Αγροτικά

Από 15 Μαρτίου η περίοδος υποβολής από παραγωγούς των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Ακούστε το άρθρο
Στις 15 Μαρτίου ξεκινά η περίοδος υποβολής, από τους αγρότες, των δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων), περίοδος που θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δύναται να υποβληθούν έως τις 9 Ιουνίου, αλλά με ποινή 1% ανά ημέρα καθυστέρησης.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, πάγιος στόχος του υπουργείου είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση του κόστους συλλογής των αιτήσεων χωρίς πρόστιμα, αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά για τους γεωργούς και χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις για τη χώρα.

«Με δεδομένες», σημείωσε, «τις ασφυκτικές κανονιστικές προθεσμίες, αλλά και τις διαδικασίες κύρωσης των δασικών χαρτών, προγραμματίσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε την έναρξη των εργασιών. Παρέχουμε έτσι τη σχετική άνεση χρόνου για την ομαλή συλλογή των αιτήσεων, τη δυνατότητα για καλύτερο προγραμματισμό σε όλους τους εμπλεκόμενους (Παραγωγούς, Φορείς, ΟΠΕΚΕΠΕ), αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες από πλευράς των πιστοποιημένων Φορέων.

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι τη φετινή περίοδο η δωρεάν εφαρμογή on line υποβολής αιτήσεων από τους ίδιους τους δικαιούχους, εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται περαιτέρω. Επεκτείνεται, δε, η χρήση της σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων, συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων.

Δεύτερον, οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, θα υποβάλλονται δωρεάν με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τρίτον, απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες «αποσφαλμάτωσης» των αιτήσεων με μια σειρά μέτρων, εκ των οποίων το κυριότερο είναι η κατάργηση των φορέων Β’ βαθμού. Όλοι, πλέον, οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων».

Τέταρτον, συστήνεται και λειτουργεί Επιτροπή, εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων, καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους. Το έργο της Επιτροπής θα υποστηρίζεται από ειδικές εφαρμογές μέσω του πληροφοριακού συστήματος εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η Επιτροπή επιτηρεί το έργο ολόκληρου του δικτύου των φορέων και φροντίζει για την τήρηση των υποχρεώσεων των φορέων υποδοχής και του φορέα συντονισμού, οι οποίες απορρέουν από τις σχετικές προσκλήσεις διαγωνισμού και τις μετέπειτα συμβάσεις (ΣΔΕΠΥΑΠ) που έχουν υπογράψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης η Επιτροπή φροντίζει για την εφαρμογή των απαιτήσεων του ISO 27001:2013 για την Διαχείριση Ασφάλειας Πληροφοριών, που πρόσφατα απέκτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της καλής διαχείρισης, το κόστος για την υποβολή της κάθε αίτησης θα αναγράφεται στην αίτηση (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).

«Η βασική μας στόχευση», τόνισε «για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο σπίτι του παραμένει και υλοποιείται σταδιακά. Και οι τωρινές αλλαγές κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη, στα δύο χρόνια διακυβέρνησής μας δεν βάλαμε μόνο τάξη στις πληρωμές των ενισχύσεων, αλλά και μειώσαμε το κόστος υποβολής των δηλώσεων για τους αγρότες από συνολικά 70 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014 στα 35 εκατ. το 2016».

«Οι παρεμβάσεις που προανέφερα για το 2017 θα μειώσουν κι άλλο το κόστος για τον Έλληνα αγρότη και θα αναβαθμίσουν κι άλλο τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υποβοήθησης των αγροτών» σημείωσε ακόμη ο υπουργός.

Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στους δασικούς χάρτες. «Η διαδικασία», είπε, «για την εκπόνηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι μια αναγκαιότητα, είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Είμαι δε και προσωπικά από εκείνους που ιστορικά έχουν δώσει αγώνες για να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να μπουν τα πράγματα που αφορούν τα δασικά οικοσυστήματα σε μια κανονικότητα.»

» Ασφαλώς και γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών στον αγροτικό χώρο, αφού αν χαρακτηρίσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις ως δασικές, θα υπάρξει πρόβλημα τόσο με τη καταβολή των ενισχύσεων, όσο και τη κυριότητα των εκτάσεων».

Για τον λόγο αυτόν, όπως εξήγησε, σύμφωνα με τον ν.4389/2016 κοινοποιούνται τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας.

«Δεν είναι ένα θέμα», σημείωσε, «που χειρίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά είναι δεδομένη η απόφαση των αρμόδιων υπουργών -και της κυβέρνησης συνολικά- να επιλύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι επιπτώσεις που τυχόν προκύψουν από τη κύρωση των δασικών χαρτών θα καταχωρηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των πληρωμών των ενισχύσεων».

Ο κ. Αποστόλου εξέφρασε τη διαφωνία του με τις απόψεις που προτείνουν λύσεις τύπου οικιστικών πυκνώσεων και ιωδών πολυγώνων, αλλά και οριζόντιων αποχαρακτηρισμών.

«Αν εφαρμοστούν», υπογράμμισε, «τέτοιες λύσεις, τότε όχι μόνο κάθε χωράφι θα είναι και μια πύκνωση, οπότε θα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δεν θα έχει μείνει δασικός χάρτης, αλλά και κάθε αποχαρακτηρισμός ενδέχεται να μεταβληθεί σε εργαλείο επιβράβευσης των καταπατητών. Γιατί δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός των εκχερσωμένων αγρών σε επιλέξιμες αγροτικές εκτάσεις και σε καταπατήσεις οικιστικού χαρακτήρα».

«Δεν θέλουμε με τίποτα ο αγροτικός χώρος να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να αποχαρακτηριστούν εκτάσεις που είναι πραγματικές δασικές».

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα