Απειλείται το 60% των ζώων, εντόμων και φυτών στην Ευρώπη

Share

Εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι συνθήκες διατήρησης για το 60% των ειδών ζώων, εντόμων και φυτών καθώς και για το 77% των βιοτόπων τους. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση δείχνει μια συνεχή πτωτική τάση στους πληθυσμούς κοινών ειδών πουλιών και πεταλούδων. Οι πιο έντονες μειώσεις καταγράφονται στα πουλιά των αγροοικοσυστημάτων (32%) και στις πεταλούδες των λιβαδιών (39%).

Με απλά λόγια, αυτό που προκύπτει από την έκθεση, η οποία εκδίδεται ανά πενταετία, η Ευρώπη απέτυχε να αποτρέψει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν κατεπείγουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις πρωτοφανούς κλίμακας και όπως διαφαίνεται δεν θα πετύχουν τους περισσότερους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ για το 2020. Από τους 13 συγκεκριμένους στόχους πολιτικής που έχουν τεθεί υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθούν μόλις δύο: ο καθορισμός θαλάσσιων και χερσαίων προστατευόμενων ζωνών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο αντίκτυπος του ανησυχητικού ρυθμού απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη είναι τόσο καταστροφικός όσο η κλιματική αλλαγή». Οι μακροπρόθεσμες τάσεις των τελευταίων 25 ετών έχουν δείξει ότι οι πληθυσμοί των πουλιών, και ιδιαίτερα των πουλιών των αγροοικοσυστημάτων, έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις και δεν παρουσιάζουν σημεία ανάκαμψης. Η αιτία αποδίδεται κυρίως στην απώλεια, τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, κυρίως εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας.

Ο Ariel Brunner, επικεφαλής πολιτικής της BirdLife (εταίρου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επικαλούμενος τις συντριπτικές αποδείξεις για την πλανητική κρίση που καταδεικνύει και αυτή η έκθεση, επισημαίνει τα εξής: «Η φύση ξεκληρίζεται στην Ευρώπη. Η φύση ξεκληρίζεται στον πλανήτη μας. Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία “δεν ήξερα”. Την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά η πρωτοβουλία με τίτλο “Πράσινη Συμφωνία” (Green Deal) από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απάντηση της ΕΕ πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος της κρίσης. Από την επιβολή του νόμου έως την αποκατάσταση της φύσης, από τη γεωργία μέχρι την αλιεία, η “Πράσινη Συμφωνία” πρέπει να σηματοδοτήσει μια συνολική στροφή και να μας οδηγήσει μακριά από το καταστρεπτικό μονοπάτι όπου βαδίζουμε, υποβαθμίζοντας τους βιολογικούς πόρους από τους οποίους εξαρτάται η ζωή μας».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, υποστήριξε ότι η δημοσίευσή της ήρθε την καταλληλότερη στιγμή «ώστε να μας δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινάμε έναν νέο πολιτικό κύκλο πενταετίας και προετοιμάζουμε την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Στόχος, όπως τόνισε είναι να καταστεί η Ευρώπη  η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με μια πλήρως κυκλική οικονομία, αναπτύσσοντας νέες καθαρές τεχνολογίες και βοηθώντας τους πολίτες να προσαρμόζονται σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και σε μετασχηματιζόμενες βιομηχανίες. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

via