Ελλάδα

Από το 2008 έως το 2015 η δράση του ηθοποιού που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή

Η υπόθεση του ηθοποιού Λ. Φ. αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από τις εισαγγελικές αρχές και είναι η πέμπτη περίπτωση καλλιτέχνη που διώκεται ποινικά μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση
Ακούστε το άρθρο

Σαν «βόμβα» έπεσε χθες στους καλλιτεχνικούς κύκλους η είδηση ότι ένας ακόμη ηθοποιός, ο Λ.Φ., κατηγορείται – βάση ποινικής δίωξης που του άσκησε η εισαγγελία – για το ιδιαίτερα απεχθές και αποκρουστικό αδίκημα του βιασμού κατά συρροή σε βάρος τεσσάρων γυναικών.

Πρόκειται για κακουργηματική κατηγορία, που φέρνει τον εν λόγω καλλιτέχνη αντιμέτωπο με την αρμόδια ανακριτική αρχή. Το όνομα μάλιστα του εν λόγω ηθοποιού φέρεται να συγκαταλέγεται στη λίστα με ονόματα άλλων καλλιτεχνών που ζητούσαν να παραιτηθεί η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, όταν πριν από περίπου ένα χρόνο συνελήφθη ο Δημήτρης Λιγνάδης. Το σκεπτικό ήταν ότι η κυρία Μενδώνη γνώριζε για τη δράση του Δ. Λιγνάδη, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και σήμερα επίσης κατηγορούμενου για βιασμούς κατά συρροή ανήλικων και ενήλικων ανδρών.

Η υπόθεση του ηθοποιού Λ. Φ. αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική από τις εισαγγελικές αρχές και είναι η πέμπτη περίπτωση καλλιτέχνη που διώκεται ποινικά μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, από τη στιγμή που ξεκίνησε οι έρευνες μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου και το ελληνικό #metoo. Σε βάρος του έχουν κατατεθεί τρεις μηνύσεις στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές από τέσσερις γυναίκες. Μια από αυτές τις μηνύσεις είναι κοινή και προέρχεται από δυο αδελφές, με τη μια από αυτές να είναι προβεβλημένη ηθοποιός με διεθνείς διακρίσεις.

Οι δυο αδελφές καταγγέλλουν τον ηθοποιό για κατ’ εξακολούθηση βιασμό τους από το χρονικό διάστημα 2008 – 2014, ενώ και οι δυο ήταν ανήλικες. Η μια, όπως περιγράφεται στη μήνυση τους, ήταν 15 ετών και ή άλλη 14 ετών. Το σκηνικό της βίας που περιγράφουν οι δυο γυναίκες πραγματικά σοκάρει. Μάλιστα, η μια από τις αδελφές αναφέρει ότι από λόγω των όσων υπέστην από τον ηθοποιό προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Χαρακτηριστικά στη κοινή μήνυση που κατάθεσαν οι δυο κοπέλες στην εισαγγελία η μια εξ αυτών αναφέρει ότι ο Λ. Φ. την βίασε το 2008 όταν εκείνη ήταν μόλις 15 ετών.

«Τον ερωτεύτηκα και συνάψαμε ερωτικό δεσμό. Δυστυχώς, βίωσα μια τοξική και κακοποιητική σχέση, τόσο ψυχολογικά όσο και ερωτικά-σεξουαλικά… Με ακινητοποίησε βίαια στον τοίχο με τα χέρια του και, ενώ ούρλιαζα από τον πόνο και τον φόβο, εκείνος έκλεισε την μπαλκονόπορτα του σπιτιού για να μην ακούγονται οι φωνές μου και με βίασε…», φέρεται να υποστηρίζει η νεαρή γυναίκα. «Με χτυπούσε με χαστούκια και γροθιές και μου δάγκωνε το στόμα. Μου έπιανε τον λαιμό και τον έσφιγγε, κόβοντάς μου την αναπνοή», αναφέρει άλλη γυναίκα που επίσης έχει καταγγείλει τον ηθοποιό για σεξουαλική κακοποίησή της.

Ακόμη σε άλλη μήνυση που έχει κατατεθεί στην εισαγγελία κατά του ηθοποιού, γυναίκα περιγράφει πως ο ηθοποιός την πλησίασε και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει εν όψει εξετάσεων που θα έδινε σε δραματική σχολή. «Ενώ καθόμουν στην καρέκλα του γραφείου και απήγγειλα, εκείνος ξαφνικά σηκώθηκε από τον καναπέ κάνοντάς μου νόημα να συνεχίσω και ήρθε από πίσω μου. Ξαφνικά όμως ο εγκαλούμενος κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχό μου και προχώρησε σε πράξεις που συνιστούν βιασμό. Ενώ είχα ξεσπάσει σε λυγμούς, εκείνος μου είπε ότι πρέπει να πάω σε ψυχολόγο να δουλέψω τη σχέση μου με τον πατέρα μου», αναφέρει η γυναίκα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας που διενήργησε η εισαγγελία έχουν καταθέσει και αρκετοί μάρτυρες οι οποίοι ενίσχυσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορία σε βάρος του ηθοποιού. Ανάμεσά τους και γυναίκες που περιέγραψαν και εκείνες σκηνικά βίας και κακοποίησης τους από τον κατηγορούμενο.

«Διαχρονική δράση»

Από την πλευρά του πάντως ο κατηγορούμενος ηθοποιός, αρνείται τα πάντα και φέρεται και να έχει προσκομίσει στις αρμόδιες αρχές σειρά εγγράφων που καταδεικνύουν, όπως υποστηρίζει την αθωότητά του. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, και γραπτά μηνύματα των γυναικών προς εκείνον. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τη κακουργηματική δίωξη που του ασκήθηκε –το αδίκημα είναι βιασμός κατά συρροή, κατ’ εξακολούθηση και μη, τετελεσμένο και σε απόπειρα – οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τις εισαγγελικές αρχές και πλέον η δικογραφία που έχει σχηματιστεί διαβιβάζεται σε ανακριτή, ο οποίος και θα καλέσει τον κατηγορούμενο σε απολογία. Αμέσως μετά την απολογία του θα κριθεί και η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση, αν δηλαδή θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος με ή χωρίς όρους.

Πάντως, η εισαγγελία προχώρησε στην αρχειοθέτηση τεσσάρων πράξεων που έχουν επίσης καταγγελθεί από τα θύματα. Όμως το στοιχείο εκείνο που έπαιξε κομβικό ρόλο στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του ηθοποιού ήταν η διαχρονικότητα της δράσης του, η οποία ξεκινά από το 2008 και να φτάνει μέχρι το 2015. Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και το γεγονός ότι ακόμη περίπου πέντε γυναίκες κατήγγειλαν τον ηθοποιό για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Πηγή: lawandorder.gr

Όλη η επικαιρότητα