Ηλεία

Αρχίζει η δικαστική διαμάχη για τον Κυπαρισσιακό

Σε πυρετώδης προετοιμασίες για την καλύτερη δυνατή παρουσία, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού κόλπου, βρίσκεται η δημοτική αρχή Ζαχάρως, με δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των εφτά  συνολικά ενστάσεων που έχουν υποβληθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από ιδιώτες, φορείς της περιοχής αλλά και την δημοτική αρχή είναι προγραμματισμένες να συζητηθούν στο αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 6 Μαίου.

Βέβαια με την δεδομένη κατάσταση, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοιου, δεν είναι σίγουρο αν τελικά συζητηθεί η υπόθεση, σε κάθε περίπτωση όμως, όπως τονίζει ο κ Αλεξανδρόπουλος  η δημοτική αρχή προετοιμάζεται για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση όλων τω ν στοιχείων που αποδεικνύουν την αναγκαιότητα τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος.

Καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις

Τις τεράστιες αρνητικές συνέπειες των καταχρηστικών και εκτός πραγματικότητας όρων του ΠΔ αρχίζουν και βιώνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαχάρως.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού,  ο οποίος κατέθεσε μελέτη για ανέγερση μικρής ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία απερρίφθη λόγω των διατάξεων του ΠΔ.

Την ίδια αντιμετώπιση είχαν και ανάλογες περιπτώσεις ιδιωτών, οι  οποίοι είδαν  μελέτες για παρεμβάσεις στις ιδιοκτησίες τους να απορρίπτονται.

Δυστυχώς όπως για ακόμα μία φορά επισημαίνει ο Δήμαρχος Ζαχάρως η κάθε δραστηριότητα στην περιοχή μας έχει παγώσει λόγω των διατάξεων αυτών, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η τοποθέτηση Αλεξανδρόπουλου

Το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το «Προεδρικό Διάταγμα  του Κυπαρισσιακού Κόλπου» στους κατοίκους του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, δεν οφείλεται στον Παλαιό Νόμο για το περιβάλλον, ούτε θα το λύσει ο Νέος Νόμος, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή  που η Διοίκηση, εν προκειμένω η «Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑΔ α.ε.)» σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισαν το 2010, από κοινού, να ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΟΥΝ προκλητικά, τον Νόμο προκειμένου να πετύχουν ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟΥΣ στόχους, με σκοπό να ωφεληθούν τρίτοι, σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Ζαχάρως και της ευρύτερης περιοχής.

Ένοχη και υπόλογη είναι η Διοίκηση, που αποφάσισε  να παραβεί τον Νόμο εν ψυχρώ και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου. Αυτό το  πρόβλημα δεν θα το λύσει ο νέος Νόμος, αν η Διοίκηση δεν αναλάβει να επανορθώσει την  εγκληματική παρανομία που διέπραξε σε βάρος της μέσης και νότιας Ηλείας.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και αφορά πλέον τη λειτουργία των Δημοκρατικών  θεσμών και του κράτους Δικαίου, γιατί έχει πλήρως κατανοηθεί απ΄ όλους τους θεσμικούς παράγοντες, ότι έχει γίνει κακή εφαρμογή τόσο της Ελληνικής όσο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.  Οφείλουν λοιπόν άμεσα να διορθώσουν το ΛΑΘΟΣ, την παρανομία και την κατάφορη αδικία που έχει διαπραχθεί σε βάρος του λαού.

Έχουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν πλήρως ότι η ΕΤΑΔ α.ε. και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είχαν ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ποιο θα είναι το περιεχόμενο του Π.Δ. πριν καν ανατεθεί η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ)!!! και για τον λόγο αυτό συνέργησαν από κοινού στην ανατροπή/αντιστροφή της νόμιμης διαδικασίας για την έκδοση του Π.Δ. που ρητά ορίζεται στο άρθρο 6 του ν. 3937/2011!

Ασφαλώς αποδεικνύεται ότι τελικά η σύνταξη της ΕΠΜ που ακολούθησε, ήταν προσχηματική διαδικασία, με σκοπό να δικαιολογηθούν εκ των υστερών τα ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ! Συνεπώς, η συγκεκριμένη ΕΠΜ δεν έχει τον διαπιστωτικό χαρακτήρα, που ορίζει ρητά ο νόμος, να διαπιστώσει δηλαδή, αν υπάρχουν φυτά και ζώα που πρέπει να προστατευθούν, αλλά χρησιμοποιήθηκε με στόχο, με το ανακριβές περιεχόμενό της και τα ανερμάτιστα συμπεράσματά της, να δημιουργήσει ένα πλασματικό τοπίο.  Έτσι δικαιολογούνται τα αναρίθμητα (σκόπιμα) λάθη που αφορούν τον εντοπισμό ανύπαρκτων οικότοπων, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η αλλοίωση των στοιχείων, όσον αφορά στο είδος careta careta, η απεικόνιση των δήθεν οικότοπων με τρόπο που δεν δύναται να εντοπισθούν επί του εδάφους, κ.λπ.

Με τις προειλημμένες αποφάσεις τους, όπως οι ίδιοι ομολογούν, κατέστησαν πλήρως αναξιόπιστο το σύνολο της διαδικασίας ενώπιον των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, που πλήττονται κατάφορα από τις αδικαιολόγητα, εξαιρετικά αυστηρές ρυθμίσεις που επιβάλλει το Π.Δ.

Υπογραμμίζω ότι η έλλειψη αξιοπιστίας σ΄ αυτού του είδους των διοικητικών πράξεων, που επηρεάζουν άμεσα  τις βασικές ελευθερίες και τον βιοπορισμό των πολιτών, εκθέτει τη Δημοκρατία, το κράτος Δικαίου αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την προστασία του περιβάλλοντος και υπονομεύει τις σχέσεις αξιοπιστίας μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών!

Οι «ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» για το είδος της (ΜΗ) ανάπτυξης που (ΔΕΝ) επιθυμεί η ΕΤΑΔ α.ε. για τον Καϊάφα! έχουν ταυτόχρονο στόχο να εκμηδενίσουν πλήρως τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου μας και ολόκληρης της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, για χάρη των τουριστικών εγκαταστάσεων που είναι ήδη εγκατεστημένες, «στη τουριστική περιοχή που εκτείνεται από Κυλλήνη του Ν. Ηλείας μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη του Ν. Μεσσηνίας», όπως αναφέρεται στον διακηρυγμένο στόχο της ΕΤΑΔ α.ε. ήδη από το έτος 2009, και περιλαμβάνεται στο «Σχέδιο ανάπτυξης της Λίμνης Καϊάφα (The Masterplan)- GILLESPIES & WHITEPINE».

Τα παραπάνω και πολλά άλλα στοιχεία, έχουν τεθεί υπόψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα εκδικάσει την υπόθεση την 6η  Μάιου, αν δεν αναβληθεί λόγο των ειδικών περιστάσεων  της πανδημίας. Ταυτόχρονα ο Δήμος Ζαχάρως, με τη συμπαράσταση του συνόλου των κατοίκων από το Επιτάλιο μέχρι τα σύνορα της Μεσσηνίας, θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα αποκατάστασης της νομιμότητας, προς όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα επικρατήσει η νομιμότητα,  γιατί η αλήθεια πάντα επικρατεί ενάντια στο ψεύδος».

Όλη η επικαιρότητα