Ηλεία

«Από τη Αρχαία Φειά στο Κατάκολο» – Ενδιαφέρουσα η νέα έκδοση του δήμου Πύργου

Το βιβλίο που έχει συγγράψει ο ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του δήμου, Θεόδωρος Λάμπρος με την συνεργασία του αρχαιολόγου, Κώστα Αντωνόπουλου, τιτλοφορείται «Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο» και στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας γύρω από την Αρχαία Φειά, το Ποντικόκαστρο και το Κατάκολο.
Ακούστε το άρθρο

Το νέο βιβλίο – λεύκωμα του δήμου Πύργου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού που αναφέρεται στην Αρχαία Φειά, παρουσιάσθηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στον όμορφο χώρο της πλατείας του Θεάτρου Απόλλων στον Πύργο.

Το βιβλίο που έχει συγγράψει ο ιστορικός και ειδικός συνεργάτης του δήμου, Θεόδωρος Λάμπρος με την συνεργασία του αρχαιολόγου, Κώστα Αντωνόπουλου, τιτλοφορείται «Από την Αρχαία Φειά στο Κατάκολο» και στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας γύρω από την Αρχαία Φειά, το Ποντικόκαστρο και το Κατάκολο και τον ρόλο που διαδραμάτισαν δια μέσου των αιώνων.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία του Θεάτρου Απόλλων.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Πύργου, Γ. Αργυρόπουλος και ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ηλείας, Η. Παπαγγελής, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων ενώ παρακολούθησε και η πρόεδρος της Κοιν. Επιχείρησης Αρχαίας Ολυμπίας, Ρόη Αντωνοπούλου.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ο πρώην υφυπουργός, Δ. Μπαξεβανάκης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μ. Κατρίνης και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου, Νικόλαος Σμαρνάκης.
Ο δήμαρχος Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλος, η ειδική συνεργάτης του δήμου, Φλώρα Παπαγιαννάκη, η πρόεδρος του ΔΟΠ, Μαριάνα Σταθοπούλου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, ο δασάρχης Πύργου, Π. Λάττας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Η. Ξανθούλης

Αυτή, ήταν η τρίτη κατά σειρά ιστορική έκδοση που κάνει ο δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, του οποίου την έρευνα και συγγραφή του υπογράφει ο ιστορικός – ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου Θεόδωρος Λάμπρος – ο οποίος έχει αναλάβει και την επιμέλεια – και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν ο αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο αρχαιολόγος, Κώστας Αντωνόπουλος, καθώς και ο Θεόδωρος Λάμπρος ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Μαριάννα Μητροπούλου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος, Μαριάννα Μητροπούλου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, ο πρώην υφυπουργός, Δημ. Μπαξεβανάκης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου, Μαριάνα Σταθοπούλου καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του Παν. Πατρών, Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Επίσης την παρουσίαση παρακολούθησαν ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου, Νικόλαος Σμαρνάκης, ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας και νομικός, Μισέλ Αμπού Χάντμπα, καθώς και πλήθος κόσμου, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μ. Κατρίνης απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, χαιρέτισε την εκδήλωση.
Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι υποβρύχιες έρευνες συνεχίζονται στο σημείο της Αρχαίας Φειάς, από τις οποίες έχουν βρεθεί ευρήματα που αποδεικνύουν την ύπαρξή της.
Συγχαρητήρια για την έκδοση του βιβλίου έδωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος.
Η πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Μαριάνα Σταθοπούλου, χαιρέτισε την εκδήλωση.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση ως δήμος Πύργου να παρουσιάσουμε την 3η κατά σειρά ιστορική έκδοση που αφορά την Αρχαία Φειά και το Ποντικόκαστρο. Σκοπός είναι να αναδείξουμε την τοπική μας ιστορία και ειδικά μια περίοδο που δεν γνωρίζουμε όπως είναι η ιστορία της Αρχαίας Φειάς, το λιμάνι της Αρχαίας Φειάς, το ιστορικό φρούριο Ποντικόκαστρο το οποίο διαδραμάτισε ιστορικό ρόλο κατά τη Βυζαντινή περίοδο και την Φραγκοκρατία και βέβαια και το Κατάκολο το ιστορικό επίνειο του Πύργου και την ιστορία που διαδραμάτισε δια μέσου των αιώνων. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσει και ανάλογες προσπάθειες στο μέλλον με σκοπό οι δημότες του Πύργου αλλά και της ευρύτερης περιοχής να αρχίσουν να αγαπάνε περισσότερο την τοπική τους ιστορία και να γίνεται κομμάτι της εθνικής τους συνείδησης», ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης ο ιστορικός – ειδικός συνεργάτης του δήμου Πύργου και συγγραφέας του βιβλίου, Θεόδωρος Λάμπρος.

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος μίλησε για το βιβλίο, πλαισιωμένος από τους δύο συγγραφείς του βιβλίου, τον ιστορικό, Θεόδωρο Λάμπρο και τον αρχαιολόγο, Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο-λεύκωμα διανέμεται δωρεάν από τον δήμο Πύργου για όσους ενδιαφερόμενους ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, οι έρευνες από το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Φειάς, κατά την διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί ευρήματα που οδηγούν στην ύπαρξή της και τα οποία θα παρουσιαστούν στο άμεσο μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα