Αρθρογραφία

Από τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο στη σημερινή πολιτική παρακμή

Ακούστε το άρθρο

*Του Αθανασίου Κατσίμπελη

Η εφημερίδα “Τα Νέα” τίμησε χθες τον μεγάλο Ηλείο πολιτικό Αθανάσιο Κανελλόπουλο αναδημοσιεύοντας το βιβλίο «Αντίλαλοι» με τα θρυλικά αντιχουντικά κείμενά του, τα οποία περιελάμβαναν και το όραμά του για μια νέα δημοκρατία που πιθανά δεν ήρθε ποτέ.Δημοσιεύτηκαν με το ψευδώνυμο «Ακροατής» και με τη γνώση, το χιούμορ και την τέχνη της γραφής του Αθανάσιου Κανελλόπουλου διαμόρφωσαν έναν άρρητο «μυστικό κώδικα» με το αναγνωστικό κοινό.

Δεν έχει ανάγκη συστάσεων ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. Μοναδική αναγεννησιακή πνευματική μορφή και ισχυρότατη πολιτική προσωπικότητα στα δημόσια πράγματα της χώρας επί τρεις δεκαετίες, η παρουσία του έγινε κάτι περισσότερο από αισθητή και ο ρόλος του υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικός σε μείζονες πολιτικές και εθνικές εξελίξεις, ιδίως στα μεταπολιτευτικά χρόνια, στην περίοδο που διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα όμως από την πολιτική δράση του, την αξεπέραστη κοινοβουλευτική δεινότητά του και την ιστορία που έγραψε ως ακαδημαϊκός δάσκαλος στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος υπήρξε πάντοτε, από τα πρώτα χρόνια του ως δημοσιογράφος, πάνω απ’ όλα, ένας αυθεντικός υπερασπιστής της ελεύθερης έκφρασης και σκέψης, ένα πνεύμα ριζικά προοδευτικό, ιδίως δε σε μαύρα και επικίνδυνα χρόνια, όταν αυτό κόστιζε πολύ ακριβά σε όσους τολμούσαν να το επιχειρήσουν, όπως κόστισε και στον ίδιο.

Σήμερα η θρυμματισμένη του προτομή βρίσκεται με αγάπη προστατευμένη από τους βανδάλους δήθεν προοδευτικούς της Ηλείας σε ένα γραφείο του Δήμου Πύργου ανάμεσα σε φακέλους της οικονομικής υπηρεσίας.Για χρόνια ατάκτως ειρημμένα τα απομεινάρια της προτομής φανέρωναν την αγάπη των “δημοκρατών” για μια τέτοια μεγέθους προσωπικότητα της Ηλείας.Κακώς δεν είναι τοποθετημένη ξανά στο Επαρχείο του Πύργου.

Aναρωτιέμαι πολλές φορές πως, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, θα αντιμετώπιζε, με το ανυπέρβλητο χιούμορ του, τη σημερινή παρακμή της Ηλείας.Πώς θα σχολίαζε για παράδειγμα την πολιτική ανικανότητα να καίγεται η Ηλεία επειδή δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα λιόκλαρα!!

Κανένας δεν σκέφτηκε να ζητήσουμε στην Ηλεία μια βιώσιμη δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Αγροτικού Προγράμματος 2014 – 2020, που να δίνει κίνητρα για την αντικατάσταση της πρακτικής της καύσης με θρυμματισμό και διασκορπισμό του υλικού που θα προκύπτει στο καλλιεργήσιμο έδαφος προς βελτίωσή του. Τα 14 ευρώ ανά στρέμμα που προβλέπονται αφενός είναι λίγα και αφετέρου όπως μου έλεγε κι ένας φίλος, νέος αγρότης, υπάρχει μεν η δυνατοτητα των νέων αγροτών να  καταθέσουν σχέδιο και με την επιδότηση να πάρουν θρυμματιστή για τα κλαδιά αλλά θα πρέπει να έχουν τρακτέρ των 100hp αλλά το ίδιο το  πρόγραμμα τους απαγορεύει να έχουν τρακτέρ πάνω από 70ph.

Το ίδιο το πρόγραμμα τους αποκλείει και κανένας αγρότης δεν έχει 100.000 ευρώ να δώσει για να πάρει το τρακτέρ που αναλογεί για τον θρυμματιστή!!

Κανένας όμως δεν σκέφτηκε να θέσει το θέμα στα Ευρωπαϊκά όργανα και να ζητήσει την τροποποίηση αυτής της διάταξης και κάθε άλλης που στρέφεται  όχι μόνο κατά του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και κατά της υγείας και της ασφάλειας των Ηλείων.Το 2007 δεν μας δίδαξε τίποτα.Οι ίδιοι άνθρωποι, η ίδια απραξία, τα ίδια ψέματα, η ίδια ανικανότητα.

Κι όπως έλεγε κι ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος : “Υπάρχουν εκατό τρόποι να κρύψεις την αλήθεια, ενώ για να την πεις ένας μόνο υπάρχει”.

*Ο Αθανάσιος Κατσίμπελης είναι Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

Όλη η επικαιρότητα