WEB tv Αγροτικά Ηλεία Οικονομία

Αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους: Θέμα ημερών…να μπει η προκαταβολή στους λογαριασμούς

Όσα είπε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στην εκπομπή της ΟΡΤ «Press Room» και στον Κώστα Κριετσιώτη.
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι το να δουν οι πυρόπληκτοι αγρότες της Ηλείας να πιστώνονται οι λογαριασμοί τους με το 50% της συνολικής αποζημίωσης που δικαιούνται μετά την ενεργοποίηση του ειδικού μηχανισμού των για την καταβολή των σχετικών ποσών.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στην εκπομπή της ΟΡΤ «Press Room» και στον Κώστα Κριετσιώτη.

«Είναι θέμα ημερών να δουν οι αγρότες χρήματα στους λογαριασμούς τους διότι το σχετικό αρχείο έχει παραδοθεί πλέον στο Υπουργείο Οικονομικών αφού εγκριθεί το τελικό ποσό που δικαιούται ο κάθε αγρότης που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές θα πιστωθούν και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λυκουρέντζος. Ο κ. Λυκουρέντζος μίλησε επίσης για το μοντέλο μέσω του οποίου έγινε εφικτό μέσα σε έξι μήνες οι άνθρωποι που είδαν τις καλλιέργειες τους να γίνονται παράναλωμα του πυρός να πάρουν αποζημιώσεις.

«Μετά την διαχείριση του “Ιανού” τόσο με τον πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Βορίδη όσο και με τον κ . Λιβανό καθώς και τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο διαμορφώσαμε ένα πρότυπο μοντέλο δουλειάς για να μπορούμε να αντιδρούμε με ταχύτητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις θεομηνίες, τις συμφορές όπως αυτή του περασμένου καλοκαιριού με τις πυρκαγιές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερβούμε διάφορες αγκυλώσεις. Μία ήταν η νομοθεσία. Η δεύτερη ήταν το θέμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων που πέρα από το γεγονός ότι έχουν δεσμευτική οροφή 16 εκ. ευρώ το χρόνο, επιπροσθέτως έχουν μία τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία. Θα έπρεπε δηλαδή να συνταχθεί φάκελος ανά παραγωγό, να υποβληθεί, δηλαδή να εξαντληθούν διαδικασίες χρονοβόρες.

Εμείς πετύχαμε τώρα να μπορούν να πάρουν την προκαταβολή η οποία είναι πολλαπλάσια αυτού που θα μπορούσαν να λάβουν από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Στο θέμα που ζήτησε να δείξουν προσοχή οι παραγωγοί είναι στο γεγονός ότι δεν πρέπει να κόψουν τα δέντρα μολονότι έχουν καταστραφεί.

«Πρέπει ακριβώς να γίνουν όπως ορίζουν οι νόμιμες διαδικασίες η εξατομικευμένη εκτίμηση στο χωράφι τους. Δηλαδή να μην προβούν σε ενέργειες που είναι έξω από το θεσμικό πλαίσιο γιατί τότε δεν θα πληρωθούν επακριβώς αυτό που δικαιούνται. Θα αναγκαστούν οι γεωπόνοι να μην λάβουν υπόψη τους τα κομμένα δέντρα», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

Σε λιγότερο από έξι μήνες

«Σε λιγότερο από έξι μήνες φθάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα της καταβολής των αποζημιώσεων για τις πυρόπληκτες καλλιέργειας. Δεν ήταν μόνο θέμα γραφειοκρατίας ήταν και θέμα νομοθεσίας, αφού έπρεπε να ψηφιστούν στην βουλή διατάξεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να αποζημιώσουμε το φυτικό κεφάλαιο ως μέσο παραγωγής. Και αυτό διότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπει την αποζημίωση στην περίπτωση της πυρκαγιάς όσο και αν φαίνεται παράδοξο. Γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τα δέντρα αποζημιώνει την παραγωγή κάθε φορά όταν έχουμε μία ζημία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ αναφερόμενος στο νομοθετικό κενό που έπρεπε να καλυφθεί με νέες διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν στη βουλή για να μπορέσει να διασφαλιστεί η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων.

«Άρα λοιπόν εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νομοθετικό κενό. Σε συνεργασία λοιπόν με τον Υπουργό τον κ. Λιβανό, με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό τον κ.Τριαντόπουλο, πρώτα από όλα αποτυπώσαμε με δορυφορικές εικόνες την έκταση της ζημίας. Στη συνέχεια τα συνεργεία του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν και οριοθέτησαν τις περιοχές και σε συνδυασμό με τις δορυφορικές εικόνες καταλήξαμε στο ηλεκτρονικό εκείνο αρχείο το οποίο και καταθέσαμε στη συνέχεια στη κυβερνητική επιτροπή.

Αυτή την στιγμή είναι προσδιορισμένο το τι δικαιούται κάθε παραγωγός με βάσει τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αυτού αρχείου. Έτσι θα λάβει μία προκαταβολή η οποία είναι πολλαπλάσια του όλου της αξίας που θα ελάμβανε στην περίπτωση των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος

Όλη η επικαιρότητα