Γεύσεις

Απολαυστικό παγωμένο μάνγκο Lassi: Το ινδικό «milkshake»

Το lassi έχει ινδικές καταβολές, αλλά θα σου θυμίσει milkshake. Το φτιάχνουμε με ώριμα μάνγκο, χωρίς ζάχαρη, και με φυτικό γιαούρτι και γάλα καρύδας, για να είναι vegan.
Ακούστε το άρθρο

Το lassi είναι πολύ δημοφιλές ποτό στην Ινδία, που φτιάχνεται παραδοσιακά με γιαούρτι, γάλα και μπαχαρικά. Γίνεται σε διάφορες παραλλαγές,με πιο συνηθισμένα το απλό lassi με αλάτι και μπαχαρικά, που καταναλώνεται με το φαγητό, και το μάνγκο lassi, που είναι πιο γλυκό και πολύ νόστιμο!

Οι γλυκές εκδοχές του περιλαμβάνουν φρέσκο φρούτο και συχνά ζάχαρη, και είναι κάτι σαν milkshake για τους Iνδούς. Υπάρχουν παραλλαγές ως προς τα μπαχαρικά που μπαίνουν μέσα. Στη συγκεκριμένη συνταγή για μάνγκο lassi βάζω κάρδαμο, κανέλα, κουρκουμά και φρέσκο τζίντζερ. Καθετί έχει τις δικές του σημαντικές ιδιότητες για την υγεία μας.

Το μάνγκο είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Θυμάμαι όταν μεγάλωνα, τη δεκαετία του ’80, δεν έβρισκες τέτοια φρούτα στην Ελλάδα. Ο αγαπημένος μου παππούς, ο Γιώργος, που ταξίδευε συνεχώς στη Βραζιλία, έκρυβε μάνγκο στη βαλίτσα του για να μου τα φέρει. Πώς να μην αγαπήσω κι εγώ το φρούτο με τέτοιο σασπένς, αν θα φτάσει ποτέ στα χέρια μου!

Τα μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως C και Β6, Α, Ε και Κ. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, δηλαδή ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

Στην συνταγή που ετοιμάζουμε, το lassi μας γίνεται vegan, frozen και χωρίς ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι πραγματικά περιττή, όπως και οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό στοιχείο, αν το μάνγκο μας είναι νόστιμο και ώριμο. Χρησιμοποιώ γιαούρτι φυτικό με καρύδα, γάλα καρύδας και μπαχαρικά. Τέλος, το χτυπάω με πάγο για το πιο καλοκαιρινό, frozen ποτό για όλες τις ώρες!

Μια συμβουλή: Υπάρχουν πολλών ειδών μάνγκο, γενικά. Στην Ελλάδα βρίσκουμε συνήθως τα μεγάλα πράσινα μάνγκο, που όσο ωριμάζουν παίρνουν κοκκινοκίτρινη απόχρωση. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή κόβονται άγουρα για να τα εξάγουν, δεν βρίσκονται πάντα στις κατάλληλες συνθήκες ώστε να ωριμάσουν σωστά.

Τα καλύτερα μάνγκο που έχω φάει στην Ελλάδα είναι αυτά της Αιγύπτου και του Πακιστάν. Είναι μικρά και κίτρινα, με ασύλληπτα γλυκιά γεύση και πολύ ζουμερά. Πού θα τα βρούμε; Η χώρα μας –και ακόμη περισσότερο η Αθήνα– έχει γεμίσει με ασιατικά σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, ειδικά σε περιοχές του κέντρου με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών από χώρες της Ασίας. Μία από αυτές τις περιοχές είναι και οι Αμπελόκηποι, όπου θα βρείτε τα καλύτερα μάνγκο της Ελλάδας και σε προνομιακές τιμές. Προσοχή στο μάνγκο που θα επιλέξετε για το lassi, να είναι ώριμο!

Συνταγή για μάνγκο lassi

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Υλικά
250 γρ. μάνγκο καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
250 γρ. γιαούρτι βίγκαν με καρύδα
120 ml γάλα καρύδας
χυμός από μισό λάιμ
10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
½ κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
½ κ.γ. κανέλα σκόνη
¼ κ.γ. κουρκουμάς σκόνη
1 κούπα πάγο

Εκτέλεση
Βάζουμε το μάνγκο σε μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον πάγο. Χτυπάμε ώστε να πολτοποιηθεί σωστά και το αποτέλεσμα να είναι λείο.

Προσθέτουμε τον πάγο και χτυπάμε ώστε να γίνει frozen. Απολαμβάνουμε αμέσως.

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα