Απόφαση-σταθμός για «πυροδάνειο» στην Καλαμάτα

Το Εφετείο δικαίωσε και σε δεύτερο βαθμό έναν Καλαματιανό δανειολήπτη, διατηρώντας τη ρύθμιση που του είχε γίνει για ένα «πυροδάνειο», ύψους 50.000 ευρώ, το οποίο είχε πάρει το 2007 με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και επειδή δεν μπορούσε να το πληρώσει, κατέπεσε στην Εφορία, όπως αναφέρει η μεσσηνιακή εφημερίδα «Ελευθερία»,

Ο αιτών έκλεισε την επιχείρησή του εξαιτίας της κρίσης, και επειδή τα χρέη του μαζί με τραπεζικά δάνεια και οφειλές στον ΟΑΕΕ και την Εφορία είχαν φτάσει τις 200.000 ευρώ και δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει, κατέφυγε στο νόμο Κατσέλη για να γίνει δικαστική ρύθμιση. Στα χρέη των 200.000 ευρώ συμπεριλαμβανόταν και το λεγόμενο «πυροδάνειο» των 50.000 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας δέχτηκε την προσφυγή του και ρύθμισε τα χρέη του στο σύνολό τους, αλλά το Δημόσιο υπέβαλε έφεση και ζητούσε την εξαίρεση του εν λόγω δανείου από τη δικαστική ρύθμιση, όμως ο δανειολήπτης δικαιώθηκε και από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας (Εφετείο).

Ο οφειλέτης είχε πάρει το 2007 δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και πολλοί τότε επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούντο σε πυρόπληκτες περιοχές. Το δάνειο αυτό, ύψους περίπου 50.000 ευρώ, χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της επιχείρησης εμπορίας λιπαντικών, γεωργικών εργαλείων κλπ., που αργότερα έκλεισε με την κρίση. Αφού έβαλε το λουκέτο στο μαγαζί του, ο δανειολήπτης δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις οφειλές του που συνολικά ανέρχονταν στο ποσό των 200.000 ευρώ, κι έτσι κατέφυγε στο νόμο Κατσέλη.

Από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Ειρηνοδικείο Καλαμάτας) εκδόθηκε το 2015 μια απόφαση που ρύθμιζε όλες του τις οφειλές με μια δόση 280 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια. Εν τω μεταξύ όταν κατέθεσε την αίτησή του στο Ειρηνοδικείο η οφειλή από το πυροδάνειο είχε περάσει στην ΔΟΥ. Μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, το Δημόσιο άσκησε έφεση θεωρώντας ότι αυτή η οφειλή δεν μπορούσε να υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και ζητούσε να την εξαιρέσει το δικαστήριο, ωστόσο το Εφετείο τελικά απέρριψε την έφεση του Δημοσίου και ενέταξε κανονικά την οφειλή στη ΔΟΥ από το «πυροδάνειο».

Ο δικηγόρος του δανειολήπτη, Αριστομένης Σκούλικας, δήλωσε σχετικά:

«Το Μονομελές Πρωτοδικείο  απέρριψε την έφεση του Δημοσίου κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας, δικαιώνοντας και σε δεύτερο βαθμό τον εντολέα μου και ρυθμίζοντας μεταξύ άλλων και τις οφειλές του που προέρχονταν από πυρόπληκτο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που ήταν πλέον απαιτητές από την ΔΟΥ. Πρόκειται για μια πολύ σπουδαία και πρωτοπόρα απόφαση που ανοίγει το δρόμο σε εκατοντάδες άλλες τέτοιες υποθέσεις που ενδιαφέρουν συμπολίτες μας που έχουν λάβει πυρόπληκτα δάνεια. Τέλος, η σημασία της εν λόγω απόφασης δεν περιορίζεται μόνο στη ρύθμιση του πυρόπληκτου δανείου, αλλά και στην ρύθμιση οφειλών από επιχειρηματικά δάνεια σε τράπεζες και σε ασφαλιστικούς φορείς».

Υπενθυμίζεται ότι δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έχουν πάρει από το 2007, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, αρκετοί επιχειρηματίες της Ηλείας, ενώ τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηλείας, μαζί με τα Επιμελητήρια και άλλων πυρόπληκτων νομών, έχουν ζητήσει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για αυτό το ζήτημα, χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι ως τώρα.