Οικονομία

Aποχώρησε η Petra Petroleum από τις έρευνες πετρελαίου στα Ιωάννινα

petroleum.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η πρόθεση της Petra Petroleum να αποχωρήσει από την παραχώρηση των Ιωαννίνων, όπου κατείχε ποσοστό 20% έγινε για πρώτη φορά γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση, πριν από περίπου 1,5 μήνα όταν και εστάλη σχετική επιστολή στο ΥΠΕΚΑ. Στην ίδια επιστολή η Energean Oil & Gas αποδεχόταν την πρόταση της καναδικής πετρελαϊκής να εξαγοράσει το ποσοστό που η ίδια κατείχε.

Το SPA (Sale and Purchase Agreement) για τη μεταβίβαση εστάλη στο ΥΠΕΚΑ στις 18 Δεκεμβρίου και μία μέρα μετά η διεύθυνση υδρογονανθράκων του ΥΠΕΚΑ εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτό το αίτημα των δύο εταιρειών. 

Η αλλαγή στο καθεστώς της παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε και τυπικά την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν και υπεγράφη η σχετική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Μανιάτη.

Η απόφαση της Petra να αποχωρήσει από την Ελλάδα πάντως, είναι ίσως η μόνη επιχειρηματική αποχώρηση που δε συνδέεται με το ρευστό πολιτικό σκηνικό και την αβεβαιότητα που επικρατεί σε άλλους κλάδους. Άλλωστε οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν συνηθίσει και εργάζονται ακόμη και σήμερα σε πολύ πιο αντίξοα περιβάλλοντα (πχ Αφρική). 

Ωστόσο εκείνο που οδήγησε την Petra στην πόρτα της εξόδου ήταν το γεγονός ότι η καναδική πετρελαϊκή πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συναλλαγή συγχώνευσης με την ινδική εταιρεία Mitra Energy Ltd.  Όπως μάλιστα ανακοίνωσε η ίδια η Petra επισήμως σχετικά με την πώληση του μεριδίου της στα Ιωάννινα «η απόφαση για την πώληση ελήφθη στο πλαίσιο του επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων στις δραστηριότητες του ομίλου, μετά την Mitra».

Στην πραγματικότητα, η απόφαση της Petra έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Μέσα σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον της πετρελαϊκής αγοράς, όλες οι εταιρείες περιορίζουν τις επενδυτικές τους δαπάνες και κάνουν επιλογή των έργων που θα προχωρήσουν. Έτσι και το νέο σχήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση των Mitra & Petra, επέλεξε να επικεντρωθεί στην περιοχή της ΝΑ Ασίας, (όπου ήδη δραστηριοποιείται η Mitra) εγκαταλείποντας το ρίσκο μιας καινούριας και ανεξερεύνητης περιοχής όπως τα Ιωάννινα.

Πηγή: capital.gr

 

Όλη η επικαιρότητα