Αρθρογραφία

Απίθανη πρόταση: Εργαστείτε δωρεάν!

epalkrestenon.jpg

Γράφει ο Χρίστος Πλευριάς xr_plevrias@yahoo.gr

Το μήνυμα των παιδιών του ΕΠΑΛ Κρεστένων στην προχθεσινή συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων μαθητών στον Πύργο, αποτυπώθηκε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο για όλους εκείνους που εγκλωβίζουν ή καταστρέφουν τα όνειρά τους.

Οι στίχοι του Γ. Σουρή προερχόμενοι ως έμπνευση των γεγονότων μιας άλλης εποχής του περασμένου αιώνα, γίνονται και πάλι επίκαιροι ως προϊόν αγανάκτησης και πικρίας των αρνητικών εξελίξεων και μεθοδεύσεων στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.

Πολύ καιρό τώρα, η Επαγγελματική Τεχνολογική Εκπαίδευση δέχεται τα «χτυπήματα» της οικονομικής κρίσης. Και οι μαθητές που είχαν χαράξει μια συγκεκριμένη πορεία γνώσης και επιλογής για το μέλλον τους, καλούνται ξαφνικά και απροσδιόριστα να αναθεωρήσουν πρακτικές της ζωής τους χωρίς καμία απολύτως βοήθεια!

Και να ‘ταν μόνο αυτό…  Τα παιδιά καθημερινώς, βλέπουν, ακούν και παράλληλα βιώνουν καταστάσεις που δημιουργούν ανασφάλεια και ιδιαίτερα έντονο κλίμα αβεβαιότητας. Αναγκαστικά έτσι, «βάζουν φρένο» σε οποιαδήποτε σκέψη δημιουργικής πρωτοβουλίας…

Αντιλαμβάνονται μοιραίως τα μεγάλα κενά στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους, τα σοβαρά αδιέξοδα στην απασχόληση και τα εξωπραγματικά ποσοστά ανεργίας και προβληματίζονται μπροστά στις δυσοίωνες προβλέψεις για την επαναφορά στην ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας του τόπου.

Τις ανάγκες τους, αδυνατούν να καταλάβουν οι «τζάμπα μάγκες» της ελληνικής πολιτικής ζωής,  που εξακολουθούν να προτείνουν απίθανα μέτρα «διάσωσης» και να διαχειρίζονται τους αριθμούς, αδιαφορώντας για τον ίδιο τον άνθρωπο…

Παράδειγμα τούτου άλλωστε είναι, και η τελευταία γνωμοδότηση, εμπειρογνώμονα του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ετσι μετά τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση κάθε δικαιώματος προστασίας των εργαζομένων, υποδεικνύεται τώρα, η κατάργηση του μισθού στους νέους για ένα χρόνο!

Προφανώς για κάποιους του συγκεκριμένου Κέντρου, ο κατώτατος μισθός των νέων (511 ευρώ μικτά!) που είναι και η αιτία για να εκτιναχθεί η ανεργία στο 60% στις ηλικίες 25 ετών, πλήττει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων…

Στο πλαίσιο της ίδιας πρότασης, μάλιστα αναφέρεται και η «εξαγωγή ανέργων», δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν άτομα  προς απασχόληση. Να φύγουν λοιπόν οι νέοι της χώρας στο εξωτερικό και μάλιστα με την προτροπή τη δική μας. Έτσι φαίνεται θέλουν να σώσουν την Ελλάδα.

Παραβλέπουν φυσικά ότι με βάση την έρευνα του περασμένου Δεκεμβρίου που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, η πηγή εισοδήματος για το 49% περίπου των νοικοκυριών, είναι οι συντάξεις, καθώς μισθοί, επιδόματα ανεργίας ή ακόμη και κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν επαρκούν.

Ούτε ασφαλώς ότι κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή ότι το μεγαλύτερο πρόβλημά της αναδεικνύεται η αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων που της έχουν επιβάλει.

Αγνοούν επίσης τις οφειλές στις τράπεζες και τους επικείμενους πλειστηριασμούς, το γεγονός ότι χάνονται σταδιακά σπίτια και περιουσίες και ότι συρρικνώνεται η αγορά λόγω των δραματικών περικοπών στην κατανάλωση. Με όλα αυτά πώς να μη θυμηθείς τους στίχους του Σουρή και πώς μπορείς να περιμένεις ότι δεν θα αντιδράσουν τα παιδιά;

Όλη η επικαιρότητα