Αγροτικά Ηλεία

Απώλειες για την βιομηχανική τομάτα…

Με απώλειες έκλεισε η φετινή χρονιά για την βιομηχανική τομάτα, καθώς οι ποσότητες που παραδόθηκαν από τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών στα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού στην Ηλεία είναι λιγότερες σε σχέση με αυτές που είχαν συμπεριληφθεί στα συμφωνητικά. Ειδικά για τις πρώιμες τομάτες η μείωση άγγιξε το 40%, εξαιτίας των ζημιών από την κακοκαιρία.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος έκανε γνωστό χθες ότι σε ότι αφορά τις ποσότητες που παραδόθηκαν  από τα μέλη της Ομάδας, το εργοστάσιο ‘Unilever’ παρέλαβε 12.500 τόνους βιομηχανική τομάτα, από τους 14.500 τόνους που προέβλεπε το συμφωνητικό και το εργοστάσιο ‘Κύκνος’ παρέλαβε 22.000 τόνους από τους 24.500 τόνους που προέβλεπε το συμφωνητικό. Συνολικά οι ποσότητες που παρέλαβαν φέτος και τα δύο εργοστάσια άγγιξαν τους 100.000 τόνους.

Λόγω βροχής

«Η απώλεια στις ποσότητες ήταν αναμενόμενη γιατί η τομάτα είχε πολλές ζημιές, κυρίως από την βροχόπτωση που σημειώθηκε στις 17 Ιουλίου και προκάλεσε καταστροφές στις πρώιμες τομάτες. Ειδικά για την πρώιμη τομάτα η ζημιά άγγιξε το 40%, ενώ για τις όψιμες τα πράγματα πήγαν λίγο καλύτερα» σχολίασε ο κ. Βαλιανάτος.

Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες τοματοπαραγωγούς και όπως έκανε γνωστό ο κ. Βαλιανάτος, προχθές παρέδωσε στην προϊσταμένη του ΕΛΓΑ κα Πανταζοπούλου τις καταστάσεις με όλα τα στοιχεία των παραγωγών που υπέστησαν ζημιά, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων.

«Εμείς θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Είναι κάτι που το είχαμε πει από την αρχή και αυτό κάνουμε, έχουμε επικεντρώσει όλες μας τις ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση για να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν τα έξοδά τους» υπογράμμισε ο κ. Βαλιανάτος.

Εντός του Οκτωβρίου η Ομάδα Παραγωγών θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των τοματοπαραγωγών, προκειμένου να γίνει απολογισμός της φετινής χρονιάς και να γίνει ο σχεδιασμός για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο για το 2018, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Και το κατάστημα

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα Παραγωγών ‘τρέχει’ τις τελευταίες ημέρες και την λειτουργία του καταστήματος Γεωργικών Εφοδίων που εγκαινιάστηκε στην Αμαλιάδα το περασμένο Σάββατο και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο που έχει ξεκινήσει την έρευνα αγοράς.

Όπως είπε ο κ. Βαλιανάτος μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αναλυτικός τιμοκατάλογος για τους τοματοπαραγωγούς και τους σταφιδοπαραγωγούς, όπου θα αναγράφονται όλες οι τιμές των προϊόντων για να μπορούν να υπολογίζουν το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη ενημερωτική καμπάνια σε όλα τα χωριά της Ηλείας για να γίνει ενημέρωση για την λειτουργία του καταστήματος.

Όλη η επικαιρότητα