Ηλεία

Αρχαία Ολυμπία: Στο Συντονιστικό οι πλημμύρες – Αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ακούστε το άρθρο

Η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή της Ολυμπίας αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης κατά την  συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 07 Μαΐου στο Δημαρχείο, υπό τον συντονισμό του Δημάρχου Θύμιου Κοτζιά και με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και την συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών

Αυτό που επισημάνθηκε από το δήμαρχο αλλά και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γεωργακόπουλο είναι ότι οι υπηρεσίες του δήμου θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί το συντομότερο δυνατό ενώ αυτό που τονίστηκε και από τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γεωργιόπουλο είναι ότι στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων θα συμβάλει και η Περιφέρεια με τους δικούς της μηχανισμούς.

Μάλιστα για την ανακούφιση των κατοίκων η δημοτική αρχή υπέβαλε αίτημα για την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ από την Τρίτη  θα μπορούν οι δημότες να υποβάλλουν αιτήματα για αυτοψία στην ειδική επιτροπή που συστάθηκε από τον δήμο.

Αυτό που τονίστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γεωργακόπουλο είναι ότι από αργά την νύχτα της Κυριακής όλος ο μηχανισμός του δήμου (3 JCB, 2 φορτηγά, Πολιτική Προστασία, εθελοντές) βρίσκεται επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατολισθήσεις και να αποκατασταθεί η βατότητα σε κεντρικούς δρόμους των περιοχών που επλήγησαν.

Επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα του δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβησαν σε αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις.

Επίσης υπήρξε επικοινωνία με την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα με την αποστολή δύο γεωπόνων για αρχικές εκτιμήσεις ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες του δήμου προέβησαν σε αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Προγραμματισμός και πρόληψη                 

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, κάτι που έγινε στην συνέχεια  με τους  συμμετέχοντες να συζητούν θέματα για την πρόληψη, την ετοιμότητα, καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Εκτενέστερα, συζητήθηκαν οι δράσεις, όπως η μέριμνα για τον καθαρισμό βλάστησης, ο καθαρισμός και ο έλεγχος οικοπέδων με πλούσια βλάστηση, αλλά και ο απαραίτητος εξοπλισμός και η συντήρησή του, για τη σωστή αντιμετώπιση συνεπειών από πυρκαγιές και άλλες παρόμοιες καταστάσεις κινδύνου.

Όλη η επικαιρότητα