Ηλεία

Αποφασιστικά στο Υπ. Υγείας για το Νοσοκομείο Πύργου – Η χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο Πύργου

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ζητήσουν άμεσα, με επιστολή στην οποία περιγράφουν και τον σκοπό αυτής, περισσότεροι από τριάντα φορείς του Πύργου και της Ηλείας.
νοσοκομείο Πύργου
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα ζητήσουν άμεσα, με επιστολή στην οποία περιγράφουν και τον σκοπό αυτής, οι περισσότεροι από τριάντα φορείς του Πύργου και της Ηλείας που συμμετείχαν στη χθεσινή πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο με πρωτοβουλία του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, με θέμα την στελέχωση του Γενικού  Νοσοκομείου Ηλείας και την ένταξη του νομού σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης.

Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα στη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας θα τεθούν τα εξής ζητήματα:

-H άμεση στελέχωση του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου και ιδιαίτερα της παθολογικής κλινικής,

– τροπολογία-νομοθετική ρύθμιση περί υπαγωγής του Γ.Ν. Ηλείας στις υπηρεσίες υγείας που χαρακτηρίζονται ως άγονη ζώνη τύπου Α’, ενώ εάν δεν υπάρξει θετική απάντηση οι φορείς θα προσχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ.Αντωνακόπουλος τόνισε πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα  ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο των προκηρύξεων για την έλευση παθολόγων γιατρών, ενώ επανέλαβε ότι ο νομός πρέπει να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κίνητρα των γιατρών και πως με αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιηθεί και η δαπάνη του Δήμου Πύργου για τους γιατρούς. «Δε μπορεί ένας παθολόγος να καλύψει τις ανάγκες ενός ολόκληρου νομού, όταν ο οργανισμός προβλέπει 6 παθολόγους για να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες. Δε μπορεί ένας παθολόγος που έρχεται από διαφορετικά μέρη, χωρίς να έχει την συνέχεια των περιστατικών, να προσφέρει αυτό που μπορεί σα γιατρός. Δεν προλαβαίνει Αυτό καθιστά επικίνδυνες τις συνθήκες για τη ζωή των πολιτών. Η προσφορά υπηρεσιών είναι πολύ λιγότερη από τη ζήτηση, από την ανάγκη της στιγμής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πύργου κατά την τοποθέτησή του, ενώ κάλεσε για μαζικές, συλλογικές, δυναμικές κινητοποιήσεις, λέγοντας πως οι υπηρεσίες υγείας είναι υπόθεση του κεντρικού κράτους και οι πολίτες είναι αυτοί που τις χρειάζονται. Ακόμα, κάλεσε τους βουλευτές της Ηλείας να υπογράψουν την τροπολογία για την ένταξη του νομού σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές τους διαφορές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη χθεσινή σύσκεψη, καθώς συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω επιστολής χαιρέτησε την πρωτοβουλία των φορέων και τόνισε πως « η στελέχωση της Ν.Μ Πύργου και η ενδυνάμωσή της, δεδομένου του γεγονότος ότι έχει καθημερινά την καθολική – σχεδόν – διαχείριση και αντιμετώπιση των ιατρικών περιστατικών των Ηλείων πολιτών που απευθύνονται σε αυτή, αποτελεί πάγιο αίτημα για φορείς και πολίτες. Η χρονίζουσα αυτή κατάσταση, είναι αναμφίβολα ένας από τους πλέον σοβαρούς λόγους – αν όχι ο σοβαρότερος – που οδήγησαν αρκετούς από τους υπηρετούντες γιατρούς σε παραιτήσεις, μέχρι και πρόσφατα, με τις γνωστές συνέπειες αποδυνάμωσης κλινικών και τμημάτων ζωτικής σημασίας. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες – μετά και την παύση του Διοικητή από τα καθήκοντά του, με απόφαση της κας Υπουργού – παραμένει ‘’ακέφαλο’’, διογκώνουν έτι περαιτέρω την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής και αναβολής, γι’ αυτό και απαιτούμε την άμεση επίλυση των προβλημάτων και την επαρκή στελέχωση της Ν.Μ Πύργου, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημόσια Υγεία της Ηλείας». Στην ίδια επιστολή ο κ.Γιαννόπουλος σημείωσε πως έχει θέσει με κάθε τρόπο τα παραπάνω ζητήματα και τη νομοθετική επίλυση του προβλήματος, με τη θέσπιση ισχυρών κινήτρων επιλογής των Ν.Μ της Ηλείας στην πολιτική ηγεσία και στα στελέχη του Υπουργείου Υγείας.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος αφού δήλωσε τη στήριξή του, τη στήριξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού και της Ι.Μ. Ηλείας στα αιτήματα των φορέων για την στελέχωση του Γ.Ν. Ηλείας, τόνισε πως «θέλουμε να λειτουργήσει το νοσοκομείο του Πύργου και τα υπόλοιπα γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Ο Χριστός πρώτα θεράπευε την ψυχή και μετά το σώμα. Γιατί χωρίς την υγεία των δύο πραγμάτων, γιατί ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα και αν το ένα ασθενεί το άλλο».

