Ηλεία Πολιτική

Αρχαία Ολυμπία: Η ΔΟΕ βράβευσε τον Προκόπη Παυλόπουλο

Ακούστε το άρθρο

Σε μία σεμνή τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο με το χρυσό μετάλλιο Ολυμπιακής Αξίας για την προσφορά του στο Ολυμπιακό Κίνημα.

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος, Μαρία Γκάμπριελ, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος.

«Κύριε Πρόεδρε σας απονέμουμε την τιμητική αυτή διάκριση, για την συμβολή σας στο Ολυμπιακό Κίνημα, αφού όλα αυτά τα χρόνια της θητείας σας, υπηρετήσατε το Ολυμπιακό Πνεύμα. Και είμαστε βέβαιοι, ότι θα παραμείνετε κοντά μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαχ, ενώ από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε: «Αναγνωρίζουμε σε εσάς την προσωπικότητα που ηγείται της ΔΟΕ και έναν υπερασπιστή των ιδεωδών του Ολυμπισμού. Είστε ένας μεγάλος φίλος της Ελλάδας. Είναι ανάγκη, στην δύσκολη εποχή που ζούμε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να συμβολίζουν το άριστο».

Φωτορεπόρτερ Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή – Βασίλης Κουτρουμάνος

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος στη συνέχεια παρέλαβε ως τρίτος λαμπαδηδρόμος τη Φλόγα, αμέσως μετά την τελετή Αφής στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ:

«Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ φίλε,

Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή δέχομαι αυτή τη μεγάλη διάκριση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και θέλω αμέσως να καταστήσω σαφές και ανακούφιση ότι αυτή η διάκριση δεν απευθύνεται σε μένα, αλλά σχεδόν αποκλειστικά, στη χώρα μου, στην Ελλάδα, στο λίκνο του Ολυμπιακού Πνεύματος και των Ολυμπιακών Ιδεών, η οποία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι φάρος και εγγυητής αυτού του Πνεύματος και αυτών των Ιδεών για πάντα.

Η διάκριση αυτή αποκτά τόσο μεγαλύτερη αξία για μένα, όσο προέρχεται, κ. Πρόεδρε, από εσάς. Επαναλαμβάνω λοιπόν όσα επισήμανα στις 9 Οκτωβρίου 2019, όταν σας επέδωσα το Παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικος ως συμβολική αλλά και έμπρακτη αναγνώριση των εμβληματικών υπηρεσιών σας κατά την θητεία σας ως Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με την ελπίδα μάλιστα ότι η θητεία αυτή θα ανανεωθεί, επαξίως, στην Αθήνα το 2021:

Συγκεκριμένα εμείς, οι Έλληνες, Ιστορικοί Θεματοφύλακες της μακραίωνης παράδοσης της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, σας αναγνωρίζουμε την αταλάντευτη αφοσίωσή σας στο Ολυμπιακό Πνεύμα και στα Ολυμπιακά Ιδεώδη.  Αφοσίωση την οποία αποδεικνύει, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, και το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της Προεδρίας σας τόσον η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και η διεξαγωγή τους, εν γένει, γίνονται με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των αρχών και αξιών, τις οποίες εκπέμπουν, διαχρονικώς και σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα, το Ολυμπιακό Πνεύμα και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Οφείλω δε να επισημάνω ότι προς την κατεύθυνση αυτή έχουν συμβάλει, τα μέγιστα, τόσον η προγενέστερη διάκρισή σας ως κορυφαίου Ολυμπιονίκη όσο και η ευρύτατη Ουμανιστική σας Παιδεία. Να είσθε βέβαιος ότι με τον τρόπο αυτόν η Προεδρία σας στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προσφέρει, επιπλέον, μεγάλες υπηρεσίες στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στον Πολιτισμό μας, εν τέλει δε στον ίδιο τον Άνθρωπο.

Σας ευχαριστώ, εκ νέου, θερμώς και σας διαβεβαιώ ότι και μετά την λήξη της θητείας μου θα παραμείνω συνεπής υπερασπιστής και υπέρμαχος του Ολυμπιακού Πνεύματος και των Ολυμπιακών Ιδεωδών».

Όλη η επικαιρότητα