Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία: Η οινολογία συνάντησε τη γαστρονομία…

Μία ξεχωριστή βραδιά οινογευσίας στην Αρχαία Ολυμπία
Ακούστε το άρθρο

Μία ξεχωριστή εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Touris Club, σε μία βραδιά wine & food pairing αφιερωμένη στην Οινική Ηλεία.

Σε ένα βράδυ όπου η ποιότητα των παραγόμενων οίνων από τα έξι οινοποιία της Ηλείας συνάντησε την γαστρονομία  και παρουσιάστηκαν τα μυστικά του συνδυασμού φαγητού και κρασιού.

Το Touris Club σε συνεργασία με τα οινοποιεία Ολυμπία Γη, Σταυρόπουλος, Κτήμα Δρούβα,  Κτήμα Μπριτζίκης, Οινοποιείο Μαρκόγιαννης και  Κτήμα Μερκούρη παρουσίασαν ένα από τα κρασιά τους που είχαν επιλεγεί από την οινολόγο κ Ιουλία Δρούβα, τον χημικό Γιώργος Σκουτέρη και τον οινολόγο κ Λάζαρο Γατσέλο.

Κάθε φορά που σερβιριζόταν ένα από τα κρασιά που είχα επιλεγεί η οινολόγος κ Ιουλία Δρούβα ανέλυε τα συστατικά και τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάστηκε, όπως και ο κ Γιώργος Σκουτέρης.

Το κάθε κρασί συνοδευόταν και από διαφορετικά εδέσματα που ταίριαζαν  με την γευστικές ιδιότητες του κάθε κρασιού γεγονός που παράλληλα έδειχνε στους παρευρισκόμενους και τους συνδυασμούς που μπορούσαν να γίνουν κρασιών και φαγητών.

Από το Οινοποιείο Μαρκόγιαννης επιλέχτηκαν τα κρασιά “Θύμησες”, Οίνος Γλυκύς προέρχεται από δύο αγαπημένες ποικιλίες το Φωκιανό και το Μαυρούδι. Φτιαγμένο με ένα από τα πιο εντυπωσιακά συστήματα παλαίωσης οίνου το κλασματικό σύστημα solera. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν την σταθερή ποιότητα του οίνου ανεξάρτητα από την χρονιά τον καιρό ή τον τρύγο. Αρώµατα φλούδας πορτοκαλιού, ξηρών καρπών, σταφίδας και γενικότερα αποξηραµένων φρούτων. Στόµα πλούσιο, γεµάτο µε έντονα τα αρώματα παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού. Επίγευση συναρπαστική, που κρατά τις θύμησες της γευστικής εµπειρίας επί µακρόν ζωντανές.

Τρίτων ερυθρός ξηρός Κόκκινο, αλκοόλ:   13%  από την  Ολυμπία, Μαυροδάφνη. Αρώματα: Βιολέτα, λεβάντα, δάφνη, βύσσινο, μύρτιλλο, κεράσι, βανίλια, καραμέλα, νύξεις δρυός. Παλαίωση: 6 χρόνια

Από το Κτήμα Μερκούρη το ” Refosco – κλώνος Μερκούρη ” οίνος ξηρός ερυθρός από τον  αυτόριζο ιστορικό αμπελώνα(5,0 στρ. έτος φύτευσης 1870) στο Κορακοχώρι Ηλείας .Κλασσική ερυθρή οινοποίηση με επιλεγμένες ζύμες και έλεγχο της θερμοκρασίας Παραγωγή 2012: 2.000 φιάλες. Χρώμα: Βαθύ πορφυρό. Αρώματα: Έντονο φρουτώδες άρωμα με νότες ώριμου βύσσινου και βανίλιας. Πλούσια γεύση και μαλακό τελείωμα. Διάρκεια ωρίμανσης: 12 µήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Δυνατότητα παλαίωσης: 4-6 χρόνια

Από το Κτήμα Μπριτζίκη το “ABELON Augoustiatis roze”, που είναι οίνος ροζέ ξηρός  με ποικιλιακή σύνθεση Αυγουστιάτη 100%.   Φρέσκο κρασί, με μικρή εκχύλιση ώστε να πάρει το απαλό ροζέ χρώμα και να ωριμάσει πάνω στις οινοζύμες σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Από το Κτήμα Δρούβα παρουσιάστηκε ο “Φοίνικας” ποικιλία φίλερι (Μαυροφίλερο) . Αποτελείται από Μαυρούδι (70%) και Αγιωργίτικο (30%) από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας στον Άγιο Γεώργιο Πύργου Ηλείας τρυγήθηκαν χειρωνακτικά την κατάλληλη στιγμή. Ακόμα και για την πίεση των σταφυλιών, η οποιαδήποτε μηχανική παρέμβαση ήταν ελάχιστη. Ο πολύτιμος χυμός παρέμεινε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για περίπου 10 μήνες..

Από το Κτήμα Σταυρόπουλου το “LINON ASSYRTIKO ” παράγεται από σταφύλια Βιολογικής Γεωργίας της λευκής ποικιλίας Ασύρτικο. Πρόκειται για την ποικιλία που βγάζει ασπροπρόσωπη τη χώρα μας στο εξωτερικό. Λευκός ξηρός Οίνος, με δυνατότητα παλαίωσης 2-3 χρόνια. Αρώματα πράσινου μήλου.

H οινολόγος κ Ιουλία Δρούβα έκανε την παρουσίαση των κρασιών και μιλούσε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός

Αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά γευσιγνωσίας  στο “Turis club”

Όλη η επικαιρότητα