Πολιτισμός

Αρχαία Ολυμπία: Μάγεψε το κοινό η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ!

Ακούστε το άρθρο

Χειμαρρώδης, καταιγιστική και με αναλλοίωτη την αίσθηση του χιούμορ! Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στα 87 της, μάγεψε με το λόγο της όσους παρευρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ στην αρχαία Ολυμπία, για να παρακολουθήσουν την ομιλία με θέμα την Κρίση και τις κρίσεις, ως καλεσμένη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας.

Η ίδια ξεκαθάρισε εξαρχής ότι αδιαφορεί για τον κομματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, δηλώνοντας ότι το ισχυρό κίνητρο για να έρθει ήταν η αρχαία Ολυμπία, «παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία» όπως ανέφερε.

Με άφθονη δόση χιούμορ δεν επέτρεψε την απαρίθμηση των τίτλων της από τους διοργανωτές της εκδήλωσης λέγοντας ότι «αν ξεκινήσετε να τα πείτε όλα, δεν θα προλάβω να μιλήσω καθόλου»!

Η συζήτηση στο μεγαλύτερο μέρος της επικεντρώθηκε σε αυτό με το οποίο ασχολήθηκε σε όλη της ζωή, τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τη μοναδική ελληνόφωνη αυτοκρατορία που γνώρισε η ανθρωπότητα, επισημαίνοντας ότι το Βυζάντιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας, Με λόγο μεστό, κατανοητό και τεκμηριωμένο, υπενθύμισε στους ακροατές ποιοι είμαστε ως έθνος και από πού προερχόμαστε.

Δεν δίστασε ούτε στιγμή να θίξει ιστορικά ζητήματα για τα οποία ζήτησε προκαταβολικά συγγνώμη ότι θα γίνει δυσάρεστη, ενώ διατηρώντας την ευγένειά της ρωτούσε το ακροατήριο αν έχει γίνει κουραστική, ώστε να αλλάξει θέμα. Μάλιστα, στηλίτευσε την ευκολία με την οποία οι Ελληνες καταφεύγουμε στην επίκληση των αρχαίων Ελλήνων για να καλύψουμε τις τωρινές μας αδυναμίες.

Ανέφερε τη ρήση του Ελύτη «η πατρίδα μου, τοιχογραφία με πολλές επιστρώσεις, φραγκική, αλβανική, βλαχική, τουρκική, που αν βαλθείς και τις ξύσεις, πηγαίνεις φυλακή» για να υπενθυμίσει τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα βιώνει κρίση πολιτισμού και παιδείας, την οποία και πρέπει να υπερβεί εάν θέλει να ορθοποδήσει.

Επισήμανε ότι θεμέλιος λίθος ενός κράτους είναι η παιδεία, προέτρεψε τους Ηλείους να προσέχουν ως κόρην οφθαλμού την αρχαία Ολυμπία, να αναπτύξουν τις τέχνες και τα γράμματα και να επαναπροσδιορίσουν την πορεία τους. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους νέους ανθρώπους, καλώντας τους να πεισμώσουν για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους και να μην πτοούνται από τις απογοητεύσεις της εποχής.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος
fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα