Αρθρογραφία

Αρχαία Ολυμπία – Κατάκολο

Ακούστε το άρθρο

Σημείο συνάντησης ήταν ο  σταθμός του τρένου της Αρχαίας Ολυμπίας και κατά το μεσημεράκι άρχισε σιγά-σιγά να μαζεύεται όλη η παρέα, καμιά εικοσαριά άτομα, οι περισσότεροι γνώριμοι μεταξύ τους από παλιά, αλλά και αρκετοί καινούργιοι, που αποφάσισαν να μυηθούν στα απόκρυφα του ταξιδιού, Αρχαία Ολυμπία- Κατάκολο και επιστροφή.

Φυσικά αυτό το ταξίδι, συνιστά και αποτελεί πραγματικά μία απόκρυφη κατάσταση που όποιος το αποφασίσει είναι σαν να προσχωρεί σε ένα είδος αίρεσης, διαφορετικών ανθρώπων που τους αρέσει η φύση και η φυσικότητα στις ενέργειες και στις πράξεις τους και όσο μπορούν και στις εκφράσεις τους.

Άφησαν εκεί στο Σ/Σ τα αυτοκίνητά τους και περίμεναν να ακούσουν το παλιό γνώριμο και χαρακτηριστικό σφύριγμα του τρένου, και πριν αυτό προλάβει να σφυρίξει, είχαν σκύψει στις γραμμές και άκουγαν τον ήχο του σιδηροτροχού  που κυλούσε απάνω στις ράγες και έφερνε τα βαγόνια αργά-αργά στον σταθμό.

Κι όταν το τρένο έφτασε, φαινόταν και κατάκοπο μάλιστα, ακολούθησε η ανακοίνωση του Σταθμάρχη: « προσοχή παρακαλώ, το τρένο σε δεκαπέντε λεπτά αναχωρεί για Πύργο-Κατάκολο». Ήταν το τρένο της παρέας και ήταν έτοιμο να αναχωρήσει για τον προορισμό, για το επίνειο της πρωτεύουσα και της Ηλείας, για το Κατάκολο και μάλιστα με επιστροφή.

Ήταν το τρένο, που με πολύ κόπο πηγαινοέρχεται κάθε μέρα αρκετές φορές στην γραμμή Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο, συνήθως με ελάχιστους εναπομείναντες πελάτες και θαυμαστές του, ήταν το τρένο που άντεξε, αλλά να δούμε για πόσο ακόμη, την απαξίωση της πολιτείας και τον σκληρό ανταγωνισμό και μάλιστα  ανταγωνισμό με επιδότηση του κράτους.

Αυτό το τρένο που τυχαίνει να πηγαινοέρχεται στην γραμμή Αρχαία Ολυμπία-Κατάκολο, χωρίς όμως να συμμετέχει στην μεταφορά των επισκεπτών που φέρνουν τα καράβια με προορισμό την Ιερή Πόλη, απαξιωμένο ακόμη και από τους τουρίστες, τις εκατοντάδες χιλιάδες που επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία κάθε χρόνο, αλλά μυστηριωδώς πως, δεν το προτιμούν.

Έχουν αναλάβει την μεταφορά τους άλλα μέσα μεταφοράς και παραγκωνίστηκε ο φυσικός μεταφορέας της συγκεκριμένης γραμμής, αυτός που έγραψε ιστορία σε δύσκολες και εύκολες περιόδους από το 1890 μέχρι σήμερα, από τότε που δεν υπήρχαν άλλα μέσα μεταφοράς, μέχρι και σήμερα που υπάρχουν πολλά και διάφορα, αλλά το τρένο παραμένει αυτό που ήταν, το γνωστό τρένο, που μάλιστα το σφύριγμά του λειτουργούσε ως ξυπνητήρι, αλλά και υπενθύμιζε το ραντεβού στο Σταθμό του.

Αναχώρησε σε λίγο η παρέα μας για το Κατάκολο, και μέσω μιας αξέχαστης διαδρομής έφτασε στο επίνειο, ήπιε τον  ελληνικό καφέ, περιηγήθηκε στο λιμάνι και ακούγοντας το σφύριγμα και το κάλεσμα του Σταθμάρχη, επιβιβάστηκε για την επιστροφή, στην αρχαία πόλη του φωτός, του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης.  Όλα ήταν μία αξέχαστη εμπειρία, απ αυτές που επαναλαμβάνονται σύντομα, πάντα σαν πρωτόγνωρες και τόσο αληθινές.

Επαναδημοσίευση της 25.5.2015.

Όλη η επικαιρότητα