Οικονομία

Από 1η Σεπτεμβρίου έως 1.800 ευρώ τον μήνα, με μια ή περισσότερες αναλήψεις

Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου οι νέες διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών, στο πλαίσιο της νέας «χαλάρωσης» των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις αρχές Αυγούστου.

Από την ερχόμενη Παρασκευή (1/9/2017), κάθε δικαιούχος μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη έως του ποσού των 1.800 ευρώ ανά μήνα, μέσω μίας ή περισσότερων αναλήψεων.

Διαφωτιστικό για το ισχύει σχετικά με τα capital controls είναι το κείμενο με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πάντως, σε ετήσια βάση, το συνολικό ποσό που δύναται να αναληφθεί διαμορφώνεται στα 21.600 ευρώ, έναντι 21.840 ευρώ, που ίσχυε με το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης των 420 ευρώ, γεγονός για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεχθεί έντονη κριτική από την Αντιπολίτευση.

Απαντώντας η κυβέρνηση για αυτό το θέμα είχε αναφέρει ότι «η αναπροσαρμογή του χρονικού διαστήματος σωρευτικού ορίου ανάληψης μετρητών σε μηνιαία βάση, έγινε με σκοπό να προσαρμοστούν οι επιτρεπόμενες αναλήψεις μετρητών με τον μηνιαίο κύκλο της οικονομίας, δεδομένου ότι οι καταβολές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων γίνονται συνήθως σε μηνιαία βάση.»

» Γι’ αυτό τον λόγο, επιτράπηκε η ανάληψη 1.800 ευρώ ανά μήνα και κωδικό πελάτη –ένα σταθερό ποσό, που δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τις ημέρες που έχει ο κάθε ημερολογιακός μήνας- καθώς κρίθηκε ότι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη από ένα συνεχώς αυξομειούμενο μηνιαίο ποσό».

Σημείωνε δε, ότι «η πορεία προς την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών συνεχίζεται με τον ίδιο μεθοδικό τρόπο, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχουμε δημοσιεύσει ήδη από τις 15 Μαΐου, για να προσφέρουμε σταθερό έδαφος όσον αφορά τη διαφάνεια και τις προσδοκίες των πολιτών και των επιχειρήσεων σχετικά με αυτό το θέμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα