Κόσμος

Αποκλείστηκε η συνεργασία Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων

xristianod.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ύστερα από περίπου επτάμιση ώρες απροσδόκητα ουσιαστικών συνομιλιών, όπως είπαν και οι δύο πλευρές, Πράσινοι και Χριστιανοδημοκράτες κατέληξαν ότι δεν πρόκειται να τα βρουν:

Το μικρότερο κόμμα βγήκε από τη συνάντηση με ύμνους για την ειλικρίνεια και την ουσία των συνομιλιών, αλλά ξεκαθαρίζοντας πως βιώσιμη κυβερνητική συνεργασία θα ήταν ανέφικτη.

Η αναμενόμενη εξέλιξη αφήνει μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες ως επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και η πρόσκληση στο SPD για τρίτο γύρο συνομιλιών την Πέμπτη επισημοποιήθηκε.

Τώρα λοιπόν, οι διερευνητικές συνομιλίες μπαίνουν εκ των πραγμάτων στην τελική τους φάση.

Μετά τα μεσάνυχτα προς Τετάρτη, από το κτίριο της Κοινοβουλευτικής Εταιρείας βγήκαν τα ηγετικά στελέχη των Πρασίνων για σύντομες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Στο δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), «έγινε ειλικρινής και σοβαρή προσπάθεια να χτιστούν γέφυρες, οι οποίες όμως δεν ήταν τελικά αρκετά σταθερές ώστε να κρατήσουν τέσσερα χρόνια» είπε ο Τζεμ Οζντεμίρ.

Το πόσο «εποικοδομητικές» ήταν οι συνομιλίες υπογράμμισε και η Κάτριν-Γκόριν Έκχαρτ.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν αυτό που ουσιαστικά όλοι ανέμεναν (ήδη πριν τις εκλογές ο συνασπισμός με τους Πράσινους είχε την αξία μόνο θεωρητικού ενδεχόμενου).

Ταυτόχρονα όμως, κύλησαν με απροσδόκητο τρόπο: Τα κόμματα είχαν ουσιαστικές συζητήσεις, οι τόνοι δεν ανέβηκαν, η διάθεση συνεννόησης περίσσευε και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν πρόθυμες για υποχωρήσεις σε περισσότερα θέματα από όσα αναμενόταν.

Για έξι ώρες, οι δύο αντιπροσωπείες συζητούσαν στη βάση απτών προτάσεων. Μετά, οι Πράσινοι αποσύρθηκαν για σύσκεψη που κράτησε μίαμιση ώρα και βγήκαν με την τελική τους -αρνητική- απάντηση.

Τα πράγματα μπλόκαραν στις αγεφύρωτες διαφορές στο ζήτημα της φορολογίας, του κατώτατου μισθού (το οποίο τορπίλισε και τις συνομιλίες με το SPD) αλλά και στις μη ικανοποιητικές απαντήσεις που πήραν οι Πράσινοι για τη στάση του CDU στην ευρωπαϊκή κρίση.

Πιο εντυπωσιακές όμως είναι οι δηλώσεις από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών. Και μάλιστα όχι από οποιονδήποτε, αλλά από τον ίδιο τον Χορστ Ζίχοφερ του βαυαρικού CSU που εμφανίστηκε απογοητευμένος: «Μέχρι το τέλος τους επισημαίναμε ότι θεωρούσαμε ότι μπορεί να υπάρξει υπέρβαση σε όλα τα ζητήματα που έμεναν ανοικτά» είπε. Ο Ζίχοφερ, ο οποίος κιόλας τη Δευτέρα μετά τις εκλογές απέρριψε κάθε συνομιλίες με τους Πράσινους εάν στο τραπέζι καθόταν (όπως και έγινε) ο Γιούργκεν Τρίτιν.

Στην τελική ευθεία το Βερολίνο

Με τον αποκλεισμό των Πράσινων, οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν την πολυτέλεια της επιλογής του επόμενου κυβερνητικού εταίρου, έχοντας μόνη επιλογή το SPD.

Έστω και ως δύσκολα πιθανό ενδεχόμενο, το χαρτί της συνεργασίας με τους Πράσινους έδινε ένα μέσο πίεσης στο CDU που βγαίνει πλέον και τυπικά από το τραπέζι.

Ήδη βγαίνοντας από τις νυχτερινές συναντήσεις στην Κοινοβουλευτική Εταιρεία μετά τα μεσάνυχτα, ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρόε, είπε πως οι Χριστιανοδημοκράτες θα οριστικοποιήσουν την πρόσκλησή τους για τρίτο γύρο συναντήσεων με το SPD την Πέμπτη.

Στο δεύτερο γύρο με τους Σοσιαλδημοκράτες την Τρίτη, τα πνεύματα είχαν οξυνθεί και ειδικά το CSU είχε φανεί το λιγότερο φιλικό.

Αυτή τη φορά, οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να προσέλθουν πιο επίμονα για το ζήτημα του κατώτατου μισθού και τη φορολογία.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες ναυαγήσουν, τα πράγματα θα δυσκόλευαν αρκετά.

Στην Μέρκελ θα έλειπαν πέντε έδρες για πλειοψηφία στη νέα Μπούντεσταγκ και το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο. Ενδιάμεσα, το Βερολίνο θα έμπαινε σε μία διαδικασία κατά την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και η Linke -που αριθμητικά θα έχουν πλειοψηφία στη Βουλή- θα ξεκινούσαν μία θυελλώδη διαβούλευση για κυβέρνηση τριπλού σχηματισμού.

Η έκβασή της δεν θα ήταν πιο σίγουρη από ό,τι εκείνη των συνομιλιών CDU με τους Πράσινους. Παράλληλα, εάν έλεγε «όχι» στην Μέρκελ το SPD, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα το βράδυ της Τρίτης και να στραφούν ξανά στους Πράσινους.

Η συνάντηση με το SPD την Πέμπτη είναι χρονικά η τελευταία ευκαιρία για «συντεταγμένες» διαβουλεύσεις. Την Παρασκευή ή το Σάββατο, η ηγεσία του CDU αναμένεται να κάνει την τελική της εισήγηση στα στελέχη του κόμματος για το πώς θα κινηθεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το βαυαρικό CSU δεν έχει προγραμματισμένη παρά μόνο την τακτική συνέλευση της ηγετικής του ομάδας τη Δευτέρα. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους σκοπεύουν να συγκαλέσουν την Κυριακή τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ώστε να εισηγηθούν συνεργασία ή όχι με τους Χριστιανοδημοκράτες, κάτι που θα αποφασιστεί με εσωτερική κάλπη.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα