Αθλητισμός Ηλεία Πολιτισμός

Απόψε οι εκδηλώσεις για την Ολυμπιακή Ημέρα: Η Ολυμπία και οι παγκόσμιες αξίες της

Ακούστε το άρθρο

Με το Σύνθημα «Έλα και εσύ να τρέξεις μαζί μας και να ζήσεις από κοντά τον εορτασμό της  Ολυμπιακής  Ημέρας», ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας καλεί όλους τους Ηλείους και επισκέπτες να συμμετάσχουν στις δράσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνει για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον πρώτο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα, ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχημένη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στην μετέπειτα παγίωση του θεσμού.

Επειδή η Ολυμπία να αρκεί «λέει» ότι είναι η Γενέτειρα του Ολυμπισμού αλλά θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στον σύγχρονο ολυμπιακό της ρόλο, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας – μέσω του Νομικού Προσώπου Παιδείας και Αθλητισμού – διοργανώνει τις εκδηλώσεις εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας, για να στείλει για μια ακόμα φορά το μήνυμα ότι οι αιώνιες αξίες της ίσης συμμετοχής, της αμοιβαίας κατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και ανθρώπων, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πιο επίκαιρες από ποτέ.

Η αρχή, από την Αρχαία Ολυμπία

Το σημείο συνάντησης και έναρξης των εκδηλώσεων θα είναι ο χώρος του δημαρχείου της Ολυμπίας, σήμερα στις 7:30 το απόγευμα. Ο Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Παιδείας και Αθλητισμού Αντώνης Χρυσανθακόπουλος και η δημ. Σύμβουλος Ρόη Αντωνοπούλου, ο Κοσμήτορας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοπονήσου Κώστας Γεωργιάδης, το μέλος της ΔΟΕ για τη Νότιο Αφρική και στενός συνεργάτης του Νέλσον Μαντέλα Σαμ Ραμσάμυ και η εικαστικός Μαριάννα Κοντοέ, κάλεσαν τους Ηλείους και επισκέπτες, να συμμετέχουν στις δράσεις, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να γίνουν οι πρεσβευτές των Ολυμπιακών Αξιών, από τον τόπο τις γέννησες, στους δικούς τους τόπους και πατρίδες.

«…Προσκαλούμε τους νέους και τις νέες, όλα τα παιδιά του Νομού Ηλείας, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Ολυμπιακής Ημέρας στέλνοντας από την Ολυμπία, στους νέους όλου του κόσμου, το μήνυμα της φιλίας, της ελπίδας και της συναδέλφωσης», είπε ο κ.Δεββές.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην καθιέρωση της Ολυμπιακής Ημέρας που ξεκίνησε το 1946, από  μέλη της Ε.Ο.Ε μεταξύ των οποίων και του Ηλείου Επαμεινώνδα Πετραλιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τέλεση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έκανε ο κ.Γεωργιάδης. «Είναι μια μέρα αθλητικής δράσης αλλά και να θυμηθούμε τις αξίες του Ολυμπιακού κινήματος, όπως είναι η Εκεχειρία, που ξεκίνησε στην Ολυμπία και έχει μια εκπαιδευτική διάσταση. Γιορτάζουμε την αρμονική ανάπτυξη πνεύματος και σώματος, της φιλίας, του σεβασμού..όλες τις αξίες του Ολυμπιακού ιδεώδους», σημείωσε ο ίδιος, δίνοντας το λόγο στον κ.Ραμσάμυ που για 2η χρονιά φέτος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας. «Η Ολυμπία υποδεικνύει και επιδεικνύει τη δικαιοσύνη στην κοινωνία και το ευ αγωνίζεσθαι, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά γενικότερα», είπε ο κ.Ραμσάμυ, εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στην Ολυμπία και την τιμητική συμμετοχή του στις δράσεις για την Ολυμπιακή Ημέρα. Αναφερόμενος στη σχέση του Μαντέλα με την Ολυμπία (σ.σ τον οποίο ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη) σημείωσε πως «Ο Μαντέλα είχε πάντα πολύ στενή σχέση με την Ολυμπία διότι πίστευε ότι ο αθλητισμός κάνει αυτό που οι πολιτικοί δεν μπορούν, φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Για αυτό νιώθω τιμή που είμαι σήμερα εδώ».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (σ.σ αναλυτικά δίπλα), που θα ξεκινήσουν από τις 7:30 το απόγευμα και θα διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ν.Π.Π.Α κ. Χρυσανθακόπουλος, ευχαριστώντας όλους συνέβαλαν στην διοργάνωση της Ολυμπιακής Ημέρας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή των  μαθητών του Δημ. Σχολείου Αρχαίας Ολυμπίας και του Δημ. Σχολείου Μακρισίων, της Σχολής Χορού Εβίτας Κεραμιδά και του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου στα πολιτιστικά δρώμενα, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στους Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Συνόδου που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη ΔΟΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημαντική συμβολή του Α.Ο «Ολυμπιονίκης», η ΑΟΛΜΟ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Ψυχή, Σώμα και Πνεύμα», στις 7:30 το απόγευμα στο ισόγειο του Δημαρχείου, που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Κέντρου Τέχνης «Powertex» της Μαριάννας Κοντοέ, η οποία κάλεσε τους επισκέπτες να δουν τα έργα οκτώ ταλαντούχων καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων η ίδια και οι Έφη Ράπτη και Μαρίνα Στάθη και Καλλιόπη Κώνστα από την Αθήνα, η Πηνελόπη Καλογεροπούλου από τα Κρέστενα, η Διονυσία Σωτηρόπουλου από τον Πύργο, και οι Μανετάκη Αικατερίνη, Πιταροκοίλη Στέλλα και Ντέπη από την Κρήτη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή (11:00-14:00 και 18:00-22:30) μέχρι και τη Δευτέρα 25 Ιουνίου.

Όλη η επικαιρότητα