Οικονομία

Άρχισε η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών – Έντονο το ενδιαφέρον των Ηλείων πολιτών!

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη η υποβολή αιτήσεων για όσους θέλουν να αντικαταστήσουν μια παλιά τους ηλεκτρική συσκευή στο allazosyskevi.gov.gr.
Ακούστε το άρθρο

Από προχθές Τρίτη και έως τις 5 Ιουλίου, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες τους συσκευές (είναι απαραίτητο να λειτουργούν) με καινούριες, οι οποίες θα επιδοτούνται από 30%-50% μέσω της πλατφόρμας allazosyskevi.gov.gr.

Οι συσκευές πρέπει να είναι τοποθετημένες στην οικία του ενδιαφερόμενου, κύρια ή δευτερεύουσα, κι όχι σε επαγγελματικό χώρο.

Δεν υπάρχουν κριτήρια αποκλεισμού, αλλά το ύψος του εισοδήματος, η οικογενειακή κατάσταση και τυχόν αναπηρία καθορίζουν τη σειρά των περίπου 200.000 δικαιούχων, όπως τους υπολογίζει το υπουργείο ενέργειας καθώς και τους επιλαχόντες (στην περίπτωση που βρεθούν πόροι κι αυξηθεί το κονδύλι). Τα εισοδηματικά κριτήρια αξιοποιούνται και για τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 135€ και μεγαλύτερη των 710€.

Οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι και η έκπτωση θα γίνεται τη στιγμή της αγοράς των συσκευών.

Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές επιθυμούν να αλλάξουν, η ύπαρξη ή όχι ΑΜΕΑ και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.

Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντικαταστήσει έως 3 συσκευές (έως 2 κλιματιστικά, ψυγείο ή καταψύκτη) και το ίδιο νοικοκυριό δεν μπορεί να υποβάλει 2 αιτήσεις. Η επιδότηση δεν καλύπτει τυχόν τόκους που προκύπτουν από αγορά που θα γίνει σε δόσεις. Στην επιδότηση δεν περιλαμβάνονται και τυχόν επιπλέον κόστη όπως μεταφοράς ή εγκατάστασης των συσκευών.

Οι αγορές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να αντικατασταθούν περί τις 380.000 συσκευές. Το υπουργείο ενέργεια υπολογίζει ότι το ετήσιο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό που θα συμμετάσχει μπορεί να φτάσει και τα 300€.

Ηλίας Ξανθούλης: «Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να αντικαταστήσει έως τρεις συσκευές»

Για την ανακύκλωση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών ο κ. Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύργου τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης των ενεργοβόρων παλαιών συσκευών για κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να αντικαταστήσει έως τρεις συσκευές, είτε μία από την κάθε κατηγορία, είτε με διαφορετικό σχηματισμό. Η διαδικασία είναι ως εξής. Μπαίνει ο καταναλωτής με τους κωδικούς του taxis στην πλατφόρμα, δηλώνει ότι θέλει να συμμετέχει στην διαδικασία. Από τη στιγμή που βγαίνει μία λίστα και εγκριθεί ότι είναι δικαιούχος, θα πρέπει να καλέσει τεχνικό που είναι καταχωρημένος στην πλατφόρμα, ο οποίος θα ελέγξει εάν η συσκευή δουλεύει και είναι καθόλα λειτουργική, προχωρεί στην απεγκατάσταση της συσκευής, κολλάει ένα QR code πάνω, που είναι ένας μοναδικός κωδικός που βγάζει το σύστημα και από εκεί και πέρα ο καταναλωτής πηγαίνει στο κατάστημα που θέλει να ψωνίσει και πηγαίνει εκεί την συσκευή, λαμβάνοντας τη νέα συσκευή την οποία και εξοφλεί Και ακολούθως γίνεται η εγκατάσταση. Βέβαια υπάρχουν πολλές διευκρινίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως ο τεχνικός που θα πάει για την εγκατάσταση από που θα πληρωθεί, η τοποθέτηση των νέων κλιματιστικών από ποιον θα πληρωθεί. Επειδή αυτά δεν είναι επιλέξιμα τα επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Επισημαίνω όμως ότι στην διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο πιστοποιημένος ψυκτικός που θα είναι γραμμένος στην πλατφόρμα. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να πιστοποιήσει ότι δουλεύει η συσκευή και αυτή πρέπει να δουλεύει. Γιατί ο καταναλωτής δίνει και τον αριθμό του ρολογιού του και από την ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο, θα υπάρχει παρακολούθηση μέσα στη χρονιά όσον αφορά την κατανάλωση στο ρολόι».

