Ηλεία

Αργοπεθαίνει η αγορά στην Αρχ. Ολυμπία – Η αγοραστική κίνηση στο μείον….

Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο Οκτώβρης θα τους βρει με κατεβασμένα ρολά και λουκέτα!
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του κόσμου στην αγορά της Αρχαίας Ολυμπίας μπορεί να έφερε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ιδιοκτητών των καταστημάτων λόγω του ότι  έβλεπαν ξανά μετά από τρία περίπου χρόνια επισκέπτες να περπατούν στους δρόμους, αλλά το ταμείο τους συνεχίζει να είναι μείον…

Οι έμποροι υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο Οκτώβρης θα τους βρει με κατεβασμένα ρολά και λουκέτα, αφού η ραγδαία αύξηση ενέργειας, βενζίνης και πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις της επιχείρησής τους προς τρίτους τους έχει επιβαρύνει με ένα τεράστιο οικονομικό βάρος στο οποίο δεν μπορούν αν ανταποκριθούν…

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να λυθεί, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της αγοράς της παγκόσμιας πόλης, είναι η κατευθυνόμενη διοχέτευση των επισκεπτών που έχει ως αποτέλεσμα να ευνοεί την αγοραστική κίνηση ορισμένων λίγων καταστημάτων, την ώρα που τα περισσότερα έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το τετέλεστε», ομολογούν… οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που ευελπιστούσαν πως το τέλος της πανδημίας θα φέρει και την άνοιξη….   στα ταμεία τους

Γιάννης Στάμος Επιχειρηματίας

«Η αγορά μας δεν έχει κόσμο»

«Σήμερα παραδόξως είναι μέρα που έχει η αγορά μας κόσμο. Έρχεται εδώ το Disney  που είναι η πρώτη και η τελευταία φορά  που έρχεται για φέτος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι θα σταματήσει αρκετός κόσμος και θα περπατήσει. Αυτό θα θέλαμε να συμβαίνει συνέχεια αλλά δεν συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η αγορά μας δεν έχει κόσμο. Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Εγώ έχω ένα μαγαζί εδώ το οποίο έχει τέτοιες υποχρεώσεις που αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, είναι αμφίβολο ότι θα πάω πέρα από τον Οκτώβρη.  Μιλάω για εμένα»

Νίκος Καρυώτης-Πρόεδρος Ε.Σ. Αρχ Ολυμπίας

«Η κατάναλωση δεν είναι ανάλογη του κόσμου»

Είχαμε ο ξεκίνημα μίας κανονικότητας ύστερα μία διετία που είχαμε τα γνωστά προβλήματα με την πανδημία. Τον Μάϊο η κίνηση δεν  μπορώ να πω ότι ήταν καλή. Θα έλεγα ότι η αγοραστική κίνηση ήταν ανύπαρκτη. Η ίδια κατάσταση επικράτησε και στις αρχές του Ιουνίου. Μετά τα μέσα του μηνός έχει πυκνώσει η κίνηση. Όμως η κατανάλωση δεν είναι ανάλογη του κόσμου αλλά ευελπιστούμε ότι όσο έρχεται περισσότερος κόσμος στην αγορά μας να αυξηθεί και η αγοραστική κίνηση. Όπως όμως ακούω και από άλλες περιοχές η κατανάλωση δεν είναι ανάλογη του κόσμου στην αγορά. Το θετικό είναι ότι μπαίνουμε πάλι σε μία διαδικασία να λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία και ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα προβλήματα από εδώ και πέρα.

Ένα πρόβλημα σοβαρό είναι η κατευθυνόμενη διοχέτευση των τουριστών. Η επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία γίνεται πολλές φορές στον Αρχαιολογικό Χώρο χωρίς να έρχεται ο κόσμος στην αγορά. Υπάρχουν προβλήματα διευθέτησης των οχημάτων , του κόσμου που είναι χρόνια τα οποία δεν έχουν λυθεί. Βεβαίως για το θέμα αυτό ο Δήμος θα πρέπει να λάβει πιο δυναμικές αποφάσεις για να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, να βρούμε ένα τρόπο να υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να υπάρχει μία κατανάλωση και ένα κοινωνικό αποτύπωμα και στην Ολυμπία γιατί έχουμε μία επισκεψιμότητα αλλά δεν έχουμε τα ανάλογα οικονομικά οφέλη.

