Ηλεία

«Απόβαση» εντυπωσιακών οχημάτων στην Ολυμπία

003a.jpg

Όταν η τέχνη συναντά τους τέσσερις τροχούς, απλά μένεις… άφωνος. Αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής, στα οποία ο καθένας από εμάς θα ήθελε να καθίσει -έστω και στη θέση του συνοδηγού για  μία φορά στη ζωή του – μαγνήτισαν τα βλέμματα χθες το πρωί στην Ολυμπία. Το «Via Hellenica 2015» που ξεκίνησε χθες από την Πάτρα, έκανε «στάση» στην Ολυμπία με τους συμμετέχοντες να επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο και τους ντόπιους και επισκέπτες να φωτογραφίζουν και να φωτογραφίζονται δίπλα στα επιβλητικά προπολεμικά (και 1-2 μεταπολεμικά) αυτοκίνητα.

Οι 50 περίπου συμμετέχοντες στο «Via Hellenica» Ράλι από την Ολλανδία, την Αγγλία, τη Δανία, τη Γερμανία, τον Καναδά και άλλες χώρες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο, ξεκίνησαν τη Δευτέρα από την Πάτρα – προερχόμενοι από την Ιταλία – και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκδρομή τους, θα γνωρίσουν μερικά από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά αξιοθέατα από την ιστορία της παλιάς Ελλάδας. Η υποδοχή που τους επεφύλαξαν τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Ιστορικού Αυτοκινήτου της Πάτρας, που τους συνόδευσαν μέχρι την Κυλλήνη – όπου και διανυκτέρευσαν – έδωσε στους συμμετέχοντες μια πρώτη γεύσης από την ζεστή φιλοξενία των Ελλήνων.

Γνωριμία με την Αρχαία Ολυμπία

Τα 23 αυτοκίνητα του Via Hellenica 2015 – μεταξύ των οποίων εντυπωσιακές Rolls-Royce, Bentley, Marmon, Lagonda, MG, Alvis, Lancia και TalbotLago, που κατασκεύασαν στις αρχές του 20ου αιώνα, (μεταξύ 1921-1940) διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο της Ολυμπίας και κατέληξαν στο χώρο στάθμευσης πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού του ΟΣΕ. Ντόπιοι και επισκέπτες, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην Ολυμπία δεν αντιστάθηκαν στην ομορφιά τους και έσπευσαν να θαυμάσουν τις «εντυπωσιακές κυρίες» από κοντά, να τις φωτογραφίσουν και φυσικά να φωτογραφηθούν. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες τους, επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας και αναχώρησαν το απόγευμα – αφού γευμάτισαν στην περιοχή –  για την Μεσσηνία.

«Χαμογελαστοί άνθρωποι, ζεστή φιλοξενία…»

Ο Τουριστικός Πράκτορας Μπαρτ Κλάιν που οργάνωσε το «Via Hellenica 2015» μίλησε στην εφημ. «Πατρίς» για την όμορφη εμπειρία που έχουν όλοι οι συμμετέχοντες στο ράλι, γνωρίζοντας την Ελλάδα και τους Έλληνας. Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στη φιλικότητα των χαμογελαστών ανθρώπων και στη ζεστή φιλοξενία που έχουν από τους Ηλείους με τους οποίους έχουν συνεργαστεί μέχρι στιγμής. «…Αυτό που μου αρέσει στην Ελλάδα είναι ότι οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Είναι πολύ ωραίο να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις χαμογελαστούς και φιλικούς ανθρώπους και αυτό ήθελα να δείξω σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά κυρίως να γνωρίσουν την Αρχαία Ολυμπία», λέει ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «ξεχωριστή την εμπειρία», ακόμα και μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί, με τους στενούς δρόμους και τις δύσκολες διαδρομές που περιλαμβάνει το καθημερινό τους πρόγραμμα. Όσον για τον ίδιο, μας αποκάλυψε ότι επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, αλλά την βρίσκει πολύ αλλαγμένη και λιγότερο ρομαντική, από τότε που ήταν παιδί.

Ο κ. Κλάιν, λίγο πριν την αναχώρηση από την Ολυμπία, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τ.Κ Χάρη Σπηλιόπουλο για την συνεργασία και την φιλοξενία των επισκεπτών. Ο ίδιος μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» σημείωσε πως, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των διοργανωτών, εξασφάλισε το μικρό παρκινγκ κοντά στον ΟΣΕ για την στάθμευση των οχημάτων και παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα – λόγω της άφιξης των 4 κρουαζιεροπλοίων στο Κατάκολο – με την συνδρομή της Αστυνομίας που φρόντισε για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και τη «φιλοξενία» όλων των επισκεπτών. Μιλώντας για την άφιξη των εντυπωσιακών οχημάτων στην Ολυμπία, σημείωσε πως «…Η Ολυμπία θέλει και πάντα θα υποστηρίζει τέτοιες ωραίες δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον τόπο μας και προσφέρουν εντυπωσιακό θέαμα σε όλους τους επισκέπτες».

Η διαδρομή

Η διαδρομή διασχίζει την ακτή της Πελοποννήσου, πέρασε από την Ολυμπία και φτάνει στα νότια με τα μεσαιωνικά κάστρα. Μέσα από μικρά χωριά, ανεβαίνει βόρεια από ορεινούς δρόμους και φτάνει στο απίστευτα καλά διατηρημένο αμφιθέατρο της Επιδαύρου και το στενό της Κορίνθου. Αφήνοντας πίσω τους, τους παραθαλάσσιους δρόμους, οι συμμετέχοντες θα ανηφορίσουν στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας. Θα επισκεφτούν το μαντείο των Δελφών και μέσα από όλο και περισσότερους μικρούς δρόμους θα φτάσουν  στα Μετέωρα όπου θα ξεναγηθούν.

Μετά από έντεκα νύχτες στην Ελλάδα, έχουν μία τελευταία διαδρομή προς την Ηγουμενίτσα για να πάρουν το πλοίο της επιστροφής για την Αγκόνα, στην οποία θα φτάσουν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Ανάλογα με την κατάσταση του δρόμου το ράλι θα διανύσει  130 με 200 χιλιόμετρα την μέρα.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα