Ηλεία

Αρχ. Ολυμπία: Οι αντιδράσεις για τη Φιλιώ – Άλλη εικόνα δίνουν οι συγγενείς της που διαμαρτύρονται

Ιδιαίτερη αίσθηση  προκάλεσε  το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται  η  62χρονη Φιλιώ Κ. σε χωριό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δεχτεί τηλεφωνήματα τόσο από φορείς της περιοχής της Ολυμπίας όσο και από απλούς κατοίκους, οι οποίοι μας εξέφρασαν την διάθεση τους να βοηθήσουν.

Μάλιστα και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αντέδρασε άμεσα μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος, ζητώντας από την εφημερίδα τα πλήρη στοιχεία της Φιλιώς προκειμένου να προβεί σε ενέργειες ανακούφισης της μέσα από τις δομές που διαθέτει ο Δήμος αλλά και εξετάζοντας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ηλείας το ενδεχόμενο μεταφοράς της σε κάποιο ίδρυμα.

Για το ίδιο ζήτημα επικοινώνησε μαζί μας και ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο οποίος παράλληλα μας ενημέρωσε ότι με ενέργειες του Δήμου επανασυνδέθηκε το ρεύμα στο σπίτι που διαμένει η 62χρονη  ενώ της  δόθηκε, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, ειδικό προνοιακό βοήθημα της τάξης των 1000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η 62χρονη Φιλιώ Κ. λαμβάνει σε μηνιαία βάση προνοιακό επίδομα.

Η επιστολή των συγγενών και η απάντηση μας

Με επιστολή διαμαρτυρίας  που μας επέδωσε η ανιψιά της  Φιλιώς και η οποία υπογράφεται από την αδελφή της, μας επιρρίπτει ευθύνες για αναληθή στοιχεία στο ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε ενώ μας κατηγορεί ότι δεν επικοινωνήσαμε μαζί τους.

Στο σημείο αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε κάποιες ουσιαστικές απαντήσεις.

Όπως είχαμε γράψει η επίσκεψη μας στο σπίτι της Φιλώς έγινε μετά από προτροπή κατοίκων του χωριού, οι οποίοι επιθυμούν και αυτοί με κάθε τρόπο  να την βοηθήσουν, όπως άλλωστε κάνουν όλο αυτό το διάστημα.

Δεν πήγαμε εκεί θέλοντας να υποκαταστήσουμε τον ρόλο κανενός, ούτε εισαγγελείς είμαστε ούτε ανακριτές , πήγαμε εκεί για να βοηθήσουμε και  προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στο ρεπορτάζ μας τις συνθήκες που συναντήσαμε, οι οποίες άλλωστε αποτυπώνονται και στις φωτογραφίες αλλά και να μεταφέρουμε τα λεγόμενα και τις εκκλήσεις της ίδιας της 62χρονης, η οποία παρά τα όσα αντιμετωπίζει έχει πλήρη διαύγεια σκέψης.

Όσον αφορά τις λέξεις- χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήσαμε θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζονται πλήρως μέσα  από τις φωτογραφίες.

Επίσης στο ρεπορτάζ , χρησιμοποιήσαμε τις λέξεις και  εκφράσεις που διατύπωσε η ίδια η 62χρονη η οποία μας είπε ότι είναι και νιώθει εγκαταλελειμμένη ζητώντας μάλιστα να την βοηθήσουμε για να μεταφερθεί σε κάποιο ίδρυμα, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε να ζήσει ανθρώπινα.

Στο ζήτημα ότι δεν επικοινωνήσαμε με τους συγγενείς, δυστυχώς πρόκειται για ανακρίβεια, αφού μερικές μέρες μετά την επίσκεψη μας στο σπίτι της Φιλιώς, δεχτήκαμε απειλητικό τηλεφώνημα από την ανιψιά της, η οποία μας , η οποία μας ζήτησε να μην  δώσουμε δημοσιότητα στην περιπέτεια που περνάει η θεία της,  απειλώντας μας,  ότι θα κινηθεί δικαστικά αν δημοσιεύσουμε το θέμα στην εφημερίδα.

Θα ολοκληρώσουμε και αυτό το κείμενο με τα ίδια που γράψαμε και στην πρώτη δημοσίευση γιατί πραγματικά δεν έχει αλλάξει τίποτα στις προθέσεις μας.

«Επειδή εμείς θέλουμε τα βράδια να κοιμόμαστε με καθαρή συνείδηση αποφασίσαμε να δώσουμε δημοσιότητα στο συγκεκριμένο θέμα με ένα και μόνο σκοπό.

Μήπως καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς και σε αυτή την γυναίκα προσφερθούν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Εμείς αυτό μπορούμε να προσφέρουμε και αποφασίσαμε να το κάνουμε με οποιοδήποτε για εμάς κόστος.

Και για τον ίσως πιο σημαντικό λόγο…επειδή το υποσχεθήκαμε στην Φιλιώ»

H επιστολή διαμαρτυρίας

Όλη η επικαιρότητα