Ελλάδα

Απίστευτη καταγγελία από θύμα ρατσιστικής επίθεσης: Πήγε στο τμήμα να καταγγείλει την επίθεση και τον απείλησαν με σύλληψη

Νέα φασιστική επίθεση με θύμα έναν 26χρονο από το Πακιστάν.
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, οι ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος των μεταναστών έρχονται να θυμίσουν και να επιβεβαιώσουν τα λόγια της Μάγδας Φύσσα, ότι «δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκαν στη φυλακή».

Οι αριθμοί άλλωστε δεν γίνεται να κρύψουν την αλήθεια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας το 2021 σημειώθηκαν 28 περιστατικά στα οποία στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή/και χρώματος, καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσής τους με πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 2, 6 και 8 του Μάη, σύμφωνα με τον Δημήτρη Ζώτο, δικηγόρο θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων, είχαμε τρεις αλλεπάλληλες ρατσιστικές επιθέσεις.

Το πιο πρόσφατο θύμα ρατσιστικής επίθεσης βρέθηκε τη Δευτέρα στη συνέντευξη τύπου για την ερχόμενη δίκη στο Εφετείο.

Ο 26χρονος Ουαλίντ Ρασούλ από το Πακιστάν επέστρεφε την Πέμπτη από τη δουλειά του στο Κορωπί με το ποδήλατό του.

Ήταν γύρω στις 6μιση το απόγευμα όταν δύο άτομα που βρίσκονταν από πίσω του μέσα σε ένα μαύρο αμάξι άρχισαν να τον βρίζουν λέγοντας του «μαύρε μ@@@α πακιστανέ φύγε από τη χώρα μας».

Ο Ουαλίντ δεν αντέδρασε και συνέχισε την πορεία του όταν του αυτοκίνητο χτύπησε την πίσω ρόδα του ποδηλάτου με αποτέλεσμα να πέσει κάτω και να σπάσει το χέρι του. Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή συνεχίζοντας να τον βρίζουν.

Ο νεαρός μετανάστης πήρε στο Ασκληπιείο βούλας όπου τον ενημέρωσαν ότι το χέρι του είχε σπάσει και θα χρειαστεί να μείνει ένα μήνα με τον γύψο. Το πιο εξοργιστικό ωστόσο, σύμφωνα με την καταγγελία του, είναι πως ότι μόνο δεν κατάφερε να καταγγείλει το περιστατικό αλλά μάλιστα οι αρχές τον απείλησαν με σύλληψη καθώς δεν είχε μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν την νόμιμη παράνομη του στη χώρα.

Ο νεαρός έτρεχε από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο χωρίς ωστόσο να καταφέρει κάτι. «Στις 3 του μήνα πήγα στο ΑΤ Κορωπίου με έστειλαν στο ΑΤ στα Γλυκά Νερά. Εκεί μου είπαν πως πρέπει να πάω ξανά στο Κορωπί, στην περιοχή που κατοικώ. Πήγα λοιπόν πίσω και με απείλησαν πως ‘’θα με κλείσουν μέσα γιατί δεν είχα χαρτιά’’. Φοβήθηκα μήπως αλήθεια με συλλάβουν αλλά την επόμενη μέρα πήγα ξανά με τους αστυνομικούς να μην ασχολούνται με την υπόθεσή μου και να μου λένε να έρθω την επόμενη μέρα».

«Φοβάμαι πολύ αλλά δεν μπορώ να εκφράσω τον φόβο μου με λόγια» λέει στο in ο Ουαλίντ, «φοβάμαι μη μου επιτεθούν και μου κάνουν κάτι πιο σοβαρό».

Ρατσιστικές επιθέσεις λίγο πριν τη δίκη

2 Μαΐου

Στις 2 Μαΐου μετανάστες από το Πακιστάν δέχτηκαν πυροβολισμούς από οδηγό ταξί επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου 113 στα Πατήσια. Από το συμβάν φέρεται να τραυματίστηκε ένας 26χρονος εργάτης. Ο Αλί Ριάζ, 26 ετών, εργάτης από το Πακιστάν δέχτηκε πυροβολισμούς στα τρία μέτρα από φασιστοειδές που κραύγαζε «γ**ώ τους μουσουλμάνους».

Σύμφωνα με καταγγελία της ΚΕΕΡΦΑ ο 26χρονος πυροβολήθηκε 3-4 φορές από τον οδηγό ενός ταξί μάρκας μερσεντές. Το θύμα φαίνεται πως βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, αρκετά κοντά στο σπίτι του, μαζί με τέσσερις φίλους και γυρνούσαν από τη γιορτή Ιντ αλ-φιτρ που γίνεται την πρώτη μέρα από τη λήξη του Ραμαζανιού.

Ο δράστης φαίνεται να τους εντόπισε διότι φορούσαν όλοι παραδοσιακά ρούχα της χώρας τους, σαλβάρια και πουκαμίσες.

6 Μαΐου

Τρεις μετανάστες από το Πακιστάν δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιούς στην οδό Πειραιώς 107 και Ευάδνης 10.

Οι μετανάστες έρχονταν από το τζαμί της οδού Αναξαγόρα στην Ομόνοια, στο οποίο είχαν πάει για την προσευχή της Παρασκευής και έφυγαν από εκεί στις 14:00. Μισή ώρα αργότερα, κατέβηκαν σε στάση λεωφορείου κοντά στη Τεχνόπολη στο Γκάζι και πέρασαν στην απέναντι πλευρά της Πειραιώς κατευθυνόμενοι προς τα Πετράλωνα.

Από εκεί τους ακολούθησαν δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού με τέσσερα άτομα τα οποία φορούσαν κράνη και full face. Οι ίδιοι άρχισαν να βρίζουν τους μετανάστες και επιτέθηκαν σε έναν εκ των τριών. Του έβγαλαν το καπέλο της προσευχής και του έσκισαν την πουκαμίσα που φορούσε και τον χτύπησαν.

Σύμφωνα με την ΚΕΕΡΦΑ ένας εκ των δραστών έφερε σιδηρογροθιά ενώ ο δεύτερος κρατούσε μαχαίρι «πεταλούδα», με διπλή κόψη. Η επίθεση έληξε με τον επικεφαλής των δραστών να λέει: «Τώρα φεύγουμε».

8 Μαΐου

Κυριακή 8 Μαΐου, το μεσημέρι ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε μετανάστη από το Πακιστάν στον Κόκκινο Μύλο.

Σύμφωνα με την καταγγελία τάγμα εφόδου φώναζε: «Κωλοπακιστανοί, μουσουλμάνοι να φύγετε, θα σας γα@@@@με». Όταν ο μετανάστης απάντησε «γιατί μου μιλάτε έτσι;» κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπάνε ενώ ένας τον μαχαίρωσε στο πίσω μέρος του θώρακα.

Όταν ο μετανάστης φώναξε δυνατά «Βοήθεια», οι φασίστες έφυγαν.

Όλη η επικαιρότητα