Κόσμος

Απίθανη η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το Β.Ιράκ

articlegal_32982_38322.w_hr.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, θεωρείται πλέον απίθανη μια επιχείρηση εκκένωσης των Γιαζίντι από τα βουνά Σινιάρ, που κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους Τζιχαντιστές.

Απίθανη θεωρείται πλέον μια επιχείρηση εκκένωσης των  Γιαζίντι από τα βουνά Σινιάρ, στο Βόρειο Ιράκ, όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους Τζιχαντιστές, μετά την επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης από ομάδα αμερικανών στρατιωτικών απεσταλμένων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, τα άτομα που βρίσκονται εκεί είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, οι Γιαζίντι που παραμένουν είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι εκτιμούσαν και έχουν πρόσβαση στο φαγητό και το νερό

Ομάδα αμερικανών η οποία αποτελείται από στρατιωτικό προσωπικό καθώς και από στελέχη της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη έφτασε στα βουνά Σινιάρ του βόρειου Ιράκ νωρίτερα χθες για να εκτιμήσει την κατάσταση και να βρει τρόπους απομάκρυνσης από την περιοχή του άμαχου πληθυσμού. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγω για χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι, που έχουν καταφύγει εκεί σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τους Τζιχαντιστές του ISIS.

Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, τα άτομα που βρίσκονται εκεί είναι πολύ λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, οι Γιαζίντι που παραμένουν είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό τι εκτιμούσαν αρχικά και έχουν πρόσβαση στο φαγητό και το νερό που έχουν ριφθεί από αέρος μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Με βάση την εκτίμηση αυτή η διϋπηρεσιακή αποστολή εκτίμησε ότι μια αποστολή εκκένωσης της περιοχής είναι πολύ λιγότερο πιθανή» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Προστίθεται στην ανακοίνωση ωστόσο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: thetoc.gr

Όλη η επικαιρότητα