Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

Από σήμερα στους λογαριασμούς των πυρόπληκτων αγροτών της Αρχ. Ολυμπίας οι προκαταβολές των αποζημιώσεων

Από σήμερα θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς των πυρόπληκτων του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα θα αρχίσουν να μπαίνουν στους λογαριασμούς των πυρόπληκτων του Δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τις φωτιές του Αυγούστου.  

Αυτό ανακοινώθηκε στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα με την συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, των  Γενικών  Γραμματέων Οικονομικής Πολιτικής Νικόλαου Κουλουχέρη  και Δημοσίων Επενδύσεων-Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκου  καθώς επίσης και του  Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Επίσης στην σύσκεψη πήραν μέρος οι Πρόεδροι του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, η βουλευτής Ηλείας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία –Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και οι βουλευτές Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως έγινε γνωστό στην ίδια σύσκεψη, οι πληρωμές των πληγέντων θα ξεκινήσουν ακόμη και από σήμερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με λογαριασμούς στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν πληρωμές προκαταβολών και για όσους δεν είναι κυρίως αγρότες αλλά έχουν κατεστραμμένες εκτάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Από το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους και φθάνει τα  20.332.268 ευρώ ευρώ στην Ηλεία θα πιστωθούν 5.781.400 ευρώ σε 417 δικαιούχους σύμφωνα με την  υπ. αριθμ   54381 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1963 Β/19-04-22.

Να σημειωθεί ότι όπως αρχικώς είχε αποφασισθεί  η προκαταβολή θα αφορά στα 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 33,60 ευρώ ανά δέντρο σε υπόλοιπες κατηγορίες από δενδρώδεις καλλιέργειες. Και πρόκειται για καταβολή αποζημίωσης που βέβαια είναι ακατάσχετη και δεν δεσμεύεται για κάποιον άλλο λόγο μπαίνοντας απευθείας στους λογαριασμούς των πληγέντων αγροτών.

Σημειώνεται ακόμα ότι, το συνολικό ποσό αποζημίωσης που θα εισπραχθεί θα είναι αντιστοίχως 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες. Πρόκειται για ποσά που δεν είχαν ξαναδοθεί στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις  και συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα από προηγούμενες φορές.

Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας

«100 ευρώ ανά δέντρο η αποζημίωση»

Η κα Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και «έτρεξαν» την όλη διαδικασία, προκειμένου να πληρωθούν τάχιστα οι αγρότες και να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή. Είναι η πρώτη φορά που οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από φυσικές καταστροφές δεν παραπέμπονται σε βάθος τετραετίας, αλλά μόλις μετά από 8 μήνες από την πυρκαγιά. Το τελικό δε ποσό της κάλυψης της ζημιάς θα ανέλθει στα 100 ευρώ ανά δέντρο, με την προκαταβολή να αγγίζει τα 50 ευρώ, ενώ επί  ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις δίνονταν μετά από τέσσερα χρόνια και μόλις περί τα 22 ευρώ το δέντρο. Σημειώθηκε, ακόμη, ότι 21 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αυτοψιών, ώστε να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής Ηλείας

«Η ταχύτερη από ποτέ  διαδικασία…»

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη αλλά και την ανταπόκριση των αρμοδίων παραγόντων και πρωτίστως του κ. Τριαντόπουλου για να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις που κρατούσαν σε αγωνία τον αγροτικό κόσμο της Ολυμπίας. Όπως επισημάνθηκε εξάλλου στην σύσκεψη, οι σχετικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν με εξαιρετική ταχύτητα που δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες του παρελθόντος όπου  η διάρκεια της αναμονής ήταν απελπιστικά μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πυρκαγιές του 2017  οι αποζημιώσεις δόθηκαν όχι σε διάρκεια μηνών αλλά το … 2021.

Παράλληλα αυτή την φορά οι αποφάσεις για τις ενισχύσεις αποδείχθηκαν σημαντικές αφού τα ποσά που διαμορφώθηκαν ανά δέντρο υπερβαίνουν κατά πολύ όσα είχαν υπολογισθεί μέχρι τώρα στις αποζημιώσεις. Στόχος ήταν είπε ο κ. Νικολακόπουλος να στηριχθούν πραγματικά οι συνάνθρωποί μας και να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να ξαναδημιουργήσουν την παραγωγή και την αγροτική περιουσία που έχασαν.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης 

Στο μεταξύ με την ευκαιρία της συγκεκριμένης σύσκεψης  έγινε αναφορά και στο σοβαρό θέμα της ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Ολυμπίας με τον κ. Μπένο που ως επικεφαλής του συντονιστικού έργου μίλησε για τους πρώτους σχεδιασμούς και τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν.

Το Σχέδιο θα ακολουθήσει τα βήματα του μοντέλου – σχεδίου της καμένης Εύβοιας ωστόσο θα έχει πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές που θα συνδυαστούν με τον ιστορικό πολιτιστικό αγροτικό και τουριστικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα θέμα άλλωστε πουν θα έχει εκτενή διαβούλευση με την συνεργασία των εμπλεκομένων ώστε να επιτευχθεί για την Ολυμπία και την Ηλεία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όλη η επικαιρότητα