Από 14/9 οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιους θα αφορά η 5η δόση

Share

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί, με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, ενώ από χθες, Δευτέρα (12/9) άνοιξε η σχετική πλατφόρμα.

Προτεραιότητα για τον εμβολιασμό έχουν τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων, και άτομα που διαβιούν με άλλα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Τα εμβόλια αυτά προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στον αρχικό εμβολιασμό» τόνισε η κα Θεοδωρίδου κατά την χθεσινή ενημέρωση. Στη συνεδρίαση της Τρίτης η Εθνική Επιτροπή θα αποφασίσει εάν πρέπει να γίνεται και 5η δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει την 4η δόση.

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων και τις οδηγίες προς τους πολίτες για την 4η δόση.

Αν και θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι περίμεναν ένα πιο ενισχυμένο και επικαιροποιημένο εμβόλιο, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανακοινώσουν σήμερα, Tρίτη, μετά από τη συνεδρίαση τους, τις ομάδες εκείνες που θα πρέπει να εμβολιαστούν και με 5η δόση.

Σχετικά με το αν θα χρειαστεί οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση να κάνουν και πέμπτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε ότι η ανοσία φθίνει μετά τους τρεις μήνες γι’ αυτό και πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, όπως δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου, αυτά θα χορηγούνται μετά από τρεις μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό ή τη νόσηση και παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της COVID-19 και των παραλλαγών της, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τις τυχόν παρενέργειες διευκρίνισε ότι «οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που έχουν καταγραφεί. Είναι ήπια στην εκδήλωση και μικρής διάρκειας» είπε τονίζοντας να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό.

Για τους πλημμελώς εμβολιασμένους η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι «αυτοί θα πρέπει να λάβουν πρώτα με τα μονοδύναμα εμβόλια (δύο δόσεις) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα.

Στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει διαθεσιμότητα και άλλων διδύναμων εμβολίων είπε η κ. Θεοδωρίδου κάνοντας λόγο για σημαντική διεύρυνση των επιλογών.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Oμικρον– από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα θα λάβουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna (Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.