Ηλεία

Επαγγελματίες Αρχαίας Ολυμπίας: Να ανοίξουμε; Με ποιους τουρίστες;

Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι της αγωνίας. Την ώρα που μπαίνουμε  στη θερινή περίοδο, διάχυτη σε όλους  είναι η ανασφάλεια για το τι μας περιμένει αυτό το καλοκαίρι.

Από το αν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές, πού και πώς θα πάμε, αν το επιτρέψουν τα οικονομικά μας και κυρίως ο κορωνοϊός, ο οποίος συνεχίζει να κινείται ανάμεσά μας, χωρίς να κάνει διακοπές.

Μεγαλύτερη όμως είναι η αγωνία για ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που δραστηριοποιείται στη βαριά βιομηχανία της χώρας που λέγεται τουρισμός.

Είτε αυτοί είναι  επιχειρηματίες στον τομέα αυτό είτε εργαζόμενοι.

Απόγνωση και αγωνία για την επιβίωση

«Ν’ ανοίξω; Κι αν δεν έρθει κανένας τουρίστας  , τι νόημα έχει ν’ ανοίξω;… Μήπως να μην ανοίξω; Και πώς θα ζήσω; Δεν θα μπορώ. Κι αν ανοίξω και δεν δουλέψω; Πάλι δεν θα μπορώ να ζήσω…».

Κάπως έτσι μπορούν να περιγραφούν οι σκέψεις στο μυαλό ενός  επαγγελματία του τουριστικού  κλάδου  στην πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος πλέον μπορεί θεωρητικά να ανοίξει και πάλι την επιχείρηση του, αλλά χωρίς να έχει αγοραστικό κοινό, αφού τα μέτρα λόγω του κορωνοΐού δεν επιτρέπουν ακόμα την επίσκεψη  τουριστών στην χώρας μας.

Η αβεβαιότητα και ο τρόμος όλων αυτών των συμπολιτών μας χτυπάνε πλέον κόκκινο, καθώς ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φτάσει το κακό ή τι μπορεί να περισωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Και το  κυριότερο το πώς θα καταφέρουν οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν σαν μοναδικό τους εισόδημα  τις τουριστικές επιχειρήσεις τους, να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις που συνεχίζουν κανονικά να τρέχουν, παρά τις μηδενικές εισπράξεις.
Ακόμα και τα σενάρια πάνω στα οποία κινούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι εντελώς στον αέρα, καθώς κάποιοι μιλούν για μειώσεις εισπράξεων έως και 90% σε σχέση με πέρυσι.

Και στην καλύτερη περίπτωση, όμως, ακόμα κι αν αναδειχθεί η χώρα μας «κήπος της Εδέμ» για το 2020 εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας καραντίνας, το καλό σενάριο προβλέπει εισπράξεις από τον τουρισμό 45%-50% λιγότερες από το 2019.

Πως θα ζήσουμε τις οικογένειές μας….

Οι προοπτικές είναι θολές και δυσοίωνες και η ανησυχία το συναίσθημα που κυριαρχεί στο σύνολο των επαγγελματιών της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η μεγάλη πλειοψηφία  είναι απαισιόδοξοι έως απελπισμένοι.

Η αγωνία είναι μεγάλη και η απόγνωση πολύ γλαφυρή στα λόγια  όλων.

«Πώς θα πληρώσουμε όσα μεταθέσαμε για μετά; Επιταγές, ασφαλιστικές εισφορές, διακανονισμούς με ΔΕΚΟ και Εφορία, δάνεια, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολή φόρου, πάγια έξοδα, ενοίκια, έστω και μειωμένα; Πώς θα ζήσουμε τις οικογένειες μας ;

Αφού, και να ανοίξουμε, τουρίστες δεν υπάρχουν , είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να υποστηρίξουμε καμία υποχρέωση σε δυο-τρεις μήνες.

Εμείς δεν δουλεύουμε όπως τα υπόλοιπα κατάστηματα στις πόλεις και σε άλλες περιοχές  , που επανεκκίνησαν και άμεσα είχαν κάποια έσοδα.

Σε εμάς το μόνο έσοδο είναι οι τουρίστες, οι οποίοι δεν υπάρχουν τώρα αλλά δεν ξέρουμε και αν θα υπάρξουν και σε τι αριθμό τους επόμενους μήνες.

Σήμερα είμαστε ανοιχτά με τα έξοδα να τρέχουν, δεν έχουμε πελατεία και δεν μας αναγνωρίζεται καμία απώλεια. Δεν θα αντέξουμε  για πολύ».

 

Ζητούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Ολυμπία, κρίνεται επιβεβλημένη η περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία γιατί σε διαφορετική περίπτωση όπως τονίζουν η επιβίωση τους θα είναι αδύνατη.

