Γεύσεις

Αποτοξινωτικός χυμός με τζίντζερ και σταφύλι

Ο χυμός σταφύλι παίρνει boost με κέιλ, τζίντζερ και άλλα ευεργετικά συστατικά, για αποτοξίνωση και απόλαυση μαζί!
Ακούστε το άρθρο

Ο Σεπτέμβρης μας έχει βάλει στη «θέση» μας και γυρίσαμε –θέλοντας και μη– στις υποχρεώσεις και το τρέξιμο της καθημερινότητας. Αυτόν τον μήνα με πιάνει πάντα μια μανία για οργάνωση και ξεκαθάρισμα, όχι μόνο στο σπίτι αλλά και στη διατροφή, που στις διακοπές συνήθως γίνεται λίγο άστατη – και καλά κάνει!

Τα σταφύλια είναι ιδανική τροφή για αποτοξίνωση. Είναι πλούσια σε βιταμίνες (κυρίως C, B6 και Κ), μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας ενυδατώνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό (82%). Περιέχουν υψηλά επίπεδα Καλίου και έχουν έντονη διουρητική δράση, που βοηθά ιδιαίτερα στην αποτοξίνωση αλλά και την τόνωση του οργανισμού. Συμβάλλουν στην σωστή κυκλοφορία και προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο. Έχουν έντονη αντιφλεγμονώδη δράση και δρουν κατά του οξειδωτικού στρες. Είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο.

Στον φθινοπωρινό αυτό χυμό που ετοιμάζουμε για αποτοξίνωση, προσθέτουμε κέιλ και τζίντζερ, δύο ακόμη υλικά με έντονη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το κέιλ, ή λαχανίδα στα ελληνικά, είναι –όπως έχω ξαναγράψει αρκετές φορές– ένα από τα πιο ευεργετικά φυλλώδη λαχανικά, ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Α, Κ, C, B6, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και ασβέστιο. Παράλληλα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο θρεπτικών και αντιοξειδωτικών λαχανικών με τη χαμηλότερη θερμιδική αξία.

Έχουμε χρησιμοποιήσει κέιλ και σε συνταγές όπως:

Αποτοξινωτικό smoothie με κέιλ, ανανά και τζίντζερ

Το τζίντζερ που χρησιμοποιούμε στον χυμό με σταφύλι συμβάλλει στην πέψη, θεραπεύει πονοκεφάλους και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού μας. Προσθέτω επίσης σπόρους chia για ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες και ωμέγα-3.

Η χρήση γύρης είναι προαιρετική αλλά –αν δεν είστε vegan– τη συνιστώ! Ενισχύει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει και διεγείρει τον μεταβολισμό και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για όλη τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Συνταγή για αποτοξινωτικό χυμό με σταφύλι και κέιλ

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Vegetarian (αν βάλουμε γύρη γίνεται vegan) | Gluten-free

Υλικά για 2-4 ποτήρια
700 γρ. σταφύλι άσπρο, χωρίς κουκούτσια
80 γρ. χυμός λεμόνι
20 γρ. τζίντζερ φρέσκο
200 γρ. κέιλ
1 κ.γ. σπόροι chia, συν έξτρα για γαρνίρισμα
1 κ.γ. γύρη νωπή (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κεντρικά πολύ χοντρά κοτσάνια του κέιλ.

Βάζουμε πρώτα στο μπλέντερ το σταφύλι και το τζίντζερ ψιλοκομμένο. Πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Προσθέτουμε τα φύλλα κέιλ, τους σπόρους chia και τη γύρη. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν καλά.

Σερβίρουμε σε ποτήρια, πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον γύρη και σπόρους chia, αν θέλουμε, και απολαμβάνουμε τον χυμό σκέτο ή με λίγο πάγο!

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα