Ελλάδα

Από κηδεία Ρομά «έσκασαν» τα κρούσματα στον οικισμό της Λάρισας

Ακούστε το άρθρο

Σε συναγερμό έχουν τεθεί από το πρωί οι Αρχές και οι υγειονομικές υπηρεσίες μετά τα νέα κρούσματα σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους και τεστ για κοροναϊό.

Ωστόσο σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από τις ιχνηλατήσεις για το πώς προέκυψαν τα νέα κρούσματα στη Λάρισα, όλα δείχνουν πως η μετάδοση του κοροναίού σημειώθηκε στην κηδεία 50χρονου Ρομα, θύμα του ιού, στην οποία και υπήρξε συνωστισμός.

Ειδικότερα την περασμένη Τρίτη 5 Μαΐου πολλοί Ρομά συγκεντρώθηκαν στο Νέο Κοιμητήριο της Λάρισας για την κηδεία του 50χρονου, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αλλά και χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Η παρακάτω φωτογραφία δημοσιεύθηκε από το onlarissa την ημέρα της κηδείας του 50χρονου Ρομά και αποτυπώνεται ο συνωστισμός έξω από την εκκλησία.

Αυστηρό μήνυμα Αγοραστού σε Ρομά: Δε θα αφήσουμε να κινδυνεύσει ούτε στιγμή η Λάρισα

Την ίδια ώρα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η Περιφέρεια “δε θα αφήσει να κινδυνεύσει ούτε στιγμή η Λάρισα και η Θεσσαλία για κανέναν και για τίποτε” έστειλε με δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με αφορμή το νέο μπαράζ δειγματοληψιών που ξεκίνησε στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη.

Φωτογραφίες: onlarissa.gr

Μάλιστα, με αφορμή το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, με πλήθος Ρομά να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους υπό το φόβο νέας καραντίνας, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι “δώσαμε εντολή να καταγραφούν και τα κλειστά σπίτια και θα έχουν συνέπειες για όσοι δεν βρίσκονται εκεί”.

Χατζηχριστοδούλου: Αναγκαίο να σταματήσει η μετάδοση του ιού

Από την πλευρά του, ο καθηγητής επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, που συμμετέχει στην διαδικασία της δειγματοληψίας, σε σύντομη δήλωση του τόνισε την αναγκαιότητα να σταματήσει η μετάδοση του ιού, ενώ επισήμανε πως καλύτερη λύση είναι η ιχνηλάτηση, ώστε να εντοπίζονται τυχόν νέα κρούσματα και στη συνέχεια να απομακρύνονται από την περιοχή.

Τι είναι το σχέδιο «Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14»

Σημειώνεται πως το πρωί της Τετάρτης και με εντολή του κ. Χαρδαλιά -που δόθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων και ύστερα από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη- τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο «Ημέρα 0 Ημέρα 7 Ημέρα 14» που περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.

Παράλληλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να διασφαλίσουν τις εργασίες των ειδικών συνεργείων.

Εκατοντάδες τεστ στον οικισμό

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού.

Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωση σήμερα νωρίς το πρωί τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Σε τρεις φάσεις οι δειγματοληψίες

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που προκάλεσαν τον συναγερμό, όπως ανακοίνωσε χτες ο κ. Χαρδαλιάς, στον οικισμό εντοπίστηκαν εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα επτά σε μία μόνο οικογένεια.

Δεν επιτηρήθηκε η καραντίνα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης

Για τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την επιβολή της 14ήμερης καραντίνας στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου.

Η κυρία Θεοδώρου ανέφερε ότι δεν επιτηρήθηκε από τις Αρχές η καραντίνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει μετακίνηση λίγων ατόμων προς συγγενικά τους πρόσωπα εκτός οικισμού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινότητα, καθώς από τα 11 νέα κρούσματα, τα 7 ήταν σε ένα σπίτι, ενώ σε ένα ακόμα εμφανίστηκαν τρία.

Όπως τόνισε η δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας, μετά τα πρώτα κρούσματα και την αναστάτωση που υπήρξε, δεν έγινε εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί έστω και μειωμένη η μετάδοση του ιού.

via

Όλη η επικαιρότητα