Ηλεία

«Αργοπεθαίνουν»… περιμένοντας την επιστροφή ΦΠΑ!

synenteyxh.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ηλείας που, τρία χρόνια τώρα, περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται αν και καλούνται να αποδώσουν τους φόρους τους στο ακέραιο και εντός των προβλεπόμενων χρονικό ορίων. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και οι παραγωγοί, ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Επιμελητήριο Ηλείας και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων για να διεκδικήσουν…το αυτονόητο, ώστε να μην οδηγηθούν στο Άρθρο 99 και στην «αυτοκτονία».

Σ’ ένα Νομό, που η οικονομία του είναι άμεσα συνδεδεμένη και εξαρτώμενη – στο μεγαλύτερο  μέρος της – από τον πρωτογενή τομέα, το Κράτος όχι μόνο δεν βοηθά να παραμείνει «ζωντανός» αλλά τον οδηγεί σε αδιέξοδα. Όσο για τις πολυπόθητες εξαγωγές που θα φέρουν τη βελτίωση της οικονομίας συμβάλλοντας στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της – όπως ευαγγελίζεται το Υπουργείο οικονομικών, καλώντας τους παραγωγούς να γίνουν «ανταγωνιστικοί» και «εξωστρεφείς»πληγώνεται από την γραφειοκρατική διαδικασία και τις αδυναμίες του ίδιου του υπουργείου να εκπληρώσει μία βασική υποχρέωση του έναντι των επιχειρήσεων.

Έως και τρία χρόνια…στην ουρά

Μέχρι και τα 3 χρόνια ανέρχεται ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ στην Ηλεία, παρά την πρόβλεψη του νόμου που επιτάσσει οι επιστροφές φόρων να γίνονται εντός 90 ημερών, ώστε να μην βαρύνεται με τόκους υπερημερίας το Δημόσιο. Και το παράδοξο είναι πως, οι παραγωγοί, ζητούν αυτή η οφειλή του Κράτους προς τους ίδιους να συμψηφιστεί με τον Φόρο Εισοδήματος που οι ίδιοι πρέπει να καταβάλουν, κι αυτό δεν προβλέπεται. Αντίθετα, αν καθυστερήσουν έστω και μια ημέρα να καταβάλουν ένα ποσό, χάνουν τις όποιες ρυθμίσεις και αρχίζουν οι…κατασχέσεις και οι δεσμεύσεις.

Προσπάθεια για τη δικαίωση των παραγωγών – επιχειρηματιών

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας, γνωρίζοντας το «Γολγοθά» των παραγωγών και επιχειρηματιών, χθες το απόγευμα είχε συνάντηση με μέλη της Ομάδας Παραγωγών και εξαγωγείς, συζητώντας το πρόβλημα και δεσμεύτηκαν από κοινού να συνεχίσουν την προσπάθεια της δικαίωσής τους. «Οι άνθρωποι έχουν έρθει σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, τους οφείλονται χιλιάδες ευρώ και αν δεν αποδοθούν άμεσα, θα κατεβάσουν ρολά. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για τη δικαίωσή τους και καλούμε τους τοπικούς βουλευτές να παρέμβουν για να λυθεί το πρόβλημα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ο.Ε.Σ.Η Αθανάσιος Σκορδαλής, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστα Πετρόπουλος να επισημαίνει το τεράστια πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι επιχειρήσεις, καλώντας το υπουργείο «…να δει έγκαιρο το πρόβλημα και να δώσει λύση, πριν να είναι πολύ αργά για τις επιχειρήσεις»…

Με τον πιο γλαφυρό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις – λόγω της έλλειψης ρευστότητας, της μη χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, τη μη επιστροφή ή τον συμψηφισμό του ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις – ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητήριου Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος. Αναφερόμενος δε στις συνεχείς παραστάσεις από την πλευρά του Επιμελητηρίου για το θέμα αυτό, τις οχλήσεις, την αλληλογραφία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς, σχολίασε «…φτάνουμε στο σημείο να πούμε ότι, μάλλον, θέλουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και δε θέλουν άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν εξαγωγική κατεύθυνση και χαρακτήρα. Πως αλλιώς να το χαρακτηρίσεις, όταν δεν βοηθούνται. Και μ’ αυτά τα δεδομένα, ποιος επαγγελματίας θα τολμήσει να επενδύσει

Λίγο πριν το Άρθρο 99 και την «αυτοκτονία»

   Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλλιανάτος και ο Επιχειρηματίας και Περιφ. Σύμβουλος Γιάννης Αρβανιτάκης, μίλησαν για την δυσχερή κατάσταση που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί, για τα περιθώρια επιβίωσης που μέρα με την ημέρα στενεύουν αλλά και για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ώστε να «ρίξει φως» στην υπόθεση αυτή.

   «Μετά από τα «χτυπήματα» από τις καιρικές συνθήκες, έρχεται και η μη επιστροφή ΦΠΑ αγροτών. Μας έβγαλαν την υπουργική απόφαση ότι σε 90 ημέρες να γίνει η επιστροφή ΦΠΑ και τελικά, έχουν περάσει 3 καλλιεργητικές περίοδοι και δεν έχει γίνει ακόμα η επιστροφή. Μέχρι στιγμής ο κόσμος καλλιεργεί αλλά δεν ξέρω μέχρι πότε θα μπορεί να συνεχίσει. Ο Νομός Ηλείας, είναι αγροτικός και αν «τελειώσει» το αγροτικό εισόδημα, τελείωσε και ο Νομός μας. Αυτό να το καταλάβουν», σχολίασε ο κ.Βαλλιανάτος.

   Στους λόγους για τους οποίους δεν γίνεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, στάθηκε ο κ.Αρβανιτάκης, λέγοντας «…Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα. Ας εξετάσουμε τουλάχιστον το ένα, που «λέει» ότι το Κράτος, προκειμένου να εκπληρώσει τους οικονομικούς στόχους προς τους δανειστές μας, «δένει τα χέρια» της κάθε Εφορείας, προκειμένου να μην επιστραφεί ο ΦΠΑ στους δικαιούχους. Η ΔΟΥ Αμαλιάδας, επειδή δίνει μικρά ποσά, κάνει πιο γρήγορα τις αποδόσεις ενώ η ΔΟΥ Πύργου, με τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν, καθυστερεί με αποτέλεσμα να δημιουργεί οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις»,  εξηγεί ο κ.Αρβανιτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο – εκπροσωπώντας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – πως, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, την επόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματίσει κύκλο επαφών με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί αυτή η πρώτη περίπτωση. Η άλλη – σημείωσε – δε χρειάζεται να συζητηθεί προς το παρόν.


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα