Κόσμος

Αποσύνδεση του Μαντέλα από τη μηχανική υποστήριξη συνέστησαν οι γιατροί

mantelas.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι θεράποντες ιατροί του Νέλσον Μαντέλα είχαν δηλώσει πως ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής βρίσκεται σε «μόνιμη φυτική κατάσταση», συμβουλεύοντας την οικογένειά του να δεχθεί την αποσύνδεση της μηχανικής υποστήριξης που τον κρατά στη ζωή, βάσει δικαστικών εγγράφων που φέρουν ημερομηνία 26 Ιουνίου και τα οποία ήλθαν στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP την Πέμπτη.

«Βρίσκεται σε μόνιμη φυτική κατάσταση και υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του» αναφέρεται σε δικαστικό έγγραφο που σχετίζεται με οικογενειακή διαμάχη σχετικά με τα λείψανα των τριών παιδιών του Νέλσον Μαντέλα.

«Η οικογένεια Μαντέλα έχει δεχτεί τη συμβουλή των ιατρών να αποσυνδεθεί η μηχανική υποστήριξη. Αντί να παρατείνεται ο πόνος του, η οικογένεια Μαντέλα εξετάζει αυτή την επιλογή ως πραγματική πιθανότητα» αναφέρεται στο έγγραφο που επικαλείται το AFP.

Το σχετικό έγγραφο υποβλήθηκε από συνήγορο μελών της οικογένειας Μαντέλα, ο οποίος εξασφάλισε δικαστική εντολή για την επιστροφή των λειψάνων τριών παιδιών του Μαντέλα στο χωριό του ιστορικού ηγέτη.

Τα λείψανα είχε μεταφέρει στο δικό του χωριό ένας εκ των εγγονών του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής.

Τη χρονική περίοδο που κατατέθηκε το έγγραφο στο δικαστήριο ο νυν πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωνε πως η κατάσταση της υγείας του Μαντέλα έχει επιδεινωθεί και για το λόγο αυτό ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο εξωτερικό.

Την επόμενη ημέρα, την 27η Ιουνίου, ο Τζέικομπ Ζούμα έκανε λόγο για βελτίωση της υγείας του Νέλσον Μαντέλα, ενώ τις επόμενες ημέρες κάλεσε τους Νοτιοαφρικανούς να προετοιμαστούν για να γιορτάσουν τα 85α γενέθλια του Μαντέλα στις 18 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση αναφέρει σε όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις της πως ο Νέλσον Μαντέλα παραμένει σε «κρίσιμη, αλλά σταθερή» κατάσταση, δίχως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες επικαλούμενη το ιατρικό απόρρητο.

Η σύζυγός του, Γκράσα Μασέλ, ανέφερε την Πέμπτη πως ο Μαντέλα δεν υποφέρει, και, παρόλο που μερικές φορές αισθάνεται δυσφορία, σπάνια πονά.

Συνήγοροι των συγγενών του Μαντέλα, μέλη της οικογένειας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν ήταν άμεση διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο επί του δικαστικού εγγράφου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Όλη η επικαιρότητα