Υγεία

Aπόλυτα νόμιμο το ηλεκτρονικό τσιγάρο

electronik_cigarete.jpg

Με μια πρόταση «σταθμό», η κυρία Linda McAvan, ειδική εισηγήτρια της ENVI, αρμόδιας Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Υγεία του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από επισταμένη μελέτη και την διενέργεια ειδικού workshop με την επιστημονική κοινότητα, εισηγείται την ένταξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ειδική κατηγορία και επομένως την ελεύθερη κυκλοφορία του ως εναλλακτικού προϊόντος καπνίσματος, ικανού να βοηθήσει αποτελεσματικά στον περιορισμό της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα των συμβατικών τσιγάρων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), στην εισήγησή της, αφού διαπιστώνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός στη διακίνηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ζητά την τοποθέτησή τους  σε μια νέα ειδική κατηγορία ανάμεσα στα φαρμακευτικά και τα καπνικά.

Η εισήγηση αυτή έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης εισήγησης της επιτροπής JURI (Legal Affairs), αρμόδιας των Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα η εισηγήτρια σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βοηθήσουν σε στρατηγικές μείωσης της βλάβης και επομένως πρέπει να τους επιτρέπεται να ανταγωνίζονται ελεύθερα τα παραδοσιακά τσιγάρα».

Συγχρόνως, τίθενται και απόλυτα λογικοί περιορισμοί όπως η απαγόρευση διάθεσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ανηλίκους, αλλά και παράλογοι, όπως η μη δυνατότητα γευστικών επιλογών.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δικαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» σχολιάζει την απόφαση ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ κ. Δημήτρης Πετρόπουλος και τονίζει την ικανοποίηση του κλάδου, εκτοξεύει όμως και αιχμές για την ορθότητα της κατάργησης των γευστικών επιλογών στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, επισημαίνοντας πως «οι γευστικές επιλογές είναι μία από τις παραμέτρους που μπορούν να βοηθήσουν το προϊόν να είναι περισσότερο ανταγωνιστικό έναντι του περισσότερου επιβλαβούς παραδοσιακού τσιγάρου».

Όλη η επικαιρότητα