Ιωάννα Παρρά: «Τις τελευταίες μέρες η κίνηση ήταν μεγαλύτερη»

Από την πλευρά της η κ. Ιωάννα Παρρά ιδιοκτήτρια του καταστήματος ηλεκτρικών συσκευών EURONICS, επισήμανε.

«Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι άτομα είτε ΑμεΑ, είτε ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, είτε είναι πολύτεκνοι. Αυτοί έχουν προτεραιότητα. Έπειτα πάμε βάσει εισοδήματος. Μπαίνει λοιπόν ο πελάτης μέσα στο taxis , κάνει την αίτηση του για την συσκευή που θέλει να αλλάξει. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να αλλάξει μέχρι δύο κλιματιστικά, τα οποία θα είναι παλιάς τεχνολογίας. Τώρα η επιδότηση είναι από 30% έως 50% για κάθε συσκευή. Όσον αφορά τη διαδικασία, η συσκευή θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι σε λειτουργία. Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πηγαίνουμε να την κοιτάξουμε. Θα πιστέψουμε τον πελάτη. Θα του πάμε το καινούργιο προϊόν, και το παλιό προϊόν που είναι σε λειτουργία θα το πάρουμε πίσω. Ακολούθως εμείς θα πρέπει να κάνουμε την διαδικασία με την ανακύκλωση. Να τονίσω ότι όσοι μπουν στο taxis για να κάνουν την αίτηση τους και εγκριθεί το ποσό που θα χρηματοδοτήσει τη ανακύκλωση, θα πάρει ένα βάουτσερ, δηλαδή τα χρήματα και θα έρθει στο κατάστημα μετά από δύο – τρεις εβδομάδες. Δηλαδή δεν μπορεί ο πελάτης την επόμενη μέρα να έρθει να κάνει την αγορά του. Ο κόσμος έχει δείξει ενδιαφέρον για αυτό το πρόγραμμα από τις αρχές του χρόνου και τώρα τις τελευταίες μέρες η κίνηση ήταν μεγαλύτερη. Για να δουν πόσο κοστίζουν οι συσκευές, πόσα χρήματα θα λάβουν από το κράτος και γενικά αν τους συμφέρει να κάνουν την ανακύκλωση».

Δημήτρης Καραφλός: «Είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε τους ενδιαφερόμενους»

Ακόμη ο κ. Δημήτρης Καραφλός από το κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών Καραφλός τόνισε για την διαδικασία της ανακύκλωσης.

«Έχει ξεκινήσει ήδη το πρόγραμμα επιδοτήσεων σε ψυγεία, καταψύκτες και κλιματισμό. Η επιδότηση θα ξεκινάει από 30% και θα φτάνει έως και 50%. Τα ψυγεία και τα κλιματιστικά πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία, και για τα ψυγεία αυτό θα το βεβαιώσει υπάλληλος του καταστήματος, ενώ για τα κλιματιστικά η βεβαίωση θα γίνει από πιστοποιημένο τεχνικό. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και αρκετές μέρες. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε και να ολοκληρώσουμε όλη τη διαδικασία την γραφειοκρατική δηλαδή τις αιτήσεις με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του».

Φωτο : Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα έχει ανοίξει εδώ και λίγες μόνο ημέρες, εν τούτοις το ενδιαφέρον των πολιτών για την αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όπως τονίζουν και οι επαγγελματίες του κλάδου. Η αντικατάσταση αφορά κλιματιστικά, ψυγείο ή καταψύκτη.

Όλη η επικαιρότητα