Κόσμος

Απόσυρση από την Κριμαία ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση

krimaia.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κριμαία ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεκσάντερ Τουρχίνοφ.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι η απόφαση ελήφθη, καθώς απειλούνται οι ζωές των ουκρανών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις από τις κινήσεις των Ρώσων.

Νωρίτερα, μία ακόμα στρατιωτική βάση (στην πόλη Φεοντόσια της ανατολικής Κριμαίας) είχε πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, ενώ ακούγονταν πυρά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τρία φορτηγά που μετέφεραν ουκρανούς στρατιώτες με δεμένα τα χέρια αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση.

Ελάχιστες είναι πλέον οι βάσεις στην Κριμαία που εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλες δύο βάσεις, κοντά στην Σεβαστούπολη.

Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. «Στόχος του Πούτιν είναι ολόκληρη η Ουκρανία» λέει η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο προειδοποιώντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος σύρραξης, ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ διαβλέπει απειλή για την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Η Ρωσία ίσως άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας με την απόπειρα επαναχάραξης συνόρων, δηλώνει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φραν-Βάλτερ Στάινμαγερ.

Το βλέμμα στη Χάγη

Τα φώτα της διεθνούς κοινότητας στρέφονται τη Δευτέρα στη Χάγη, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια.

Το «παρών» θα δώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην πρώτη του επαφή με δυτικούς αξιωματούχους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Στη Σύνοδο (24-25 Μαρτίου), με θέμα την αποτροπή της πυρηνικής τρομοκρατίας, αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα παραστεί.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα