Αρθρογραφία

Απλή (ή απλούστερη) αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Ακούστε το άρθρο

Όλοι πρέπει να συμμετέχουν στην ευθύνη των Δήμων. O Δήμαρχος – «πάτερ φάμίλιας» δεν υπάρχει πια.

Στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, οι Δήμαρχοι παρουσίασαν το όραμά τους για ένα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση: για πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, συμμετοχή των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην κοινωνική πολιτική, στην καινοτομία, στο περιβάλλον και στη βελτιστοποίηση του ανθρωπινου δυναμικού.

Ωστόσο, ενώ επιθυμούν θεσμικές αλλαγές, εξαιρούν από αυτές την αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς κάτι πιο αναλογικό, διότι (σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ) αυτή «θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και στη διάλυση των Δήμων…».

Πρόκειται για μια αντίφαση. Νέες αρμοδιότητες, νέες εξουσίες, νέοι πόροι με παλαιά νοοτροπία … δεν γίνεται!
Γιατί θα πρέπει οι σημερινές κλειστές Δημοτικές Ομάδες λίγων ανθρώπων να διαχειριστούν περισσότερα χρήματα και να απολαμβάνουν περισσότερες αρμοδιότητες; Μπορούν να ανταποκριθούν σε όλους τους απαιτητικούς τομείς, από παραγωγική ανασυγκρότηση μέχρι αναζήτηση πόρων, από επιχειρηματικότητα μέχρι κλιματική αλλαγή, από management μέχρι καινοτομία, από πολυτομεακές / πολυταμειακές χρηματοδοτήσεις μέχρι πράσινες υποδομές;

Αντίθετα από το κεντρικό κράτος, οι Δήμοι δεν διαθέτουν ούτε κομματικό μηχανισμό, ούτε έμμισθα επιτελεία, παρά μόνο «ντόπιο» και κυρίως άμισθο ανθρώπινο δυναμικό. Άρα, οφείλουν να αξιοποιήσουν όλα τα ικανά στελέχη, από όλες τις παρατάξεις. Αυτό προϋποθέτει δομικές αλλαγές στον Καλλικράτη – κυρίως ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που θα οδηγεί σε συνεργασίες και πολυπαραταξιακή διοίκηση, αν το εκλογικό σώμα αποφασίσει έτσι.

Το μόνο εμπόδιο για αυτή την αλλαγή είναι η νοοτροπία. Αν δουλειά του κυρ-Δημάρχου είναι να διαχειρίζεται την καθημερινόοτητα και να ζητά λύσεις από τους «πάνω» (Περιφέρεια ή Κράτος), τότε, πράγματι, καλύτερα δουλεύει μόνος. Αν, όμως, πρέπει να διοικήσει το Δήμο του 21ου αιώνα και να σχεδιάσει «ξαναχτίζοντας τη χώρα» (όπως ισχυρίζεται η ΚΕΔΕ), τότε χρειάζεται σοβαρό επιτελείο.

Ένα πιο αναλογικό σύστημα θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή στη διοίκηση των Δήμων όλων των ικανών ανθρώπων, θα μειώσει την πόλωση, θα ενθαρρύνει τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά (και όχι να κρύβονται όταν αρχίζει το ανθρωποκυνηγητό για τη στελέχωση των δημοτικών παρατάξεων σε ένα πολωτικό περιβάλλον) και θα κάνει συμμέτοχους στην ευθύνη όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Η ΚΕΔΕ ισχυρίζεται ότι δεν είναι ώριμη η κοινωνία για κάτι τέτοιο. Πότε όμως θα είναι; Πόσο χειρότερα πρέπει να γίνουν τα πράγματα;

Δεν πρόκειται να υπάρξει καλύτερη στιγμή. Χρειάζονται τώρα ουσιαστικές τομές για να πάει μπροστά η αυτοδιοίκηση.

Του Κώστα Παπακωνσταντίνου, Δημοτικός Σύμβουλος Αιγιάλειας, μέλος Οικολόγων Πράσινων

Όλη η επικαιρότητα