Ολυμπία Κατσάλη –Επιχειρηματίας

«Δουλεύουν 5-10 μαγαζιά και τα υπόλοιπα 40 πεινάνε»

«Χάλια πάει η κατάσταση . Αν συνεχίσει δεν ξέρω αν θα βγάλουμε το χειμώνα. Μπορεί να έχει κόσμο αλλά όμως δεν ψωνίζει. Έχει κρουαζιέρες από το Κατάκολο αλλά είναι για τους μισούς εμπόρους, δεν είναι για όλη την αγορά. Από την πλατεία και πάνω υπάρχει κάποια κίνηση. Από την πλατεία δεν υπάρχει τίποτα. Είμαστε αλλουνού Θεού παιδιά εμείς εδώ κάτω. Δεν είναι σωστό αυτό να δουλεύουν τα πέντε-δέκα μαγαζιά και τα υπόλοιπα τα 40 να πεινάνε. Διότι έχουμε ενοίκια, έχουμε και εμείς υποχρεώσεις. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί αυτό που γίνεται διότι και εμείς έχουμε ενοίκιο και θα βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας. Θέλουμε και εμείς να ζήσουμε. Είναι άδικο αυτό. Πρέπει να κάνει κάτι ο Εμπορικός Σύλλογος για το θέμα αυτό. Επί θητείας του ο προηγούμενος πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τα είχε βρει με τον Δήμαρχο και είχε συζητήσει μαζί του και ζητήσει ότι τα λεωφορεία με τους επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια που έρχονταν στην Ολυμπία να μοιράζονται εξίσου σε κάθε τετράγωνο. Τώρα αυτό δεν γίνεται. Όχι να δουλεύουν οι μισοί και οι άλλοι να πεινάνε. Είναι 12:00 το μεσημέρι και δεν έχουμε κάνουμε σεφτέ».

Νίκος Ζαρόκωστας Επιχειρηματίας- πρώην Πρόεδρος Ε.Σ Αρχ Ολυμπίας

«Είμαστε ένα βήμα πριν το τετέλεσται»

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη μετά τον covid, μετά την λαίλαπα της ακρίβειας που έχει στοιχίσει κατά πολύ σε κάθε νοικοκυριό και ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση και το γνωρίζει είναι το θέμα της κατεύθυνσης που λαμβάνουν τα τουριστικά λεωφορεία κατά την διάρκεια που υπάρχει επισκεψιμότητα σε χώρο και μουσείο. Αυτά «φυγαδεύονται…» και δεν μπαίνουν στην πόλη. Και αν θα μπουν στη πόλη θα είναι σε ορισμένα καταστήματα και πάντοτε στα ίδια. Αυτό είναι ένα θέμα που  θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα.  Φεύγοντας από το παλιό προεδρείο άφησα παρακαταθήκη μία σοβαρή δουλειά με τον  νυν Δήμαρχο, με τον οποίο είχαμε συναποφασίσει και είχαμε μιλήσει με τις τουριστικές εταιρείες να αφήνουν ανά οικοδομικό τετράγωνο ένα πούλμαν ουτοσώστε να υπάρχει μία ευρυθμία και μία ομοιομορφία στο θέμα της ταξινόμησης των πούλμαν. Είναι άδικο, ανήθικο να πηγαίνουν σε δύο-τρία καταστήματα είτε έσωθεν είτε έξωθεν  της πόλης. Ο κόσμος πεινάει, έχει υποχρεώσεις. Όπως ξέρετε είναι δύσκολο να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με το ρεύμα σε αυτές τις τιμές και με μία βενζίνα κοντά στα 2,5 ευρώ. Οι καταστάσεις αυτές είναι το άκρον άωτον  του παραλόγου. Δεν είναι ότι δεν προϋπήρχαν και επί δικών μου ημερών. Απλούστατα τώρα φαίνεται ότι είναι γυμνός ο βασιλιάς. Δηλαδή έχουμε φθάσει ένα βήμα πριν το τετέλεσται».

Όλη η επικαιρότητα