Ηλεία

Αργοσβήνει η «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Ηλεία

bohtheia_4.jpg

Είναι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όχι μόνο για να έχουν μια θέση εργασίας αλλά γιατί, αυτό που κάνουν το νιώθουν και το αισθάνονται σαν κομμάτι της ζωής τους.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιείται στο Νομό Ηλείας, αποτελούν τον άνθρωπο της «γειτονιάς», τον συγγενή, τον φίλο ακόμα και τον «γιατρό», για τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα μόνοι τους ή που έχουν μείνει χωρίς κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους φροντίζει.

Σαν από μηχανής Θεοί, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι οικογενειακοί βοηθοί και οι νοσηλευτές που εργάζονται καθημερινά στις δομές των δήμων της Ηλείας, προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς, ξεκούρασης και συμπαράστασης στο πρόβλημα που μπορεί να τους απασχολεί, στους ηλικιωμένους. Τους φροντίζουν και τους περιποιούνται και για το λόγο αυτό έχουν γίνει μέλος της οικογένειάς τους, που είναι σίγουρα κάτι πολύ δύσκολο στις μέρες μας.

Όμως, οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, έχουν έλθει αντιμέτωποι άλλες φορές με την απίστευτη γραφειοκρατία και άλλες με ένα Κράτος ανάλγητο που φαίνεται να αδιαφορεί για την λειτουργία του.


Ο κεντρικός μηχανισμός παραμένει «κολλημένος» και οι περισσότεροι εργαζόμενοι – με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον δήμο του Πύργου – παρά το γεγονός πως συνεχίζουν ακατάπαυστα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, δεν έχουν πάρει χρήματα για μεγάλο διάστημα.

Στον δήμο του Πύργου, οι 21 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα για το έτος 2015, ενώ τους οφείλονται και χρήματα για δύο μήνες του 2014.


Στον δήμο Ήλιδας, οι εννέα εργαζόμενοι έχουν πάρει τα χρήματά τους για τους πρώτους μήνες του 2015 και τους οφείλονται οι μισθοί δύο μηνών του 2014.


Το ίδιο με τον δήμο Ήλιδας αντιμετωπίζουν και οι 14 εργαζόμενοι του προγράμματος στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την κατάσταση να είναι πιο βελτιωμένη στους δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων που τους οφείλεται, μόνο ο τρέχων μήνας ενώ στον δήμο Πηνειού η πληρωμή των υπαλλήλων έχει γίνει κανονικά.


Ωστόσο εκτός από το βασικό πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων, το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Διαπεριφερειακού Συλλόγου Δυτ. Ελλάδας και Πελοποννήσου των εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» και εργαζόμενη στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου Πύργου, Διονυσία Παπαγιαννακοπούλου, παρατηρείται και σοβαρή έλλειψη αναλώσιμων ειδών τα οποία είναι απαραίτητα.

Ακόμα κι έτσι όμως, οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν σταματούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στους ωφελούμενους του προγράμματος, καθώς εκτός από εργαζόμενοι, είναι και άνθρωποι, που θέλουν να προσφέρουν βοήθεια, ευτυχία και λίγες στιγμές χαράς σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

 

Καθημερινά, άλλες δομές με τα αυτοκίνητα που διαθέτει το πρόγραμμα και άλλες δομές με μοναδικό μέσο μεταφοράς τα …πόδια τους, φτάνουν σε σπίτια κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων από άκρη σε άκρη της Ηλείας και είναι έτοιμοι να κάνουν ότι τους ζητηθεί, κυρίως όμως να πάνε για ψώνια, να συνομιλήσουν με τους ηλικιωμένους, να τους φροντίσουν όσο καλύτερα μπορούν και να πληρώσουν για εκείνους κάποιους μικρολογαριασμούς που μπορεί να τρέχουν.

Το πιο δύσκολο απ’ όλα, όπως μας λένε οι εργαζόμενοι από διάφορες δομές του προγράμματος στην Ηλεία, είναι όταν έχει χρειασθεί να λείψουν για κάποιες ημέρες λόγω προβλημάτων έλλειψης καυσίμων κυρίως, με αποτέλεσμα να μην επισκέπτονται τα σπίτια που φροντίζουν. Κάπου εκεί, φαίνεται και η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων αυτών με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα.

Δηλαδή, όπως εξηγεί η κ. Παπαγιαννακοπούλου, υπάρχουν ηλικιωμένοι που περιμένουν κάθε ημέρα στην πόρτα της οικίας τους για να δουν το αυτοκίνητο του «Βοήθεια στο Σπίτι» να σταματά απ’ έξω. Υπάρχουν άλλες φορές που αν καθυστερήσουν για λίγη ώρα, οι ηλικιωμένοι ανησυχούν και τηλεφωνούν στο γραφείο για να μάθουν νέα τους. Άλλοι πάλι, τους περιμένουν με μια αγκαλιά λουλούδια.

Όμως και οι εργαζόμενοι που καθημερινά απασχολούνται σε αυτό τον τομέα, κάθε φορά που θα επισκεφθούν έναν ηλικιωμένο, πάντα κάτι έχουν να του δώσουν. Μια αγκαλιά, λίγα λουλούδια, λίγες ώρες συζήτησης και πάνω απ’ όλα τη συντροφιά και την φροντίδα τους που τόσο τους λείπει.

 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

[email protected]

Όλη η επικαιρότητα