Μεσσηνία

Αρχίζει η επιστροφή των Βρετανών της Thomas Cook από τη Μεσσηνία

Ακούστε το άρθρο

Με νομοθετική πράξη απαλλάσσονται από το τέλος διαμονής οι ξενοδόχοι

Κανονικά στη χώρα τους θα επιστρέψουν οι Βρετανοί που βρίσκονται στη Μεσσηνία και έφθασαν την προηγούμενη Κυριακή με τέσσερις πτήσεις της χρεοκοπημένης πλέον Thomas Cook. Σύμφωνα δε με όσα ανακοινώθηκαν από το αεροδρόμιο, η επιστροφή των επιβατών της Thomas Cook MT1425 θα γίνει κανονικά την Κυριακή με την πτήση ΤΙΤΑΝ 1425.
Στο μεταξύ, οι επαγγελματίες της Μεσσηνίας που είχαν συνεργασία με την Thomas Cook προσπαθούν να αναταχθούν και να μετρήσουν το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν, αλλά και αυτό που έρχεται από τα πακέτα τα οποία είχε κλείσει η εταιρεία για την επόμενη περίοδο.
Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι η θυγατρική εταιρεία της Thomas Cook, Condor, εκτελεί κανονικά τα δρομολόγια που είχε προγραμματίσει για το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

Πτήσεις από την Condor
Η Condor εκτελεί από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κανονικά τα δρομολόγια που έχει κάθε Δευτέρα για Φρανκφούρτη και Μόναχο και κάθε Παρασκευή για Ντίσελντορφ, Μόναχο και Χάμπουργκ.
Με ηλεκτρονικό μήνυμά του, ο CEO της Thomas Cook, που από τη Δευτέρα βρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης, διαβεβαιώνει ότι «η Condor Flugdienst GmbH και οι θυγατρικές της διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να συνεχίσουν την πτητική τους λειτουργία».
Όπως αναφέρει ο Peter Fankhauser, τόσο η Thomas Cook Aviation όσο και η Thomas Cook Airlines Balearics, που εκτελούν δρομολόγια για την Condor, συνεχίζουν τις πτήσεις τους.

Αναστολή τέλους διαμονής
Σε ό,τι αφορά τώρα τους επαγγελματίες τουρισμού που έχουν πληγεί, το υπουργείο Οικονομικών δέχτηκε την πρόταση διακοπής του τέλους διαμονής στα πληγέντα – από το λουκέτο του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων Thomas Cook – ξενοδοχεία.
Έτσι, με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει από χθες, 24 Σεπτεμβρίου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης τέλους διαμονής οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου που έχουν σύμβαση με την  HYPERLINK “https://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/122065/thomas-cook-apallagi-ap…” \t “_blank” Thomas Cook για την περίοδο 23/9-10/10.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης για τους συμβεβλημένους με την Thomas Cook, δεδομένου ότι μετά το κανόνι του αρχαιότερου ταξιδιωτικού γραφείου στον κόσμο οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι πλέον αντιμέτωπες με τεράστια ανοίγματα και υποχρεώσεις που πλέον δεν μπορούν να καλυφθούν.
Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, η κυβέρνηση, για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχώρησε στην κάτωθι πρώτη νομοθετική ενέργεια: Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.
Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις και σε θέματα καταβολής ΦΠΑ των εν λόγω επιχειρήσεων.

Τουριστικές επιχειρήσεις
Στο μεταξύ, από 250 έως 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η ζημιά από την κατάρρευση της Thomas Cook, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ προτείνει ακόμα:
-Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με το ΦΠΑ των επόμενων μηνών
-Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από το συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στο χαμηλό συντελεστή
-Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.
Σε δηλώσεις του για την πτώχευση της Thomas Cook, o πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ανέφερε ότι «η ζημία που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου θα είναι μεγάλη, εφόσον η βρετανική αγορά αλλά και η γερμανική (μέσω των θυγατρικών εταιρειών του ταξιδιωτικού οργανισμού στην γερμανική αγορά) αποτελούν δύο από τις παραδοσιακότερες και δυναμικότερες αγορές-πηγές τουριστών για την περιοχή. Σύμφωνα με τις αεροπορικές πτήσεις, εκτιμώνται 50.000 Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες μέσω της Thomas Cook στη χώρα μας αυτές τις ημέρες, εκ των οποίων 2.000 περίπου εκτιμώνται στην Πελοπόννησο».

Πηγή: Εφ.Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα