Μεσσηνία

Από του… χρόνου οι διαγωνισμοί για το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα

Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη φάση ανάπτυξης των δικτύων για την εγκατάσταση φυσικού αερίου εντάσσεται η Καλαμάτα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι έχουν γίνει οι προμελέτες, ενώ οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021.
Βέβαια, όλα αυτά θα ισχύσουν, αν δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, όπως με την πρώτη φάση υλοποίησης του έργου.
Στις  δηλώσεις του κ. Τσάκας έκανε λόγο για δυναμικό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ), η οποία προγραμματίζει την επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Προχωράει η α΄ φάση
Όπως διευκρίνισε, το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, είναι εμπροσθοβαρές, καθώς είναι ενδεικτικό ότι τα επόμενα δύο χρόνια οι πελάτες φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα που θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα, αντιστοιχούν στους μισούς περίπου καταναλωτές φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής, όπου τα δίκτυα αναπτύσσονται για περισσότερο από 20 χρόνια.

Το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται, ανάλογα με την περίπτωση, μέσω αγωγού (από το υφιστάμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ ή από τον αγωγό ΤΑΡ που προβλέπεται να τεθεί εφέτος σε λειτουργία), με βυτιοφόρα σε συμπιεσμένη (CNG) ή υγροποιημένη (LNG) μορφή.

Η πρώτη φάση που είχε ανακοινωθεί από πέρυσι, αλλά οι εργασίες δεν προχώρησαν λόγω ελλείψεων/καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις, περιλαμβάνει 18 πόλεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των εργασιών κατασκευής των δικτύων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κατακυρωθούν το Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει η κατασκευή των έργων.

Μεσσηνία
Η δεύτερη φάση επέκτασης των δικτύων, όπου εντάσσεται και η Μεσσηνία, περιλαμβάνει τις εξής περιοχές:

-Στη Δυτική Μακεδονία: Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκι, Γρεβενά, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Κοζάνη. Στις τρεις τελευταίες πόλεις, που καλύπτονται σήμερα με τηλεθέρμανση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η επέκταση των δικτύων θα επιτρέψει τη διατήρηση της τηλεθέρμανσης με συνέχιση της χρήσης του υπάρχοντος δικτύου το οποίο θα τροφοδοτείται πλέον με ζεστό νερό από καύση φυσικού αερίου αντί για λιγνίτη.

-Στη Δυτική Ελλάδα: Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργος, όπου το αέριο θα μεταφέρεται σε υγροποιημένο μορφή με βυτιοφόρα.

-Στην Ήπειρο: Ιωάννινα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα.

-Στην Πελοπόννησο: Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα.

Όπως προαναφέραμε, για τις πόλεις που περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης έχουν γίνει οι προμελέτες και οι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν το 2021.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΑ θα ενταχθεί στη ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρεία που θα προκύψει από την απόσχιση των κλάδων διανομής αερίου που υπάγονται σήμερα στη ΔΕΠΑ και η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

via

Όλη η επικαιρότητα