Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία: Τραγική κατάληξη για 52χρονη καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Ακούστε το άρθρο

Οι ελλείψεις σε ασθενοφόρο και γιατρούς
την έφεραν πιο κοντά στο θάνατο…

Την τελευταία της πνοή άφησε το μεσημέρι του Σαββάτου η σύζυγος του υποδιοικητή την ΤτΕ και πρώην υφυπουργού Οικονομικών Ιωάννη Μουρμούρα, καθηγήτρια του  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

H 52χρονη καθηγήτρια έχασε την ζωή της κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά από μερική ρήξη κοιλιακής αορτής, επεισόδιο που υπέστη το Σάββατο το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία.

Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στην περιοχή μας προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Φιλοσοφικού Συνεδρίου που πραγματοποιείτο στην πόλη της Ολυμπίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο της πόλης, έχασε τις αισθήσεις .

Άμεση ήταν η ανταπόκριση των κατοίκων οι οποίοι έτρεξαν προς βοήθεια της, ενώ στο σημείο κλήθηκε και ο εφημερεύον ιατρός του κέντρου υγείας της Ολυμπίας.

 Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης κλήθηκε άμεσα  ασθενοφόρο το οποίο όμως  άργησε χαρακτηριστικά να έρθει, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων αλλά και του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ολυμπίας Νίκου Ζαρόκωστα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο περιστατικό, έφτασε στο σημείο μετά από 45 περίπου λεπτά. Χρόνος πολύτιμος ίσως, ο οποίος πήγε χαμένος.

Χωρίς ασθενοφόρο αλλά με χιλιάδες επισκέπτες

Η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας παρά του γεγονότος ότι καθημερινά δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν διαθέτει τις κατάλληλες ιατρικές υποδομές προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό ιατρικό περιστατικό.
Αυτό δήλωσε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας, ο οποίος βρέθηκε στο τραγικό περιστατικό που συνέβη.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στην άτυχη καθηγήτρια.
Καλέσαμε και ήρθε στο σημείο και ο μοναδικός ιατρός του Κέντρου Υγείας.
Πήραμε το ΕΚΑΒ αλλά το ασθενοφόρο ήρθε μετά από 40 με 45 περίπου λεπτά.
Δυστυχώς όσο και αν θέλουμε να μιλάμε για την Ολυμπία, για τουρισμό, για συνέδρια τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν.
Ελλείψεις για τις οποίες κάποιοι αρμόδιοι ευθύνονται. Κάποιοι φταίνε που μας έχουν αφήσει σε αυτή την κατάσταση.

Χρόνια τώρα σαν εμπορικός σύλλογος ζητάμε την επάνδρωση του κέντρου υγείας με ασθενοφόρο αλλά το αίτημα μας δεν φτάνει στα αυτιά των αρμοδίων».
Αυτό που επισημαίνεται από το σύνολο των επαγγελματιών της περιοχής είναι ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον από όλους τους αρμόδιους φορείς για την στελέχωση τόσο του Κέντρου Υγείας αλλά όσο και για την ύπαρξη επί μονίμου βάσεως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ασθενοφόρου στην περιοχή.

«Σε λίγους μήνες έχουμε την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, φαντάζεστε να συνέβαινε ένα αντίστοιχο περιστατικό. Τι θα γινόταν; Τι παγκόσμια δυσφήμηση θα ήταν για τον τόπο μας».

Η μη λειτουργία της  Καρδιοθωρακοχειρουργικής  Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, επέβαλλε  την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση του περιστατικού με χειρουργική επέμβαση.

Δυστυχώς όμως η Κ.Β λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης  της δεν άντεξε και κατά την μεταφορά της υπέκυψε.

Με την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής  επιβεβαιώθηκαν οι τραγικές ελλείψεις σε ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στην περιοχή μας, αλλά και στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Κινδυνεύουν ζωές

Το θέμα με τις ελλείψεις των υποδομών υγείας στα τουριστικά κέντρα δεν αφορά μόνο την Ολυμπία αλλά όλη την Ηλεία.

Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο εκτός από τις ζωές των κατοίκων της κάθε περιοχής και τις ζωές χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται καθένα από αυτά.
Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς της Ηλείας δεν διαθέτουν επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως…Κέντρα Διακομιδών.

Όταν πριν από 35 και πλέον χρόνια δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Υγείας σίγουρα ο εμπνευστής τους δεν είχε φανταστεί πως μια μέρα όχι μόνο δε θα επιτελούσαν το σκοπό τους δηλαδή να παρέχουν πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση αλλά θα βρίσκονταν και ένα βήμα πριν ουσιαστικά το λουκέτο.

Το πρόβλημα επιτείνουν οι ανεπάρκειες του ΕΚΑΒ, που διαθέτει μόνο τέσσερα ασθενοφόρα για όλη την Ηλεία οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.

Κι αν τα τέσσερα ασθενοφόρα δύσκολα τα …φέρνουν βόλτα με το μόνιμο πληθυσμό αντιλαμβάνεσθε τι γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που οι κάτοικοι υπερπολλαπλασιάζονται λόγω τουρισμού.

Στη διαχείριση του έκτακτου περιστατικού στο νοσοκομείο του Πύργου με την 52χρονη, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Διαμαντόπουλος.

Όπως είπε ο διοικητής, η καθηγήτρια βρισκόταν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας. Χθες το μεσημέρι και ενώ περπατούσε στην Αρχαία Ολυμπία έχασε τις αισθήσεις της. Πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή κοντά της, έσπευσαν να την βοηθήσουν, όπως επίσης και γιατρός του Κέντρου Υγείας.
Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου εκεί, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, οι γιατροί διέγνωσαν στην 52χρονη σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και αμέσως έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα.

Επειδή λοιπόν, προσθέτει ο Κώστας Διαμαντόπουλος, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας δεν διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η 52χρονη στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Σύμφωνα πάντα με το διοικητή, τέτοιου είδους περιστατικά χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και ο χρόνος είναι πάντα ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό είπε ότι χθες το νοσοκομείο ενημερώθηκε ότι μεταφέρεται στην καρδιοχειρουργική κλινική επείγον περιστατικό. Μάλιστα, η καρδιοχειρουργική προετοιμάστηκε για να μη χαθεί χρόνος. Όμως, η άτυχη γυναίκα έχασε τη μάχη λίγο πριν την Άρτα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.

Βρέθηκε σε λάθος τόπο, την λάθος  στιγμή

Όσο και  να θέλουμε σε αυτή την περιοχή να μιλάμε για ανάπτυξη  και για τουρισμό αυτά τα τραγικά  περιστατικά έρχονται να μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα που βιώνουμε.

Μια πόλη όπως η Αρχαία Ολυμπία που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στερείται των βασικών ιατρικών υποδομών, οι οποίες πολλές φορές δυστυχώς αποβαίνουν μοιραίες για ανθρώπινες ζωές.

Δυστυχώς το λάθος της 52χρονης Καθηγήτριας Πανεπιστημίου ήταν ότι βρέθηκε στην περιοχή μας, σε μία περιοχή που εν έτη 2019 στερείται των αναγκαίων ιατρικών δομών.

Στην θέση της όμως, ίσως αύριο είμαστε όλοι εμείς.

Δειτε τι εγραφε η εφ.«πατρισ» πριν λιγουσ μηνεσ για το θεμα αυτο:

Αρχαία Ολυμπία: Με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες αλλά χωρίς ασθενοφόρο

Όλη η επικαιρότητα