Μεσσηνία

Απολογισμός της Πυροσβεστικής στη Μεσσηνία: Αύξηση πυρκαγιών, μείωση των καμένων εκτάσεων

Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από πέρυσι ήταν τα συμβάντα που αντιμετώπισαν φέτος από το Μάιο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι περίπου κατά 30% ανεβασμένος σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Όμως, φέτος παρατηρείται σημαντική μείωση των καμένων εκτάσεων, σε σχέση με τον αριθμό των πυρκαγιών οι οποίες εκδηλώθηκαν τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Πιο αναλυτικά, στην περιοχή δικαιοδοσίας της Π.Υ. Καλαμάτας (μαζί και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά και του Εθελοντικού Κλιμακίου Πεταλιδίου) φέτος εκδηλώθηκαν συνολικά 312 πυρκαγιές ενώ πέρυσι 213. Αυτό, ωστόσο, που προβληματίζει και φέτος είναι ότι οι… 298 από τις 312 πυρκαγιές ξέσπασαν σε αγροτικές περιοχές και ξεκίνησαν από ανθρώπινη αμέλεια.

Στην περιοχή δικαιοδοσίας της Π.Υ. Γαργαλιάνων (μαζί και των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Κυπαρισσίας και Πύλου) φέτος εκδηλώθηκαν συνολικά 79 πυρκαγιές (οι 49 αγροτικές), από τις οποίες οι 23 τον Αύγουστο. Στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου καταγράφηκαν: τον Μάιο 2, τον Ιούνιο 4, τον Ιούλιο 11. Τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 21 πυρκαγιές (οι 14 αγροτικές) και τον Οκτώβριο 18 (οι 10 αγροτικές).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Π.Υ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οπως είπε μιλώντας χθες στις εγκαταστάσεις της Π.Υ. Καλαμάτας ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς, στο νομό (εκτός των περιοχών της Τριφυλίας και της Πυλίας) τον Ιούλιο καταγράφηκαν τα περισσότερα συμβάντα 68 (έναντι 24 πέρυσι). Τον Αύγουστο καταγράφηκαν 67 περιστατικά (έναντι 44 πέρυσι), τον Οκτώβριο 47 (έναντι 42 πέρυσι), στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου (Μάιος 36, Ιούνιος 46) συνολικά 82, έναντι 40 πέρυσι και το Σεπτέμβριο 46 έναντι 63 πέρυσι.

Γενικά πάντως μιλώντας, φέτος “ο αριθμός των πυρκαγιών στο νομό παρέμεινε αρκετά υψηλός”, ωστόσο, “όλες οι πυρκαγιές κατεστάλησαν στο αρχικό στάδιο”.

Σε ό,τι αφορά τις φωτιές σε δάση φέτος είχαμε 26 (και κάηκαν 158 στρέμματα δάσους) σε Τριφυλία και Πυλία και 8 (κάηκαν 40 στρέμματα δάσους) στον Ταΰγετο.

604 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Φέτος οι καμένες εκτάσεις στην περιοχή δικαιοδοσίας της Π.Υ. Καλαμάτας ανήλθαν συνολικά σε 305 στρέμματα και πέρυσι σε 312, ενώ σε όλο το νομό κάηκαν συνολικά 604 στρέμματα: 370 στρ. αγροτικές εκτάσεις, 198 στρ. δασικές εκτάσεις και 36 στρ. αγροτοδασικές.

Ο κ. Γεωργανάς παρατήρησε επίσης ότι στα θετικά αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου συντέλεσαν καθοριστικά όλοι οι κάτοικοι του Νομού Μεσσηνίας, οι οποίοι ειδοποιούσαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις στο 199 όταν έβλεπαν τον παραμικρό καπνό, με αποτέλεσμα “την άμεση επέμβαση των δυνάμεων, ώστε οι πυρκαγιές να μην εξαπλώνονται”. Επιπρόσθετα, “όταν και όπου ήταν εφικτό συνέβαλαν στην κατάσβεση είτε χειρωνακτικά, είτε με τα τρακτέρ τους”.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Ο Δ. Γεωργανάς αναφέρθηκε και στη σημαντική βοήθεια που έχει η Πυροσβεστική από τις 7 εθελοντικές ομάδες του νομού. Μάλιστα χθες βραβεύτηκαν για τη συνεισφορά τους στο πυροσβεστικό έργο 3 από αυτές.

Τα βραβεία παρέλαβαν: ο Κώστας Βλαχονικολός, πρόεδρος της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας, από το βουλευτή του νομού Μίλτο Χρυσομάλλη. Ο Θανάσης Θωμόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Μεσσηνίας, από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο. Και ο Παναγιώτης Σπυρόπουλος, εθελοντής πυροσβέστης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού τόνισε και τη συμβολή και πολύτιμη αρωγή των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας και των δήμων του νομού, της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας και των Δασαρχείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και του 9ου Συντάγματος Πεζικού, της 120 ΠΕΑ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας: τόσο στο να μην εξαπλώνονται και να μην παίρνουν διαστάσεις οι πυρκαγιές, όσο και στο επίπεδο της πρόληψης και της στελέχωσης μικτών περιπόλων.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα