηνία επανεκκίνησης των εργασιών που διεκόπησαν την περίοδο των μνημονίων. Για ολόκληρο  το  έργο,  που είναι ενιαίο και αδιαίρετο, και όχι των πέντε ή των έξι τμημάτων από τα συνολικά οχτώ, στα οποία έχει κατατμηθεί το φυσικό αντικείμενο.

Ο περιφερειάρχης, οι βουλευτές, ο αντιπεριφερειάρχης, οι δήμαρχοι και οι άλλοι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας έχουν σήμερα ένα ιερό χρέος απέναντι στο λαό της Ηλείας: Ενωμένοι σαν μια γροθιά –  με τεκμηριωμένο και αποφασιστικό τρόπο – να καταστήσουν σαφές στον υπουργό, ότι  για εμάς τους Ηλείους δεν είναι ένα οποιοδήποτε αναπτυξιακό έργο.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κ. Σπίρτζης, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, ότι δεν διεκδικούμε απλά  το δικαίωμα μας σε ένα ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ισοτιμία και δικαιοσύνη

ΑΠΑΤΟΥΜΕ την επιβίωση ενός ολόκληρου νομού

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ το δικαίωμα στη ζωή!

Λεωνίδας Ελ. Βαρουξής

Εκδότης – Διευθυντής

Όλη η επικαιρότητα