Αρχείο «Πατρίς»

Αρχείο «Πατρίς»: Ο Γιάννης Λάτσης αγκαλιά με Ηλείους φοιτητές

Στην αναμνηστική φωτογραφία, Ηλείοι φοιτητές σε μια από τις συχνές δεξιώσεις του ιδρύματος προς τους υπότροφους (1971).
Ακούστε το άρθρο

1697. Ο τότε πρόεδρος του συλλόγου των εν Αθήναις Ολυμπίων Γεώργιος Κανελλάκης (ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρος, από το 1956-1995 προτείνει στο Γιάννη Λάτση να αναλάβει τη χορήγηση υποτροφιών στους αριστεύοντες και άπορους φοιτητές των επαρχιών Ηλείας και Ολυμπίας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια και σε άλλες Ανώτατες σχολές.

Ο Ηλείος εφοπλιστής υιοθετεί την πρόταση και αποφασίζει την υλοποίησή της. Έτσι, με το 79/1967 Β.Δ., ιδρύεται το Λάτσειο ίδρυμα. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος αποτέλεσαν ο Γεώργιος Κανελλάκης, πρόεδρος, Ζαφείρης Γαλανόπουλος, γενικός γραμματέας, Νικόλαος Καβαζαράκης, Γέωργιος Κουρμούλης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Εμμανουήλ Πρωτοψάλτης, Θεόδωρος Δεληγιάννης και Χριστίνα Δεδούση, καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη.

Στην αναμνηστική φωτογραφία, Ηλείοι φοιτητές σε μια από τις συχνές δεξιώσεις του ιδρύματος προς τους υπότροφους (1971). Διακρίνεται ο Γιάννης Λάτσης που χαμογελάει πανευτυχής ανάμεσα στους μελλοντικούς επιστήμονες, που θα παραδώσει στην Ελλάδα το ίδρυμα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γιάννης Λάτσης, η σύζυγός του Εριέττα, και η κόρη του Μαριάννα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Λάτσειου ιδρύματος και αρκετοί προσκεκλημένοι. Στην εκδήλωση εντυπωσίασε, ιδιαίτερα η ευχαριστήρια ομιλία του τελειόφοιτου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλη Κ. Βηλαρά, από τα Πετράλωνα Ολυμπίας, Ευρωδικαστή.

Ο Γιάννης Λάτσης τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε βαθύτατα συγκινημένος, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν θερμά.

*Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Στάθη Δάγκλαρη

Όλη η επικαιρότητα