«Βγήκαμε από έναν χειμώνα με κλειστές τις επιχειρήσεις μας και την στιγμή που περιμέναμε την επανεκκίνηση της δραστηριότητας, μας ήρθε ο κορωνοΐος και ξανακλείσαμε.

Οι οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και χωρίς στήριξη οι περισσότερες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Ζαρόκωστας ζητά την στήριξη όλων των  φορέων του Νομού μας.

«Θέλουμε την βοήθεια όλων. Δεν πεθάναμε από τον κορωνοϊο θα πεθάνουμε από τον λιμό που έρχεται.

Αυτό που ζητάμε από την Κυβέρνηση είναι σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν κλειστές ακόμα τις επιχειρήσεις τους, να δοθεί ειδική οικονομική  επιχορήγηση 5,000 ευρώ , να  παγιωθεί έως το τέλος του έτους το βοήθημα των 800 ευρώ  καθώς και να συνεχιστεί  η  ποσοστιαία μείωση των ενοικίων.

Δεν είμαστε επαίτες. Τόσα χρόνια ο τουριστικός κλάδος στήριξε την οικονομία της χώρας μας. Τώρα ήρθε η  ώρα να μας στηρίξει και εμάς».

Νίκος Ζαρόκωστας – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι επαγγελματίες  είναι τραγική. Θέλουμε την βοήθεια όλων. Δεν πεθάναμε από τον κορωνοϊο θα πεθάνουμε από τον λιμό που έρχεται.

Αυτό που ζητάμε από την Κυβέρνηση είναι σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν κλειστές ακόμα τις επιχειρήσεις τους, να δοθεί ειδική οικονομική  επιχορήγηση 5,000 ευρώ , να  παγιωθεί έως το τέλος του έτους το βοήθημα των 800 ευρώ  καθώς και να συνεχιστεί  η  ποσοστιαία μείωση των ενοικίων.

Δεν είμαστε επαίτες. Τόσα χρόνια ο τουριστικός κλάδος στήριξε την οικονομία της χώρας μας. Τώρα ήρθε η  ώρα να μας στηρίξει και εμάς

Ολυμπία Κατσάνη

Πώς θα πληρώσουμε όσα μεταθέσαμε για μετά; Επιταγές, ασφαλιστικές εισφορές, διακανονισμούς με ΔΕΚΟ και Εφορία, δάνεια, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολή φόρου, πάγια έξοδα, ενοίκια, έστω και μειωμένα; Πώς θα ζήσουμε;

Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες και ζητάμε την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας με ελαφρύνσεις σε όλα αυτά.

Βαγγέλης Μάνος

Η αγορά της Ολυμπίας είναι νεκρή. Δεν υπάρχει καμία τουριστική κίνηση και δυστυχώς η αβεβαιότητα για όλους μας είναι μεγάλη. Πως θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας. Πώς θα ανταπεξέλθει όλος αυτός ο κόσμος που εργαζόταν στον τουρισμό στις υποχρεώσεις του όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας.

Πρέπει άμεσα από την πολιτεία να υπάρξει ειδική μέριμνα για όλες τις τουριστικές περιοχές.

Νώντας Γαλάνης

Τα τουριστικά καταστήματα της πόλης είναι ουσιαστικά κλειστά αφού παρά το γεγονός ότι μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι δεν υπάρχουν τουρίστες.

Δυστυχώς οι ενδείξεις για την φετινή χρονιά είναι αποκαρδιωτικές αφού δεν θα υπάρξει κρουαζιέρα αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρξουν οργανωμένες αφίξεις τουριστών.

Αν δεν στηριχθούν πολλά καταστήματα θα κλείσουν οριστικά.

Άγγελος Παπαλάμπρος

Βγήκαμε από έναν δύσκολο χειμώνα με κλειστές τις επιχειρήσεις μας και με την έναρξη της τουριστικής περιόδου  αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και πάλι.

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι επαγγελματίες είναι δραματική.

Τόσα χρόνια ο τουρισμός ήταν η βαριά βιομηχανία για την χώρα μας.

Αν δεν στηριχθούν οι επιχειρήσεις οι συνέπειες θα είναι τραγικές.

Έλενα Χαραλαμποπούλου

Εμείς δεν δουλεύουμε όπως τα υπόλοιπα κατάστηματα στις πόλεις και σε άλλες περιοχές  , που επανεκκίνησαν και άμεσα είχαν κάποια έσοδα.

Σε εμάς το μόνο έσοδο είναι οι τουρίστες, οι οποίοι δεν υπάρχουν τώρα αλλά δεν ξέρουμε και αν θα υπάρξουν και σε τι αριθμό τους επόμενους μήνες.

Σήμερα είμαστε ανοιχτά με τα έξοδα να τρέχουν, δεν έχουμε πελατεία και δεν μας αναγνωρίζεται καμία απώλεια. Δεν θα αντέξουμε  για πολύ.

Όλη η επικαιρότητα