Ηλεία

Απόκριες στο δήμο Πύργου 2020: Ένα πολύχρωμο party για όλη την πόλη και όλη την Ηλεία

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου (ΔΟΠΠ), βασικός φορέας που «κουβαλά» φέτος την διοργάνωση των εκδηλώσεων της Αποκριάς στο δήμο Πύργου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανακοινώθηκε προχθές είναι πραγματικά πλούσιο και «ζωντανεύει» την Αποκριά στην πρωτεύουσα της Ηλείας έπειτα από πολλά χρόνια με πληθώρα εκδηλώσεων από τις οποίες ξεχωρίζει η μεγάλη παρέλαση, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στην οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή 46 πληρώματα…

Μένοντας λίγο παραπάνω στον αριθμό των πληρωμάτων, που θα αποτελούνται από τουλάχιστον 50 άτομα το καθ` ένα (σ.σ. ορισμένα θα διαθέτουν και παραπάνω), συμπεραίνει κανείς ότι στην παρέλαση θα πάρουν μέρος σχεδόν 2.500 άτομα! Εύκολα λοιπόν μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος της συμμετοχής που αποδεικνύει τη… «λαχτάρα» των πολιτών του Πύργου να συμμετάσχουν σε Καρναβαλικές εκδηλώσεις. Κι εύκολα, επίσης, μπορεί κάποιος να φανταστεί την εικόνα που θα δημιουργηθεί στον Πύργο εκείνη την ημέρα…

Στα της συνέντευξης το λόγο πήραν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ, Χάρης Μικελόπουλος και Αγγελική Ζάγκλαρη αντίστοιχα που μίλησαν για την φιλοσοφία με την οποία στήθηκε το πρόγραμμα και όχι μόνο…

Αρχικά το λόγο πήρε η κα Ζαγκλαρη που τόνισε πως «Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που θα αποτρέψουν τους συμπολίτες μας να φύγουν και να παραμείνουν στην πόλη μας με αιτία. Θα δεχτούμε και την αυστηρή κριτική αλλά και τις σοβαρές προτάσεις για το μέλλον, γιατί ο Πολιτισμός δεν είναι υπόθεση ενός. Οι προτάσεις θα είναι χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς».

Καρναβαλική παρέλαση με 46 γκρουπ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ κ. Μικελόπουλος ανέφερε ότι «Η πρώτη Αποκριά Πύργος 2020 είναι γεγονός. Για πρώτη φορά στην πόλη μας γίνεται μια τέτοια μεγάλη εκδήλωση και πραγματικά είμαστε πολύ χαρούμενοι από τη συμμετοχή του κόσμου, κυρίως, διότι στην καρναβαλική παρέλαση που αποτελεί το κύριο κομμάτι των εκδηλώσεων, έχουμε 46 γκρουπ. Γκρουπ που αποτελούνται από μικρά παιδιά, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ενήλικες, φορείς συλλόγους, ιδιώτες κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον Πύργο.  Το είχαμε ως στοίχημα να το κάνουμε, νομίζω τα καταφέραμε να φτάσουμε εδώ και να κηρύξουμε την έναρξη της Αποκριάς, κάτι πολύ σημαντικό γιατί μέχρι τώρα στην πόλη μας δεν γινόταν τίποτα αυτή τη περίοδο».

Να γίνει ο Πύργος αυτό που αξίζει…

Συνεχίζοντας ο κ. Μικελόπουλος πρόσθεσε ότι «Ο ΔΟΠΠ που έχει αναλάβει τη δράση και σε συνεργασία με τον Δήμο, τη ΔΗΚΕΠ, τη  ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ, προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει λιγότερα πράγματα γιατί ο χρόνος ήταν πολύ λίγος, και μέσα σε ένα μήνα έχουμε κάνει πράγματα που θα απαιτούσαν τουλάχιστον 3-4 μήνες. Παρ` όλα αυτά θέλαμε η πρωτεύουσα να δείξει φέτος ότι έχει ανθρώπινο δυναμικό που έχει διάθεση και θέληση να συμμετέχει. Πρέπει να μείνει ο κόσμος εδώ να κινητοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να καταλάβει και να νιώσει ότι αυτή η πόλη είναι ζωντανή και δεν είναι στο περιθώριο όπως συνέβαινε άλλα χρόνια. Ξεκινήσαμε με το Μαγικό Εργοστάσιο στο πάρκο Ξυστρή τα Χριστούγεννα και συνεχίζουμε με την Αποκριά. Το πρόγραμμα μας είναι πολυποίκιλο, περιέχει παραδοσιακά έθιμα, συναυλίες και εκείνο που έχει σημασία είναι αυτή η γιορτή να εδραιωθεί, να γίνει θεσμός, και του χρόνου να γίνει ακόμα καλύτερα. Να γίνει ο Πύργος αυτό που αξίζει, να είναι η πρωτεύουσα της Ηλείας. Ο πολιτισμός δε μπορεί να χωρίσει κανένα, δεν υπάρχουν εδώ πολιτικές αντιπαλότητες μόνο να μας ενώσει. Μπορεί να υπάρξουν και προβλήματα, ελλείψεις, παράπονα, ζητώ την κατανόηση όλων γιατί ο χρόνος ήταν πολύ λίγος. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά και ελπίζουμε του χρόνου να πάνε ακόμα καλύτερα».

Η έναρξη και το πρόγραμμα των επόμενων ημερών

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει αύριο Σάββατο (12 με 2 μμ), με τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πύργου σε ρόλο τελάληδων να διαλαλούν στις γειτονιές του Πύργου την έναρξη της 1ης Αποκριάς και να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια με το πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων που ακολουθούν.

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στις 6 μμ, Αποκριάτικη μαγεία και πολλές εκπλήξεις περιμένουν, κυρίως τα παιδιά. Μια ομάδα ζογκλέρ, ακροβατών ξυλοπόδαρων κ.α. περιμένουν να τους χαρίσουν ξεχωριστές στιγμές για δύο ώρες περίπου.

Τα παιδιά θα υποδέχεται ένα άγαλμα-παγώνι που θα ζωντανεύει σε κάθε ένδειξη θαυμασμού. Ξυλοπόδαροι με εντυπωσιακά κοστούμια και πολύχρωμα καπέλα θα δώσουν χρώμα γιορτής παίζοντας με κορίνες και συμμετέχοντας στις δράσεις για τα παιδιά. Το πρώτο ποδήλατο “επιστρέφει” για να μας ταξιδέψει πίσω στα χρόνια της ανεμελιάς. Ένα ποδήλατο αντίκα. Το vintage ποδήλατο Gentleman θα κάνει την εμφάνισή του και θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Οι Mr και Mrs Bubble θα κλείσουν τα παιδιά σε μια τεράστια φούσκα. Σε μια εκπληκτική διαδραστική παράσταση το κοινό όχι μόνο θα βοηθήσει τους δύο ήρωες να  φτιάξουν τις πιο εντυπωσιακές φούσκες, αλλά να μπούνε μέσα σε σαπουνόφουσκες τεραστίων διαστάσεων. Παράλληλα ακροβάτες θα παρουσιάζουν μια ξεχωριστή παράσταση με ακροβατικά εδάφους, χορό, μουσική και σώου με φωτιές.

Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με το αγαπημένο συγκρότημα των  Passepartout. Με ήχους  balkan, swing, rock & roll, disco, pop, latin όσο και έντεχνους η ταλαντούχα μπάντα θα καταφέρει να μετατρέψει την εμφάνιση της σε ένα ξέφρενο πάρτι.

Όλη η επικαιρότητα