Στη συνέχεια παρενέβη στην σύσκεψη η κα Τζέλου, συνταξιούχος νοσηλεύτρια, η οποία περιέγραψε μια προσωπική της περιπέτεια που συνέβη στη Ν.Μ. Πύργου, με αφορμή την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ με αυτό τον τρόπο θέλησε να τονίσει και τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών, οι οποίοι λόγω φόρτου εργασίας δεν είναι θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας του εκάστοτε ασθενούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέξης Γαλανόπουλος δήλωσε την στήριξή του στις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη και πρότεινε μια εισφορά αλληλεγγύης προς τους γιατρούς που θα έρθουν μέσω του Δήμου Πύργου.

Για ένα νοσοκομείο απαξιωμένο έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πύργου και πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος επισημαίνοντας πως «πέρα από την υγεία το νοσοκομείο δημιουργεί συνθήκες για το πόσο ελκυστικός είναι ένας τόπος. Ένα από τα κριτήρια για να προσελκύσουμε τουρίστες είναι το αίσθημα ασφάλειας για τις υπηρεσίες υγείας».

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου και διευθύντρια της χειρουργικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου Αγγελική Σαραντοπούλου δήλωσε πως «το πρόβλημα αυτό έχει ξεκινήσει  από το παρελθόν, γιατί δε έγιναν οι σωστές κινήσεις την εποχή που θα μπορούσαν να έρθουν γιατροί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, όμως δεν προκηρύχθηκαν θέσεις. Τώρα θα πρέπει πάντα να προκηρύσσουμε θέσεις για όλες τις ειδικότητες, δε λείπουν μόνο οι παθολόγοι. Όσον αφορά τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν δε φτάνουν μόνο τα οικονομικά κίνητρα. Με τις τροπολογίες του υπουργείου δεν έρχονται ειδικευόμενοι και αγροτικοί γιατροί. Ο γιατρός που είναι 60 χρονών δε μπορεί να είναι 36 ώρες ξύπνιος. Δεν αντέχει. Άρα θα πρέπει να αλλάξει το εργασιακό πλαίσιο». Αναφορικά με το άγονο της περιοχής η κα Σαραντοπούλου σημείωσε πως θα ήταν μια καλή λύση, λόγω μοριοδότησης, αλλά μόνο για μια πενταετία.

Πυρά προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου, θίγοντας και το θέμα της μη αντικατάστασης της θέσης του διοικητή, ενώ τόνισε πως πέρα από την τροπολογία πρέπει να γίνουν και δυναμικές κινητοποιήσεις, κάτι που τονίστηκε από τον γραμματέα του συλλόγου Παναγιώτη Μυλώνα, που με τη σειρά του επέρριψε μερικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ν.Μ. Πύργο στον πρώην διοικητή Χρήστο Χριστόπουλο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας Χρήστος Γιαννικούλης επανέλαβε την πάγια θέση του συλλόγου περί ένταξης της Ηλείας σε άγονη και προβληματική περιοχή της Ά ζώνης, χαρακτηρίζοντας αυτή την ενέργεια ως «το μόνο νομικό εργαλείο που έχουμε» και πρότεινε η τροπολογία να συνταχθεί με τη βοήθεια νομικών από τους φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη και στη συνέχεια να σταλεί στους βουλευτές της Ηλείας προκειμένου να την καταθέσουν.

Το γεγονός πως έπρεπε να καλεστούν όλοι οι δήμαρχοι της Ηλείας στη χθεσινή σύσκεψη έθιξε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Μπορούμε» Νίκος Θεοδώρου, υπογραμμίζοντας πως σε ένα νοσοκομείο προσδίδουν αξιοπιστία η στελέχωση και οι υποδομές και ότι με περιοδεύοντες γιατρούς το πρόβλημα δε λύνεται. Παράλληλα, πρότεινε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κάτι που τελικά αποφασίστηκε ομόφωνα στην συνέχεια, και στήριξε και αυτός την πρόταση για ένταξη της Ηλείας σε ειδικό καθεστώς.

Την παραίτηση των δημοτικών συμβούλων, δραστικές ενέργειες και δυναμικές κινητοποιήσεις από την κοινωνία και το Δήμο Πύργου, εάν δεν ικανοποιηθούν από το Υπουργείο Υγείας τα αιτήματα για στελέχωση και για ένταξη της Ηλείας στην άγονη ζώνη Α’, πρότεινε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πύργος-Έργο Πολιτών» Αντώνης Καράμπελας, προσθέτοντας πως πρέπει να απαγορευτεί κάθε συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες εάν δε λυθεί το πρόβλημα.

Αιχμές για την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στην απαξίωση του ΕΣΥ άφησε ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που δήλωσε ότι η νομαρχιακή θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις που θα πραγματοποιηθούν, ενώ υπενθύμισε και τις προτάσεις του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη για την στελέχωση του νοσοκομείου, τις οποίες έθεσε προς την κα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της απάντησης της επίκαιρης ερώτησής του στη Βουλή.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, Μαρίνος Αχτύπης, Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, εκπρόσωποι των βουλευτών Ηλείας, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αναγένεσις» Χάρης Μιχαλακόπουλος, η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας Πύργου Κωνσταντίνα Πανέτα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Γιάννης Βένδρας, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Πύργου του Ε.Ε.Σ.  Τάκης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου Νίκος Τζαμαλής, ο γεν.γραμ του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΥΠ και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του δημάρχου Γιώργος Καραστέργιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου Διονύσης Μπέλτσος, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Ε. Ηλείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Κανελλόπουλος, και εκπρόσωπος του συλλόγου συνταξιούχων τραπεζικών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γορτυνίων Πύργου Νώντας Μπαρτζάκος.

Όλη η επικαιρότητα