Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία: Χάθηκαν ολόκληρες περιουσίες σε Λιναριά – Μουριά – Καμένα

Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες στρέμματα με ελιές και πορτοκαλιές, πηγάδες για πότισμα, ακόμα και προβόλους έχει παρασύρει ο Αλφειός ποταμός στο πέρασμά του. Μπορεί τις τελευταίες πέντε ημέρες να μην έχει βρέξει, αλλά τα ορμητικά νερά συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στην πλευρά της Αρχαίας Ολυμπίας. Στη Λιναριά, οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους και για τα σπίτια, που βρίσκονται κοντά στο ποτάμι.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων και φορέων στις παραποτάμιες Τοπικές Κοινότητες «ξεχειλίζει», καταλογίζοντας πλήρη αδιαφορία στους αρμόδιους, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. «Όλο μελέτες κάνουν, κι όταν θα είναι έτοιμοι να φτιάξουν το έργο, δεν θα υπάρχουν πια κτήματα να προφυλάξουν», λένε οι κάτοικοι, τονίζοντας την ανάγκη, να γίνει – έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή – διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, ώστε να σταματήσει να «χτυπά» πάνω στις περιουσίες των κατοίκων.

Οι κάτοικοι της περιοχής, ζώντας μια ζωή εκεί, κι έχοντας μεγαλώσει δίπλα στο ποτάμι, γνωρίζουν τη «συμπεριφορά» του. Η φετινή καταστροφή, είναι – όπως εξηγούν στην εφημ. «Πατρίς» – η φυσική συνέπεια των πραγμάτων, αφού ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων έχει κάνει ότι όφειλε να κάνει για να προφυλάξει τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών του, ενώ από την πλευρά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Αυτοί καλά έκαναν και θωράκισαν την περιοχή τους. Το θέμα είναι οι δικοί μας αρμόδιοι τι έκαναν;» αναρωτιούνται, καταλογίζοντας τους την κύρια ευθύνη για το ξεκλήρισμα των περιουσιών τους. Αυτές από τις οποίες κατάφερναν να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα για τα ζήσουν τις οικογένειές τους. Τώρα, δε χάνουν μόνο το μεροκάματο, αλλά και το κεφάλαιο. Κάποιοι, βλέποντας ότι δεν υπάρχει τρόπος προφύλαξης της περιουσίας τους, έχουν ξεκινήσει να κόβουν τα δέντρα – πορτοκαλιές και ελιές – για να κρατήσου, τουλάχιστον, τα ξύλα για να ζεσταθούν, πριν τα πάρει και αυτά το ποτάμι.

Εκείνο που φοβούνται περισσότερο οι κάτοικοι, είναι πως, μετά τα χωράφια, το ποτάμι θα απειλήσει και τα σπίτια τους, αφού – ειδικά στη Λιναριά, το χωριό είναι χτισμένο και κάτω από την παλιά Ε.Ο Πύργου – Τριπόλεως, πολύ κοντά στο ποτάμι.

Νίκος Μαρινόπουλος

Λιναριά

«Το ποτάμι δεν άφησε τίποτα, ούτε ελιές, ούτε πορτοκαλιές. Δεν ενδιαφέρεται κανένας, ούτε ήρθε κανένας να μας δει εδώ, πως είμαστε, τι κάνουμε, αν χρειαζόμαστε βοήθεια. Φέτος το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί έγινε παρέμβαση απέναντι, πήραν υλικά για το ανάχωμα για να προφυλαχθούν τα Καλυβάκια και γύρισε όλο το ποτάμι από εδώ σ’ εμάς και έχει γίνει καταστροφή. Και δε μιλάει κανένας. Εμείς είστε στο έλεος του Θεού. Πλήρης αδιαφορία. Χάσαμε τις περιουσίες μας, αυτά από τα οποία βγάζαμε ένα μικρό μεροκάματο και αν συνεχιστεί η κατάσταση έτσι, κινδυνεύουν και τα σπίτια».

Δηλώσεις: 

Χρήστος Κυριακόπουλος

Λιναριά

«Το δικό μου το χωράφι δεν υπάρχει πια, το έχει πάρει όλο το ποτάμι. Πήρε γύρω στα 4 στρέμματα και 300 πορτοκαλιές, μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες της κακοκαιρίας. Και δεν ξέρουμε αν θα αποζημιωθούμε. Εγώ είχα ένα εισόδημα για την οικογένειά μου από αυτό το χωράφι. Πως θα ζήσουμε, δεν ξέρουμε. Πρέπει να γίνει ευθυγράμμιση της κοίτης, να πάει στην ευθεία το νερό, να μοιραστεί δεξιά και αριστερά και να μη ¨χτυπά¨ πάνω στα χωράφια και τα κόβει».

 

Αυγέρης Τζουανόπουλος

Λιναριά

«Εμείς είμαστε χειρότερα και από την Ουγκάντα. Δεν είμαστε Ελλάδα, εμείς εδώ. Από πέρσι μου έχει πάρει 400 ρίζες πορτοκαλιές. Είμαι 82 χρονών και δεν έχει ενδιαφερθεί κανένας. Δεν έχει παρουσιαστεί εδώ ούτε δήμαρχος, ούτε πρόεδρος, ούτε Αντιπεριφερειάρχης. Έφτιαξαν τα αναχώματα από εκεί, έριξαν το ποτάμι από εδώ κι εμείς από εδώ δεν κάναμε τίποτα. Υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Φωνάζουμε και δεν μας ακούει κανένας. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Ο δήμαρχος από εκεί αξιοπρεπής, δεν έχω τίποτα μαζί του και καλά κάνει και παλεύει για τον τόπο του. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς από εδώ».

Κώστας Χρονόπουλος

Πρόεδρος Τ.Κ Μουριάς

«Τις τελευταίες δέκα ημέρες το ποτάμι έχει κόψει άλλα 30 στρέμματα με πορτοκαλιές και ελιές και έχει πάρει και τις πηγάδες. Δεν έχει μείνει τίποτα και δεν ενδιαφέρεται κανένας. Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, σε λίγο θα μπει μέσα στο χωριό. Η ευθύνη είναι μοιρασμένη σε όλους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους αγρότες, τους νοιάζει μόνο η καρέκλα. Τι να την κάνουμε τη μελέτη και το έργο αν γίνει όταν δεν υπάρχουν κτήματα πια; Μέχρι του χρόνου θα έχει πάρει και τον εθνικό δρόμο το ποτάμι».

Θεόδωρος Μάσσιας

Πρόεδρος Τ.Κ Κάμενας

   «Φωνάζουμε για τον Αλφειό 20 χρόνια και κανένας δεν κάνει κάτι. Αυτό που έγινε το περιμέναμε. Εγώ τις έκοψα τις πορτοκαλιές και τις ελιές που είχα εδώ για να πάρω τουλάχιστον τα ξύλα. Η ευθύνη για την κατάσταση βαραίνει όλους. Επίσης, υπάρχει σοβαρή ζημιά στο ρέμα του Σπασοκύλη γιατί δεν καθαρίστηκε εκεί που έπρεπε και το νερά πέρασε το γεφυράκι και περνάει κάτω από τα σπίτια και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

 Για την κατάσταση αυτή, φταίει η Κτηματική που άφησε τις εταιρίες και μπήκαν στο ποτάμι και το ξεγύμνωσαν, φταίμε κι εμείς που δεν φωνάξαμε τότε και φταίει και η Περιφέρεια που δεν ενδιαφέρθηκε και μας κοροϊδεύει χρόνια τώρα».

Όλη η επικαιρότητα