Απονομή μεταλλίου από τον Πρωθυπουργό της Ν. Κορέας στον Κωνσταντίνο Φάρο

Ύψιστη τιμή για την Ελλάδα και την Ηλεία

Μία εξαιρετική τιμή, για την ως τώρα προσφορά του στην καλλιέργεια των καλύτερων δυνατών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Νοτίου Κορέας, υπήρξε η βράβευση του βετεράνου του πολέμου της Κορέας και προέδρου του Παραρτήματος Παλαιμάχων Κορέας Νομού Ηλείας κ. Κωνσταντίνου Φάρου από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της  Κορέας. Ο κ. Φάρος τιμήθηκε με το μετάλλιο Civil Merit Medal, που αποτελεί ύψιστη τιμή για ειρηνικές ενέργειες που αποσκοπούν στην καλλιέργεια θετικών σχέσεων με την Κορέα και τον λαό της. Η εκδήλωση έλαβε χώρα εντός του περασμένου θέρους στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, την Σεούλ, όπου μετέβη ο κ. Φάρος προσκεκλημένος επισήμως από την Κυβέρνηση της Κορέας, η οποία κάλυψε και την μετάβαση και την φιλοξενία στην Σεούλ.

Την τιμητική διάκριση, το μετάλλιο, απένειμε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας κ. Νακ-Γιον Λη. Τον τιμώμενο Έλληνα συνεχάρη  η υπουργός των θεμάτων Πατριωτών και Βετεράνων κ. Γου-Τζιν Πι (η κ. Πι υπήρξε η α΄ γυναίκα σε αυτήν την θέση και είχε διατελέσει μία από τις πρώτες πιλότους ελικοπτέρων στον Κορεατικό Στρατό), ενώ με το ίδιο μετάλλιο τιμήθηκε επίσης και ο εγγονός πεσόντος του Στρατού της Αυστραλίας,  ο Δρ. κ. Γκρην (και ο οποίος Αξιωματικός μάλιστα είχε πολεμήσει το 1941 στην Ελλάδα, ως μέλος του εκστρατευτικού Σώματος ANZAC, εναντίον των Γερμανών εισβολέων, σε μάχες στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη).

Μία αναγνώριση που τιμά την Ελλάδα και την Ηλεία

Το μετάλλιο αυτό απενεμήθη ως αναγνώριση της προσφοράς του κ. Κωνσταντίνου Φάρου, που μαζί με την αείμνηστο σύζυγό του, Αξιωματικό του Υγειονομικού, Αργυρώ Φάρου, δημιούργησαν το Μουσείο και το Μνημείο Κορεατικού Πολέμου στα Βυτιναίικα Ηλείας και προσέφεραν πολλά στην καλλιέργεια των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Νοτίου Κορέας. Μάλιστα ο κ. Φάρος είχε την τιμή να προσφωνήσει τους 175 Βετεράνους από όλον τον Κόσμο, ως ειδικός καλεσμένος της Κορεατικής Κυβερνήσεως. Στο πρόσωπό του αποδόθηκε μία τιμή εξαιρετική για όλους τους Έλληνες Παλαιμάχους της Κορέας.  Πολλοί από αυτούς τους βετεράνους από πολλές χώρες έρχονταν για μία ακόμη φορά στην Κορεατική Χερσόνησο, που υπήρξε τμήμα της ζωής τους με την συμμετοχή τους στην πολεμική σύγκρουση των ετών της δεκαετίας του 1950. Αυτή η πολεμική περιπέτεια ήταν η πρώτη  «θερμή» σύγκρουση στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Η όλη εκδήλωση προήλθε από πρόσκληση του Πρεσβευτή της Κορέας στην Ελλάδα κ. Λιμ που τον Φεβρουάριο του 2019 επισκέφθηκε τα Βυτιναίικα Πύργου και ξεναγήθηκε από τον κ. Φάρο στο Μουσείο και το Μνημείο  του Πολέμου της Κορέας. Το παρών από Ελληνικής πλευράς στην όλη εκδήλωση έδωσε επίσης και η Ελληνική Πρεσβεία με τον Έλληνα στρατιωτικό ακόλουθο στην Κορέα, Ακόλουθο Άμυνας Πλοίαρχο (Π.Ν.) κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.

Ο Πρωθυπουργός της Ν. Κορέας κ. Νακ-Γιον Λη απονέμει το μετάλλιο στον Κωνσταντίνο Φάρο.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, Σεούλ, με τους εκπροσώπους των χωρών και των ξένων αποστολών να διακρίνονται στη φωτο.

Το μετάλλιο Civil Merit που απονεμήθηκε στον πρόεδρο του Παραρτήματος Παλαιμάχων Κορέας Νομού Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Φάρο αποτελεί ύψιστη τιμή για ειρηνικές ενέργειες που αποσκοπούν στην καλλιέργεια θετικών σχέσεων με την Κορέα και τον λαό της.

Χαιρετισμός του κ. Φάρου με την Υπουργό Πατριωτών και Βετεράνων κ. Γου-Τζιν Πι.

Ο κ. Φάρος με τον Έλληνα Στρατιωτικό Ακόλουθο στην Κορέα, Πλοίαρχο (Π.Ν.) κ. Ιωάννη Παπακωνσταντίνου.